Video Dermatolog: „Din punct de vedere medical, nu există un bronz sănătos“. Cum tratăm pielea care a avut de suferit de pe urma arsurilor solare
0Dorința de a obține un bronz atrăgător poate să devină un dușman pe termen lung prin apariția arsurilor solare care, contrar percepției, sunt mai ușor de obținut la munte decât la mare.
Arsurile solare sunt cele care pot declanșa apariția carcinomului, cel mai răspândit cancer de piele, și a melanomului, cel mai agresiv tip de cancer cutanat. De aceea, pentru ca vacanța de vară să nu devină un coșmar, este bine să ascultăm de sfatul medicilor specialiști.
Ruxandra-Maria Săndulescu, medic dermatolog, a acordat un interviu pentru „Weekend Adevărul“ în care a dezvăluit cum apar arsurile și alergiile solare, care sunt simptomele și ce tratament trebuie să aplicăm pentru a scăpa de ele. Totodată, specialistul ne spune care sunt tipurile de creme de protecție indicate pentru a ne bucura de o piele sănătoasă, cum putem trata pielea care a avut de suferit de pe urma expunerii la soare, dar și cât de periculos este solarul.
„Weekend Adevărul“: Mergeți la mare?
Dr. Ruxandra-Maria Săndulescu: Merg, dar mă protejez foarte bine cu cremă de protecție solară. Pentru că tot ați adus vorba de un bronz sănătos, vreau să spun că, din punct de vedere medical, nu există un bronz sănătos. Orice modificare de culoare a pielii se traduce printr-o injurie a pielii produsă de radiațiile ultraviolete. Populația asimilează mersul la plajă cu o activitate de recreere, însă, pe lângă efectele benefice ale soarelui, de sinteză a vitaminei B, astrul prezintă și efecte nocive. Expunerea la soare de-a lungul vieții este cu doză cumulativă. Astfel, pielea reține orice expunere din copilărie până în viața adultă și consecințele sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Dacă eu am stat la soare când aveam 15 ani mai mult decât trebuie, aș putea să am probleme în viața adultă?
Da, se resimte. Și dacă ați avut o arsură solară, consecințele sunt acei pistrui. Cei mai mulți pacienți vin cu pistrui pe umăr pentru că acolo ne ardem cel mai frecvent și atunci consecințele sunt pe termen lung: de la pete, pistrui, modificări ale alunițelor până la cancer de piele.
Arsurile solare sunt foarte frecvente vara, mai ales la mare...
Sunt și arsuri la munte. Cu cât creștem altitudinea, cu atât ne putem arde mai ușor.
Ați spus că bronzul nu poate fi sănătos. Există un interval orar în care ne putem expune pentru a ne proteja pielea cât de cât?
Există un interval, până în ora 10.00 și după ora 16.00 ne putem expune, când indicele UV nu mai este atât de crescut.
„Nicio cremă nu ne protejează complet“
Se poate sta dacă ne dăm cu cremă cu factor de protecție solară? Care este diferența între cremele de protecție solară cu indici diferiți? 20, 30, 50... Ce înseamnă SPF?
Un SPF 30 înseamnă că blochează 96% din radiațiile ultraviolete, un SPF 50 blochează 98% din radiațiile ultraviolete, iar un SPF 100 blochează 99%. Ceea ce înseamnă că nicio cremă nu protejează complet și, prin urmare, vom avea nevoie și de măsuri suplimentare de protecție. Pe lângă evitarea intervalului orar 10.00-16.00, vom avea nevoie de șapcă, pălărie, ochelari de soare, haine cu fotoprotecție, și eu le recomand mai ales în cazul bebelușilor. Observ că în ultima perioadă toate mămicile sunt responsabile și văd pe plajă bebeluși îmbrăcați pe plajă în haine cu fotoprotecție. Dar aceste haine sunt recomandate și adulților.
Mă mai bronzez sau nu dacă mă dau cu cremă cu factor de protecție?
Dacă dăm cu o cantitate corectă de cremă, atunci nu ne bronzăm. Dacă nu ne dăm într-o cantitate corectă, apare acel pigment bej brun, pentru că bronzul este o reacție de apărare a pielii la radiațiile ultraviolete.
De câte ori se aplică crema de protecție solară?
Cu 15 minute înainte de a ajunge la plajă și apoi din două în două ore sau mai des dacă intrăm în apă sau dacă transpirăm. Pe piață sunt acum și creme cu factor de protecție care sunt rezistente la apă. Cele rezistente rezistă la 40 de minute în apă, iar cele foarte rezistente rezistă 80 de minute în apă.
Arsurile solare apar doar dacă stăm la plajă, la mare, sau se poate întâmpla să le facem și în oraș?
Putem avea o arsură solară și dacă rămânem în oraș. Vorbim aici de lucrătorii din mediul extern, constructorii, care stau afară în intervalul orar care trebuie evitat, și, din păcate, se aleg și cu arsuri solare. Deci nu trebuie să stăm neapărat doar la plajă. Este vorba de o expunere exagerată la radiațiile ultraviolete.
„Bronzul este o reacție de apărare“
Ce este arsura solară?
Este o reacție inflamatorie și de apărare a pielii care apare atunci când cantitatea de radiații ultraviolete depășește capacitatea pielii de a produce melanină. Melanina este acel pigment care oferă culoare pielii și firelor de păr și se produce atunci când stăm la soare, pentru a ne apăra. Deci bronzul este o reacție de apărare. Cu cât avem pielea mai albă, secretăm mai puțină melanină, deci ne vom arde mai repede la soare.
Cum le recunoaștem?
Simptomatologia depinde în funcție de severitate. La arsurile de gradul 1, primul semn este roșeața, care apare cam la trei-șase ore după expunerea la soare, și care se intensifică gradual. În arsurile de gradul 1, pe lângă roșeață, pielea strânge, are o sensibilitate la atingere sau mișcări și frige. În unele cazuri, pacienții pot prezenta și o stare de oboseală sau dureri de cap. În arsurile de gradul 2, care sunt mai severe, simptomatologia este mai pregnantă. Pielea capătă culoarea de roșu intens, este foarte dureroasă, apar vezicule, acele bășici pline cu lichid. De cele mai multe ori, se asociază cu o stare de rău, greață, dureri de cap, uneori până la deshidratare.
Cât trebuie să stai ca să ajungi așa?
Nu foarte mult, pentru că indicele UV a crescut mult în ultimii ani și atunci perioada de expunere nu mai trebuie să fie mare, cum era odată. Noi, dermatologii, vedem cel mai mult arsuri de gradele 1 şi 2.
Care arsuri sunt cele mai riscante pentru un melanom sau carcinom?
Cele de gradul 2, care au și vezicule și bășici, dar asta nu înseamnă că un factor de risc nu prezintă și arsura solară cu roșeață.
Indicați ca în situația în care un pacient are această arsură solară să facă o vizită după vacanță la dermatolog?
Rămân acei pistrui, dar nu imediat. Eu recomand ca orice pacient care suferă o arsură solară să vină la dermatolog pentru că astfel populația va conștientiza efectele nocive ale soarelui, va înțelege anumite limite și va ști cum să prevină aceste arsuri solare în viitor.
Când se identifică o arsură solară, există un tratament de urgență, care poate fi recomandat de un farmacist?
Farmacistul ar trebui să știe să recomande o medicație, pentru că aici vorbim de analgezice sau antitermice care combat reacția inflamatorie a pielii sau febra. Vorbim de medicație antihistaminică care calmează senzația de mâncărime, de loțiuni de hidratare a pielii pe bază de aloe vera, hidratare corespunzătoare și dușuri cu apă călduță spre rece pentru a ameliora acea senzație de arsură.
La dușuri mai folosim gel sau trebuie un produs mai puțin agresiv cu pielea?
Ar fi de preferat un produs mai puțin agresiv. Dacă nu există pe moment, nu e grav, dar ar fi de preferat un produs mai blând.
Tratament pentru arsurile solare
Pentru arsurile solare, ce rol joacă hidratarea?
Hidratarea menține un echilibru, pentru că pielea are tendința să piardă fluide, să se deshidrateze după expunerea la soare. Atât hidratarea internă, cât și hidratarea externă au un rol benefic, dar și de prevenție. Când ne referim la hidratarea internă nu vorbim doar despre aportul de apă pe care-l consumăm zilnic, dar și la aportul de fructe și legume, pentru că și acestea au o cantitate mare de apă în compoziție. Din păcate, hidratarea internă nu ține loc hidratării externe și atunci este indicat să aplicăm și o loțiune lejeră, de corp, în fiecare seară după duș, pentru a menține pielea hidratată.
Tratamentul de care spuneați pentru arsurile solare se poate aplica și copiilor dacă ne confruntăm cu aceleași probleme?
Se poate aplica și pentru copii. Cremele cu cortizon sunt, de obicei, foarte slabe, au o concentrație de 1%. Și atunci, crema, aplicându-se într-un strat subțire, este în regulă să o folosim și pentru copii.
Retinol vs colagen
Care este cea mai sensibilă piele? A femeii sau a bărbatului?
Cea a femeii – este vorba și de hormoni aici.
Foarte multe doamne care sunt la menopauză merg în concediu vara la mare. Au nevoie de o pregătire specială pentru expunerea la soare?
Femeile aflate la menopauză au nevoie de o îngrijire suplimentară pe tot parcursul anului, nu doar vara. Spun asta pentru că nivelul scăzut de estrogeni are un impact foarte important asupra pielii, determină o piele uscată, o piele mai fragilă, cu pierderea elasticității, cu accentuarea ridurilor și a petelor pigmentare. Mai mult decât atât, colagenul se pierde în medie cu 2% pe an la femeile aflate la menopauză.
Așadar, le sfătuiți pe doamne să aibă o grijă în plus?
Da, în plus, este bine ca vara să folosească o cremă cu factor de protecție solară. Este prima cremă din lume care previne îmbătrânirea prematură a pielii. De asemenea, femeile trebuie să se axeze pe o rutină de îngrijire simplă: un gel de curățare care să nu usuce suplimentar pielea, o cremă cu factor de protecție solară, hidratare pe baza unor texturi cremoase, care să nu încarce tenul.
Spuneați că femeile aflate la menopauză pierd din colagen. Acest colagen cosmetic pe care-l găsim în creme sau măști ajută sau nu la o refacere a lui?
Foarte puțin. Este important să avem o dietă sănătoasă și echilibrată și un aport de proteine și antioxidanți, pentru că și colagenul este o proteină.
Ce sfat dați doamnelor: să aleagă o cremă cu colagen sau una cu retinol?
Crema cu retinol, pentru că are efect anti-îmbătrânire. Fiolele sunt un pic mai concentrate. Trebuie să avem grijă și cum avem tenul: trebuie să începem cu o concentrație mică și apoi să o creștem treptat. Dacă începem un tratament cu retinol este bine să nu fie vara, ci toamna.
„Sunt de preferat cremele autobronzante decât statul la soare pentru bronz“
Care este diferența dintre arsura solară și alergia solară?
Arsura solară este reacția pielii după o expunere exagerată la soare, alergia solară este o reacție imunologică care se manifestă printr-o sensibilitate la soare și nu depinde de expunerea exagerată la soare. Astfel, poate să apară și la cinci minute după ce ne-am expus la soare.
Cum se manifestă alergia solară?
Cele mai frecvente manifestări sunt erupția polimorfă la lumină sau urticaria solară. Erupția se manifestă cu o senzație accentuată de mâncărime, apar leziuni de tip pustule, sunt ca niște bubițe umflate roșii sau pline cu lichid, care apar în general pe zonele expuse la soare: față, pe brațe, coapse. De menționat: suferim o erupție polimorfă la lumină dacă ne expunem pentru prima dată în acel an. Apare, de obicei, pe la începutul primăverii sau al verii. Urticaria solară poate să apară după câteva minute de la expunerea la soare și să se remită în 24 de ore dacă nu ne mai expunem la soare. Pielea este umflată, roșie, are acel aspect urzicat. Paradoxal, nu apare pe zonele expuse la soare, ci pe cele ferite.
Cum procedăm cu alergiile solare? Avem un tratament de urgență?
În primul rând, nu ne mai expunem la soare, să evităm factorul declanșator, ca și în cazul arsurilor solare. Medicația este asemănătoare: mergem pe tratamente antialergice și pe creme cu cortizon pentru a reduce inflamația.
Tratamentul cât durează?
Un astfel de tratament durează între 10 și 14 zile. Nu mai stăm la soare, pentru că pielea are deja o reacție inflamatorie și nu vrem să declanșăm un nou episod.
Apropo de aceste arsuri solare: pacientul trebuie să vină la medicul specialist să facă anumite teste?
Da, recomand să meargă la medicul dermatolog să i se facă aceste teste, pentru că există și factori predispozanți. Aici nu este vorba numai de expunerea la soare. Spre exemplu, dacă folosim anumite medicamente, în reacție cu soarele, acestea determină anumite leziuni pe piele, sau, dacă folosim anumite substanțe, parfumuri, loțiuni, în prezența soarelui pot determina alergii și atunci putem fi alergice la acea substanță, de fapt.
Dacă ieșim pe stradă și ne dăm cu un ulei pe piele, riscăm o arsură sau alergie?
Mai degrabă alergie solară. Sunt anumite substanțe din uleiuri, inclusiv din fructe, care duc la acest lucru.
Machiajul pe timpul verii
Produsele autobronzante sunt sau nu benefice pielii: le putem folosi vara? Ne putem expune la soare dacă ne dăm cu aceste creme autobronzante?
Este de preferat să ne dăm cu creme autobronzante decât să stăm la soare și să ne bronzăm. Exista la un moment dat obiceiul ca înainte de a merge la plajă să se meargă la solar. Solarul nu este bun niciodată: nici să ne pregătim pentru vară, nici în timpul iernii. Este un factor de risc mult prea mare pentru a face un cancer de piele. Și atunci, mai bine să nu ne asumăm acest risc.
Mai de mult se apela la unele metode pentru a scăpa de arsurile solare: se dădea cu iaurt...
Sunt remedii naturiste. Iaurtul ne ajută cu probioticele din compoziția sa pentru refacerea pielii. Castravetele are în compoziție foarte multă apă pentru hidratare. Atunci când nu avem acces la o farmacie și am suferit de o arsură solară, decât nimic, și iaurtul și castravetele sunt binevenite. Berea nu asigură nicio protecție solară. Riscăm arsura solară garantat.
Ce trebuie să conțină trusa medicală pentru un concediu la mare?
Creme cu cortizon pentru inflamații, creme cu antibiotic local în caz că ne zgâriem și avem o suprainfecție localizată, cremă pentru ciupiturile de țânțari, analgezice, antialergice, antitermice.
Recomandați vara machiajul?
Nu. Nu recomand pentru că transpirăm, porii se înfundă și atunci riscăm să apară iritație, acnee. Vara este de preferat un machiaj lejer, un fond de ten fluid, întrucât transpirăm mult.
Cum să ne pregătim pielea pentru expunerea la soare?
Să ne expunem treptat la soare, încă de la începutul verii. Dacă avem o vacanță stabilită în luna iulie, este bine să începem să ne expunem treptat la soare. Nu înseamnă să mergem la plajă, ci în aer liber, să consumăm alimente bogate în antioxidanți pentru a neutraliza radicalii liberi. Este bine să consumăm citrice, frunte de pădure, legume cu frunze verzi, roșii, alimente bogate în betacaroten, nuci, caju. Să ne hidratăm cu apă, nu cu sucuri.
Dacă plecăm în vacanță, trebuie să ținem cont de două aspecte: dacă vrem să ne epilăm, o facem cu două-trei zile înainte pentru că altfel riscăm să facem iritații și foliculite de la apă, soare și transpirație, și să ne exfoliem pielea tot cu două-trei zile înainte. Dacă o exfoliem cu o zi înainte, riscăm să facem o arsură solară.