Articol publicitar

Cum se manifestă cataracta și care e singurul tratament permanent?

0
0
Publicat:

Cataracta e una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice și constă în opacizarea cristalinului ochiului, motiv pentru care începi să vezi neclar, de parcă ai privi printr-un geam murdar.

vision eye exam and healthcare with a doctor woma 2023 11 27 05 04 53 utc1 jpg

În mod normal, cristalinul e un element clar și flexibil, format în mare parte din proteine, cunoscute și drept „cristaline”. Odată cu înaintarea în vârstă, proteinele din cristalin se descompun, formând zone opace care îți afectează calitatea vederii.

Operația de cataractă e singura modalitate pentru a scăpa de această problemă. Netratată, îți va fi tot mai greu să duci la bun sfârșit activitățile de zi cu zi și riști chiar și orbirea. În rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, procedura e una rapidă și sigură, ce îți garantează sănătatea ochilor tăi.

De ce apare și cum se manifestă cataracta?

Cauza principală a cataractei e descompunerea treptată a proteinelor din cristalinul ochiului. Procesul începe în jurul vârstei de 40 de ani, dar simptomele încep să se resimtă de abia pe la 60 de ani sau mai târziu.

Există și câteva boli care pot duce la apariția cataractei mai devreme, cea mai frecventă fiind diabetul.

Cele mai des întâlnite simptome ale cataractei sunt:

· Vedere încețoșată

· Schimbări în modul în care percepi culorile – par mai estompate

· Sensibilitate la lumina puternică a soarelui sau la luminile artificiale din casă

· Halouri de lumină sau dungi care apar în jurul luminilor

· Dificultăți în a vedea pe timp de noapte

· Schimbări în prescripția ochelarilor de vedere (dacă e cazul); mai ales miopia e cea care se agravează.

· Nevoia unei lumini mai puternice când citești

· Vedere dublă

Cum se tratează cataracta?

Singura modalitate pentru a trata cataracta permanent și pentru a-ți redobândi vederea clară e operația. În cadrul intervenției chirurgicale, specialistul îndepărtează cristalinul natural afectat și îl înlocuiește cu unul artificial, a cărui durată de viață e nelimitată.

Există mai multe tipuri de cristalin artificial și, în funcție de istoricul tău medical, nevoi și preferințe, le poți alege pe cele mai potrivite, împreună cu medicul tău oftalmolog. Unele dintre ele pot corecta și anumite vicii de refracție, înlăturând nevoia de ochelari sau lentile de vedere.

Poți preveni cataracta?

Apariția cataractei e o parte naturală din procesul de îmbătrânire. Totuși, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a încetini procesul și pentru a-ți proteja sănătatea ochilor cât mai mult timp posibil:

· Renunță la fumat. Tutunul crește riscul de a dezvolta cataractă.

· Protejează-ți ochii de lumina soarelui. Poartă ochelari de soare cu protecție împotriva razelor ultraviolete. Pălăriile cu bor mare sau șepcile pot, de asemenea, să ajute.

· Mergi regulat la oftalmolog. Ar trebui o dată la 2 ani, dacă ai sub 60 de ani, și anual, dacă ai peste 60 de ani. Comunică-i medicului orice schimbare observi în calitatea vederii tale.

În rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, operația de cataractă efectuată de dr. Teodor Holhoș durează doar 3 minute/ochi. Asta e datorită anilor de experiență și tehnologiei performante utilizate. Deci, dacă vezi în ceață și te confrunți cu alte simptome ale cataractei, programează-te la o consultație într-una dintre clinicile noastre din Cluj-Napoca, Turda, Târgu Mureș, Mediaș, Alba Iulia sau Sibiu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite