„Diagnosticarea în timp util a polipilor de tub digestiv previne cancerul“, dr. Eugen Crăciun, Medic Primar Gastroenterolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul de tub digestiv poate fi prevenit prin diagnosticarea timpurie a polipilor cu potential de malignizare. Află de la Dr. Eugen Crăciun, de la Spitalul Memorial Băneasa, ce trebuie să faci.

Dr. Eugen Crăciun, despre polipii tractului digestiv Sursa foto: Spitalul Memorial Băneasa
Dr. Eugen Crăciun, despre polipii tractului digestiv Sursa foto: Spitalul Memorial Băneasa

Nu există nicio regulă sigură care să ne scape de a dezvolta polipi displazici

O creștere nefirească de țesut, sau niște excrescențe localizate pe suprafața mucoasei stomacului sau a colonului, aceștia sunt polipii tractului digestiv.  

Specialiștii subliniază că polipii digestivi se împart în  două mari categorii: cei displazici și cei non-displazici. Iar pentru medici, focusul este pe cei displazici.  Aceștia au potențialul de a se transforma în cancer.

Dr. Eugen Crăciun este medic primar Gastroenterologie și Hepatologie, la Spitalul Memorial Băneasa.  Dr.Crăciun are peste 20 de ani de experienţă, în domeniul major de interes: endoscopia digestivă intervenţională.

Invitat la Adevărul Live, Dr. Eugen Crăciun explică ceea ce nu se știe despre polipii digestivi și mai ales accentuează pe ceea ce trebuie să facă un individ pentru a nu cădea în capcana clișeului mental: ” mă simt bine, nu am nimic, de ce să mă investighez”.

Polipii displazici pot apărea în orice segment al tubului digestiv, cel mai frecvent fiind colonul, urmat de stomac.

”Doar mecanismul de apariție este diferit. De regulă, în stomac ei apar pe fondul unei inflamații cronice, adică  a unei gastrite cronice. Iar marea majoritatea a  gastritelor cronice sunt determinate de infecția cu Helicobacter Pylori. În schimb, în zona colonului, polipii apar fie pe o mucoasă colonică aparent normală, fie pe fondul bolilor inflamatorii intestinale autoimune, așa cum este rectocolita hemoragică, dar este un segment aparte și destul de redus” arată  Dr. Eugen Crăciun, pentru Adevărul Live.

Medicul gastroenterolog dărâmă clișeele periculoase care există în rândul pacienților din România, cu privire la acești polipi digestivi.

În primul rând, referitor la factorii de risc, aceștia  sunt generali valabili, pentru absolut toată populația. Vârsta de 50+, stilul de viață nesănătos, alimentele procesate sau prăjite, zahărul, grăsimile  consumate în mod excesiv, obezitatea, sedentarismul și evident fumatul și consumul de alcool sunt factorii de risc care expun individul la a dezvolta polipi digestivi.

În al doilea rând, un factor de risc specific pentru cancerul de colon dezvoltat dintr-un polip este ereditatea. Dacă unul dintre părinți a avut polipi displazici, atunci în procent de 20-30 % este posibil ca un individ să fie expus acestui risc, chiar de la o vârstă mai tânără. Dar ereditatea nu este o regulă.

”Majoritatea polipilor displazici sunt descoperiți la pacienții care nu prezintă factorul de ereditate. Pot să vă spun că 75-80% dintre persoanele care dezvoltă acest cancer, nu au acest istoric în familiile lor. Așa că, un individ nu trebuie să spună că, dacă nu are un astfel de trecut, nu trebie să facă o investigație, pentru a afla dacă are sau nu polipi displazici. Și nici stilul de viață sănătos nu este o garanție. A avea o viață sănătaosă este doar o scădere a riscului, în  comparație cu o persoană obeză, fumătoare și  care consumă și alcool. Trebuie să înțelegem că nu există nicio regulă sigură care să ne scape de a dezvolta polipii displaziici”, atenționează dr. Eugen Crăciun, medic primar Gastroenterologie și Hepatologie, la Spitalul Memorial Băneasa.  

Cum putem preveni apariția cancerului de tub digestiv

Dr. Eugen Crăciun ne spune ce putem face pentru a scădea riscul de a dezvolta un astfel de cancer

Medicul subliniză că polipii digestivi se pot forma și pot exista în oragnismul uman fiind foarte mult timp tăcuți, adică fără să își facă simțită prezența prin simptome.  Dr. Eugen Crăciun arată că dezvoltarea polipului displazic se face în timp, chiar ani, ceea ce în opinia sa, aceasta se poate transforma într-o mare șansă pentru pacient: polipul să fie descoperit și diagnosticat la timp, până să ajungă un cancer.

” Și un polip displazic poate să fie benign, dar nu trebuie să fie  confundat cu unul  non-displazic care rămâne pentru totdeauna benign. Or,  polipii displazici au această fază lungă în care sunt benigni. Urmează faza de malignizare, atunci cand apar și simptomele. Important este să se înțeleagă că doar diagnosticarea în timp util a acestor polipi,  cu potențialul de a se forma într-un  cancer digestiv, poate salva viața pacientului. A te proteja de cancerul de colon care este cel mai frecvent, înseamnă a face la timp o investigație de depistare a polipilor, chiar  în faza în care ei nu s-au transformat in cancer.  Și această investigație este colonoscopia.”, transmite cel mai important mesaj pacienților, dr. Eugen Crăciun, în Adevărul Live.

Simptomele sunt nespecifice și  putine, iar când apar,  polipul este deja transformat în cancer

Dr. Eugen Crăciun desființează un alt clișeu periculos care există în mentalul  pacienților din România.” Cine așteaptă simptomele nu are nicio șansă să îi fie depistată boala într-un stadiu precoce, așa cum sunt polipii displazici”, susține medicul specialist.

Este știut că pacientul român ajunge la medic abia atunci când apar simptomele care îi pun viața în pericol. Dr. Crăciun arată clar că în cazul polipilor displazici nu prea există simptome.

Iar atunci când totuși apar, sunt nespecifice, puține  și arată specialistului că polipul este deja cancer. ”Oamenii se scuză că nu au ajuns la medic până la momentul respectiv, spunând că se simțeau bine. Când slăbesc, au o stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, atunci vorbim de un cancer generalizat. Nu trebuie să așteptăm apariția unor simptome, că abia atunci să ajungem la medic, pentru că boala poate să fie foarte avansată. Pe noi ne interesază cum să nu ajungem în acel punct. Cine așteaptă simptomele, nu are nicio șansă să îi fie depistată o boală,  într-un stadiu precoce”, atrage atenția medicul.

În cele mai multe cazuri, polipii sunt rezecați chiar în momentul diagnosticării lor

Colonoscopia! În cazul polipilor displazici situați în colon, aceasta este singura metodă nu doar de screening ci și terapeutică.

Pentru Adevărul Live, dr. Eugen Crăciun, medic primar Gastroenterologie și Hepatologie, la Spitalul Memorial oferă detaliile valoroase pentru ca pacientul român să înțeleagă ce potențial uriaș are metoda endoscopică de a salva viața, cât nu este prea târziu și sitația nu este complicată.

”În 90% dintre polipii găsiți la o colonoscopie de screening aceștia sunt rezecabili, în cadrul aceleași intervenții. Singura biopsie care contează pentru un polip este rezectia lui totală.  Dacă  se recoltează țesut doar dintr-un capăt al polipului, iar acolo rezultatul arată o  displazie ușoară, în alt colț al polipului avem dezvoltat un cancer, biopsia este ineficientă. Când pacientul  merge să facă  o colonoscopie de screening trebuie să știe că medicul care face procedura este în măsură să efectueze și rezecția polipilor. Din păcate, în România sunt frecvente situațiile în care se face colonscopia, iar pacientul este diagnisticat cu polip. Dar acesta este lăsat acolo, eventual biopsiat, iar pacientul se află  în situația în care știe că  are un polip displazic dar tremembuie să caute un alt medic care să îi facă rezecția. În felul acesta pacientul va trece prin  două colonoscopii, ceea ce este nefiresc în cele mai multe cazuri”, spune dr. Crăciun.

El subliniază că în mod normal, când se efectuează  o colonoscopie de  screening, pacientul  trebuie să primească și tratament. Specialistul mai arată că sunt și unele cazuri  în care polipul identificat pune  probleme deosebite de rezecție, fie că este unul foarte mare, fie că este situat într-o poziție foarte dificil de abordat. Doar așa se poate amâna rezecția, aceasta fiind  excepția și nu regula.

” Endoscopia intervențională este soluția pentru rezecția polipilor displazici sau chiar și a polipilor malignizați, în stadiul în care ei nu sunt cancer. Tratamentul minim invaziv oferă posibilitatea să rezolvi acei polipi, fără ca pacientul să ajungă la chirurg. Prin endoscopie nu se pot trata cancerele avansate,  dar  misiunea noastră este să le identificăm în stadiile precoce, atunci când ele sunt rezecabile endoscopic și după  procedură pacientul își reia chiar  de a doua zi își viața normală. ”, subliniază  dr. Eugen Crăciun, medic primar Gastroenterologie și Hepatologie, la Spitalul Memorial Băneasa

Urmărește integral ediția Adevărul Live realizata si moderata de Antoaneta Banu  și află de la dr. Eugen Crăciun, medic primar Gastroenterologie și Hepatologie, la Spitalul Memorial Băneasa, răspunsurile la aceste întrebări:

-când polipii digestivi au potențial de a deveni maligni?

-când este indicată chirurgia în tratarea polipilor?

-ce presupune endoscopia intervențioanală minim invazivă?

-care sunt beneficiile oferite de Centrul de performanță în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică din Spitalul Memorial Băneasa?

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite