De ce donarea de sânge este benefică pentru sănătate
0Donarea de sânge face posibile multe tratamente și proceduri medicale și ajută la salvarea a mii de vieți în fiecare an, potrivit Crucii Roșii Americane. „Donând sânge, puteți ajuta victimele accidentelor, proaspetele mame care au hemoragii la naștere, bolnavii de cancer, cei care au nevoie de intervenții chirurgicale și transplanturi și cei care sunt tratați pentru boli cronice”, a declarat un purtător de cuvânt al Crucii Roșii pentru Yahoo Life.
La fiecare două secunde, cineva din SUA are nevoie de sânge. La această urgență se adaugă și faptul că SUA se confruntă în prezent cu o situație de urgență legată de lipsa de sânge, cu cel mai mic număr de persoane care donează sânge din ultimii 20 de ani.
„Majoritatea dintre noi cunoaștem pe cineva care a primit o transfuzie de sânge, așa că nevoia de sânge ne atinge aproape pe toți, fie că ne dăm seama sau nu”, spune purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii. „Sângele nu poate fi fabricat; el poate veni doar de la voluntari generoși dispuși să își suflece o mânecă și să ofere aproximativ o oră din timpul lor.”
Ceea ce poate că unii oameni nu realizează este că donarea de sânge nu îi ajută doar pe cei care o primesc. „Donarea de sânge ajută la salvarea vieților pacienților care au nevoie de îngrijiri medicale, dar există și beneficii pentru donator”, precizează Crucea Roșie. Iată câteva moduri surprinzătoare prin care donarea de sânge vă poate ajuta sănătatea.
Donarea de sânge oferă un screening al semnelor tale vitale
Când vă înregistrați la un centru de donare de sânge, primul lucru pe care îl face personalul este să vă examineze semnele vitale, tensiunea arterială și ritmul cardiac pentru a vedea dacă vă calificați pentru a dona, spune Dr. Anjali Bharati, medic de medicină de urgență la Lenox Health Greenwich Village, pentru Yahoo Life. De asemenea, aceștia îți testează sângele pentru a verifica dacă ai anemie și deficit de fier, precum și boli infecțioase, cum ar fi hepatita și HIV.
„Aceste teste pot dezvălui o afecțiune medicală, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, bătăile neregulate ale inimii sau anemia”, spune Bharati. „Acest lucru nu înlocuiește o vizită la medic, dar este o evaluare importantă.”
Semnele vitale de la fiecare donare sunt înregistrate în dosarul online securizat al fiecărui donator, ajutându-l să își urmărească cu ușurință starea de sănătate, potrivit Crucii Roșii. "Acest lucru vă poate ajuta să monitorizați condițiile de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, permițându-vă să vizualizați tendințele statistice vitale în timp și să împărtășiți aceste informații cu furnizorul de servicii medicale", spune purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii.
Poate scădea tensiunea arterială și poate îmbunătăți riscul de atac de cord
Hemoglobina este o proteină care este creată de măduva osoasă. Păstrată în celulele roșii din sânge, hemoglobina ajută aceste celule să transporte oxigenul din plămâni către corp prin arterele dumneavoastră. Simptomele unei hemoglobine ridicate sau scăzute includ oboseală, amețeli sau dificultăți de respirație.
Pentru persoanele cu hemoglobină ridicată, donarea de sânge reduce vâscozitatea sângelui - aceasta este o măsură a grosimii și lipiciului sângelui. Vâscozitatea sângelui poate contribui la formarea de cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
„Persoanele cu un nivel ridicat de hemoglobină pot beneficia de pe urma donării de sânge. Reducerea hemoglobinei poate îmbunătăți riscul de atac de cord și de accidente vasculare cerebrale. De asemenea, vă poate scădea tensiunea arterială”, spune Bharati.
Donarea de sânge poate ajuta unele afecțiuni ereditare
Hemocromatoza ereditară este o afecțiune care determină acumularea excesului de fier în sânge. Pentru această afecțiune, donarea de sânge este un beneficiu. „Donarea regulată de sânge poate elimina acest fier, ceea ce poate îmbunătăți starea de sănătate a cuiva”, spune Bharati.
Stimulează sănătatea mintală
Cercetările arată că ajutorarea altora, care include donarea de sânge, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale și a bunăstării, inclusiv prin reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit și a stimei de sine.
„Cel mai mare beneficiu pentru donator este sentimentul plăcut de a ști că ajuți la salvarea vieții cuiva aflat în nevoie, ceea ce, fără îndoială, atinge și nenumărate alte vieți”, spune purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii.
„Este un act generos de bunătate - poți salva până la trei vieți donând o jumătate de litru de sânge. Faptul că știi că faci ceva atât de important este un beneficiu imens pentru sănătatea ta mentală”, spune ea.
Sfaturi de luat în considerare înainte de a dona sânge
Puteți dona sânge la fiecare opt săptămâni dacă donați sânge integral (aproximativ o jumătate de litru) și la fiecare 16 săptămâni dacă donați sânge Power Red (aproximativ un litru). Întregul proces de donare durează aproximativ o oră, prelevarea efectivă a sângelui durând în medie între opt și 10 minute.
Înainte de a dona sânge, urmați aceste sfaturi pentru a vă asigura că procesul decurge bine:
Dacă aveți tendința de a avea un nivel scăzut de fier, evitați cofeina și consumați alimente bogate în fier în săptămânile premergătoare donării pentru a obține un plus de fier.
- Beți multă apă începând cu o zi înainte.
- Dormiți bine cu o noapte înainte.
- Mâncați înainte de a merge la donarea de sânge.
- Evitați alcoolul și cofeina înainte și după donarea de sânge.
Dacă intenționați să faceți exerciții fizice, faceți-le înainte de programare, nu după, deoarece este normal să vă simțiți amețit și slăbit după donarea de sânge.
Aduceți un prieten la programare și încurajați-l să doneze și el, în timp ce vă oferiți sprijin reciproc.