SUA: Mamografia, indicată femeilor de la vârsta de 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile ar trebui să înceapă efectuarea mamografiilor de la vârsta de 40 de ani, iar investigația ar trebui să se repete din doi în doi ani. Este recomandarea unei organizații americane independente extrem de apreciate peste Ocean. 

Descoperit în stadii incipiente, cancerul de sân poate fi vindecat. Sursa foto: arhivă
Descoperit în stadii incipiente, cancerul de sân poate fi vindecat. Sursa foto: arhivă

O organizație americană independentă din domeniul sănătăţii publice a recomandat ca femeile să înceapă efectuarea mamografiilor de la vârsta de 40 de ani şi nu de la 50 de ani, cum era recomandat până acum. Mai mult, examinările ar trebui făcute o dată la doi ani, informează AFP, citat de Agerpres. Noile recomandări, emise de Preventive Services Task Force din Statele Unite (USPSTF),  au fost propuse anul trecut şi supuse unei dezbateri publice. Acum sunt definitive şi le înlocuiesc pe precedentele, care datează din 2016. 

Modificarea este justificată în principal de creşterea cazurilor de cancer în rândul femeilor mai tinere. ''Mai multe femei în jurul vârstei de 40 de ani au cancer de sân, iar ratele cresc cu 2% în fiecare an'', a subliniat într-un comunicat preşedinta Task Force, Wanda Nicholson. Potrivit acestui panel format din experţi, scăderea vârstei la 40 de ani ar putea salva cu 20% mai multe vieţi. Noua abordare ''are un beneficiu potenţial şi mai mare pentru femeile de culoare'', a subliniat Wanda Nicholson.

În prezent, în Statele Unite, femeile cu vârste între 40 şi 50 decid ele însele, în mod individual, în funcţie de antecedente şi de preferinţe, în legătură cu realizării mamografiilor, o procedură menită să depisteze cancerul de sân.

Femeile de culoare au un risc cu 40% mai mare de a muri din cauza cancerului la sân decât femeile albe, a precizat USPSTF, adăugând totodată că mamografiile la 40 de ani var fi ''un prim pas important, dar nu suficient'' pentru a reduce această discrepanţă. Organizația  solicită de urgență cercetări suplimentare și pentru a reduce inegalitățile în îngrijire, precum şi cele legate de femeile cu ţesut mamar dens. Ţesutul mamar dens, o caracteristică a aproape jumătate din femei, creşte riscul cancerului de sân. Însă este nevoie de studii suplimentare pentru a îmbunătăţi protocolul de îngrijire în aceste cazuri.

Noile recomandări vizează femeile cu vârsta mai mică de 74 de ani. Peste această vârstă există puţine studii referitoare la riscurile depistării şi tratamentelor, a explicat organismul.

Depistarea anuală, o controversă medicală

Organizația americană explică totodată motivul pentru care recomandă un control din noi în doi ani şi nu anual. Deşi depistarea anuală ar putea detecta anumite cancere mai devreme, nu se știe dacă acest lucru ar ameliora sănătatea femeilor sau ar creşte numărul efectelor nocive. Aceste efecte ar putea fi anunţarea eronată a unui cancer sau urmarea unui tratament care în realitate să nu fie necesar. 

USPSTF mai notează că cea mai mare parte a asigurărilor de sănătate includ deja mamografii anuale începând de la vârsta de 40 de ani pentru femeile care doresc să le realizeze.

Decizia de a nu recomanda depistarea anuală a fost însă aspru criticată. Wendie Berg, profesoară la departamentul radiologie al Universităţii din Pittsburgh, a precizat într-un editorial publicat în revista ştiinţifică Jama că ''sunt multe vieţi de salvat prin examinarea anuală a femeilor mai tinere”. Este regretabil, spune ea, că femeilor care au ţesut mamar dens sau un istoric de cancer de sân în familie nu li se recomandă investigaţii mai frecvente.

O altă organizaţie, American Cancer Society, recomandă realizarea unor mamografii anuale între 45 şi 54 de ani. Nancy Chan, oncolog la spitalul NYU Langone, spune că este ''fericită'' de schimbarea de vârstă propusă de USPSTF. ''Adevărul este că majoritatea pacientelor încep depistarea cancerului de sân la 40 de ani'', a declarat ea pentru AFP. ''Dar este mereu important să vedem recomandările reflectate în practică''.

Vârsta de 50 de ani este deseori pragul vizat de recomandările oficiale în alte ţări în rândul populaţiei generale, cum ar fi în Franţa. USPSTF a precizat că recomandările nu se aplică persoanelor care au s-au confruntat deja cu un cancer de sân sau care au un risc mare de a dezvolta această afecţiune (factori genetici) şi care trebuie să urmeze recomandările medicului curant.

Cancerul de sân este al doilea cancer din punctul de vedere al mortalităţii în rândul femeilor în Statele Unite după cel de plămâni.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite