Ce ştim despre noul coronavirus care cauzează o boală respiratorie similară SARS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu virusul SARS, făcută publică la Londra FOTO: Reuters
Imagine cu virusul SARS, făcută publică la Londra FOTO: Reuters

O nouă boală respiratorie similară cu sindromul respirator acut sever, cunoscut sub denumirea de SARS, care s-a răspândit la nivel global şi a ucis sute de oameni în 2003, a fost diagnosticată în Marea Britanie la un pacient originar din Qatar. Oamenii de ştiinţă încearcă să descopere provenienţa virusului, dar şi gradul de pericol ridicat asupra sănătăţii umane.

Ce este noul coronavirus

Acest virus a fost identificat la începutul lunii septembrie şi a fost clasificat în categoria coronaviruşilor, din care fac parte şi gripa sezonieră şi sindromul respirator acut sever, cunoscut sub numele de SARS.  În ambele cazuri, infecţia a fost luată din Orientul Mijlociu.

Cea mai recentă infecţie a fost identificată la Londra, la un bărbat în vârstă de 49 de ani, originar din Qatar, de către Agenţiei de Protecţie a Sănătăţii. Primul caz a fost descoperit în Arabia Saudită.

Noul virus este genetic identic cu SARS, fiind zolat într-un laborator din Arabia Saudită şi supus unor cercetări ulterioare în Olanda.

În condiţiile în care a fost recent identificat şi există doar două cazuri de îmbolnăviri, sunt prea puţin informaţii cu privire la impactul pe care îl are noul coronavirus asupra sănătăţii, scrie BBC News.

Cum se manifestă?

Coronavirusurile provocă infecţii respiratorii la oameni şi animale. Cele două persoane infectate au prezentat dificultăţi respiratorii, febră şi tuse.

Pacientul din Arabia Saudită a murit, în timp ce pacientul din Marea Britanie este tratat la terapie intensivă într-un spital londonez. În acest moment nu este clar dacă aceste îmbolnăviri sunt cazuri tipice de infecţie virale, dacă virusul circulă pe o scară mai largă sau dacă induce o boală doar în situaţii extreme.

Cum se răspândeşte?

Cel mai probabil, virusul se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Însă experţii nu cred că este foarte contagioas. Dacă ar fi fost, s-ar fi înregistrat mai multe cazuri în mai multe ţări sau ar fi fost infectate şi persoanele care i-au îngrijit pe cei doi bolnavi, scrie BBC News.

Coronavirusurile sunt destul de fragile. În afara corpului, agentul patogen poate supravieţui doar pentru o zi şi este uşor de distrus de detergenţi şi de agenţii de curăţare obişnuiţi.

Se poate trata?

Medicii nu ştiu deocamdată care este cel mai bun tratament, însă persoanele care prezintă simptome severe vor avea nevoie de îngrijire medicală intensivă pentru a putea respira. Momentan, nu există nici un vaccin împotriva virusului.

La fel ca în cazul oricărui alt virus abia identificat, precauţia este cuvântul de ordine. În prezent, sunt luate toate măsurile de siguranţă pentru a preveni răspândirea infecţiei de la bolnavul din Londra. Acestea includ izolarea pacientului şi asigurarea unui echipament de protecţie corespunzător pentru tot personalul medical care intră în contact cu pacientul.

De unde a apărut?

Experţii nu cunosc încă provenineţa virusului. Se poate să fi fost rezultatul unei mutaţii ce a avut loc la un virus deja existent, dar poate fi vorba şi o infecţie care a circulat în rândul animalelor şi acum s-a răspândit şi la oameni.

Există vreun sfat pentru plecarea în călătorie?

În acest moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că nu există niciun motiv pentru a impune restricţii de călătorie pentru Orientul Mijlociu. Sfaturile de călătorie vor fi reexaminate în cazul în care apar noi victime sau în cazul în care căile de transmitere vor devenit mai clare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că vor continua monitorizarea acestui virus, dar până acum nu s-a impus nicio restricţie de călătorie în Arabia Saudită sau Qatar, zone de unde provin cele două persoane identificate cu acest nou virus respirator. 

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite