Diabetul ar putea fi vindecat definitiv prin lifting intestinal? Rezultatele interesante ale unui studiu-pilot
0Un studiul-pilot olandez condus de Suzanne Meiring, Annieke van Baar şi Jacques Bergman de la Universitatea din Amsterdam şi citat în publicaţia italiană Il Messaggero, susţine că diabetul poate fi vindecat printr-o intervenţie endoscopică minim invazivă care întinereşte peretele intestinal.
Rezultatele acestu studiu-pilot ar urma să fie prezentate la United European Gastroenterology, care anul acesta se va desfăşura virtual, potrivit Rador.
Procedura se intitulează "Întinerirea mucoasei duodenale" şi constă în trimiterea unei doze controlate de energie termică pe membrana mucoasă a duodenului, astfel încât noua mucoasă să "se regenereze", modificând astfel eliberarea hormonilor-cheie implicaţi în diabet.
Tehnica este asemănătoare cu cea a altor studii care au demonstrat că prin modificarea pereţilor intestinali – aşa cum se întâmplă în chirurgia bariatrică – se poate restabili un echilibru hormonal normal care să permită regresia definitivă a diabetului. În acest fel s-ar rezolva problemele pacienţilor care nu-şi pot ţine glicemia sub control şi a celor la care medicamentele nu funcţionează.
Studiul s-a desfăşurat pe 16 pacienţi şi a fost condus de Suzanne Meiring, Annieke van Baar şi Jacques Bergman de la Universitatea din Amsterdam. După operaţie, 3 din 4 pacienţi şi-au putut suspenda complet terapia cu insulină, reuşind să-şi controleze bine glicemia, iar restul de 25% din pacienţi au putut să reducă doza de insulină necesară pentru a-şi menţine glicemia sub control.
S-a observat că, după operaţie, valorile zahărului din sânge erau normale, hemoglobina glicozilată era mai mică de 7,5 după şase luni şi egală cu 6,7 la 12 luni după operaţie, indicele bolii fiind sub control chiar şi fără terapie. Pacienţii vindecaţi au pierdut şi din greutate, trecând de la un indice de masă corporală de 29,8 kg / m2, la unul de 25,5, la 12 luni de la endoscopie. Procentul de grăsime din ficat a scăzut de la 8,1% la 4,6% la şase luni după operaţie.
Studiul clinic, numit Revita şi care în trecut a implicat şi unele centre din Italia, va continua acum pe scară internaţională. "Studiul pilot al "reconstrucţiei" mucoasei duodenale foloseşte o tehnologie care există în domeniu deja de câţiva ani şi care a fost testată până acum pe câteva cazuri" - subliniază Massimo Federici, profesor de medicină internă la Universitatea din Roma Tor Vergata şi membru al Consiliului de administraţie al Societăţii italiene de Diabetologie ( SID).
"În acest caz, deşi numărul pacienţilor trataţi este mic, apar rezultate interesante în ceea ce priveşte îmbunătăţirea controlului glicemic, pierderea în greutate şi reducerea acumulării de grăsime în ficat, efecte care persistă la un an după tratament" - continuă expertul. "Este nevoie de un eşantion mai mare de pacienţi pentru a înţelege cât de reproductibil este rezultatul, care este foarte încurajator. Cu toate acestea, pentru o aplicare pe o scară mai largă, este necesar să se evalueze costurile intervenţiei şi posibilitatea ca nu toţi pacienţii să poată fi supuşi procedurii care, fiind una endoscopică, ar putea avea efecte secundare. Această metodă de remodelare a mucoasei duodenale este totuşi extrem de interesantă, deoarece confirmă rolul acestui tract intestinal asupra controlului metabolic", a conchis doctorul Federici.