Cum se dezinfectează o secție de Terapie Intensivă. Manager de spital: “Superbacteriile ucigașe, eliminate cu ajutorul unui robot”

0
Publicat:

Din cauza numărului mare de infecții nosocomiale, la maternitatea Giulești din Capitală nu se mai fac, deocamdată, internări. Este anunțul directorului medical al unității, dr.Traian Maier, care a precizat că situația va reveni la normal după ce secția ATI va fi dezinfectată. Reporterii Adevărul au aflat cum se efectuează această procedură, pas cu pas, într-unul din cele mai mari spitale de boli infecțioase din țară, cel de la Iași. 

sectie ATI
Compartimentul ATI al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași are doar 9 paturi. Sursa: Florin Roșu

Infecțiile nosocomiale ucid anual aproape 2.000 de pacienți, spunea în 2022 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Însă numărul celor decedați ar putea fi și mai mare, căci nu există un registru național în care să se consemneze astfel de situații. Iar managerii de spitale nici ei nu raportează de fiecare dată. „Infecțiile nosocomiale sunt o problemă a sistemelor de sănătate din întreaga lume, nu numai la noi în țară”, a precizat pentru Adevărul dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. Medicul ne-a explicat motivele apariției acestor infecții, dar și ce măsuri de prevenție se pot lua la nivelul unităților medicale. 

Manager de spital: „Ar trebui construite spitale noi”

„În momentul de față, termenul de infecție nosocomială nu mai este folosit. Se numește infecție asociată a actului medical. Ținând cont de infrastructura spitalelor din România, ținând cont de faptul că în ultimii zeci de ani nu s-au construit spitale noi, într-adevăr, există probabilitatea ca aceste infecții asociate a actului medical să tot apară”, este de părere managerul spitalului din Iași.

„Pentru scăderea ratei de infecții asociate îngrijirilor medicale ar trebui construite spitale noi, în primul rând”, consideră medicul. „De respectat regulile de intervenție și cele de igienă, acestea se respectă din ce știu eu. Noi suntem antrenați în acest sens. Știm exact ce avem de făcut. Însă, în ciuda acestor măsuri de protecție pe care le luăm - halat, botoșei, bonetă și mască de unică folosință, mănuși sterile plus dezinfectarea spațiilor, a suprafețelor și a aerului din încăperi - pacienții se pot infecta cu diverse bacterii”, precizează doctorul. 

Din cauza patologiei asociate, din cauza comorbidităților și a disfuncției multiple de organ, imunitatea pacienților are foarte mult de suferit, continuă specialistul. Iar dispozitivele medicale la care sunt conectați reprezintă poarta de intrare a bacteriilor împotriva cărora organismul lor slăbit nu poate lupta. „În secția ATI, pentru a fi monitorizat și tratat corespunzător pacientului i se montează diferite device-uri medicale, de la banala sondă urinară, până la cateter venos central sau cateter de dializă. Apoi, foarte mulți pacienți prezintă disfuncții respiratorii și sunt conectați la aparate de ventilație mecanică. Toate aceste aparate nu fac altceva decât să ducă la o creștere a riscului de infecție asociată a actului medical”, explică medicul unul dintre motivele pentru care pacienții se infectează cu bacterii din spital. 

Cum se dezinfectează, pas cu pas, secția ATI a unui spital de boli infecțioase

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași ne-a explicat în detaliu cum se face igienizarea spațiului din secția ATI a spitalului pe care îl conduce și cum se dezinfectează rezervele bolnavilor. „În compartimentul de terapie intensivă dezinfecția se face ori de câte ori este nevoie. Există o procedură de la care nu ne abatem. Astfel, în momentul în care identificăm un germen, bolnavii sunt mutați în alte spații iar încăperea este dezinfectată”. 

Dr. Florin Roșu ne-a precizat că spitalul deține un registru unde sunt trecute informații cu privire la data când trebuie începută igienizarea în rezervele și salonul ATI, ce presupune această procedură dar și cine o efectuează:  „În primul rând, sunt spălate cu soluții dezinfectante speciale, specifice pentru unitățile sanitare, suprafețele, este spălată aparatura medicală, tot ceea ce se află în spațiul respectiv inclusiv pervazul și geamurile. Cu asta se ocupă infirmierele, care știu exact ce au de făcut. După ce sunt spălate toate suprafețele, avem un aparat care pulverizează în aer alte substanțe și soluții de dezinfecție. Tot ceea ce prezintă ambientul rezervei respective se dezinfectează. Aerul din încăpere și din nou suprafețele căci soluția pulverizată se depune, în cele din urmă, pe obiectele din încăpere”. 

După această a doua etapă, rezerva este închisă ermetic, sigilată pentru 24-28 de ore. „Pe ușă se lipește un afiș care anunță că rezerva se află în curs de sterilizare și nimeni nu intră acolo. Informațiile se trec și în registru”, prezintă medicul protocolul. 

robot cu ultraviolete
Robotul dezinfectează o încăpere în 15 minute. Sursa foto: Florin Roșu

Rezerva este deschisă după una sau chiar două zile, iar infirmierele continuă procesul de igienizare: “De data aceasta, se spală totul doar cu apă. Se înlătură, practic, soluția pulverizată și reziduurile care s-au depus. Se deschid larg geamurile,  se aerisește foarte bine, iar apoi, ultimul pas, este sterilizarea încăperii cu ultraviolete. Avem un robot care emite ultraviolete. Îl lăsăm în încăpere 15-20 de minute”. 

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași un singur robot deservește întreaga secție ATI. „Îl mutăm dintr-o rezervă în alta, îl aduce în salon, îl ducem din nou în rezerve”, a mai spus managerul. 

În cadrul unității medicale, există un compartiment de terapie intensivă care are doua rezerve cu câte două paturi și un salon mai mare, cu încă 5 paturi. „De aproape doi ani încerc să transform compartimentul ATI în secție. În acest fel am avea 15 paturi, în loc de 9. Avem neapărată nevoie să ne extindem, căci deservim întreaga zonă a Moldovei. Avem personal, avem medici specializați, dar nu avem o secție așa cum ne-a dori”, ne-a mărturisit directorul Florin Roșu.

Infecțiile nosocomiale sistează internările la Maternitatea Giulești

Maternitatea Giulești din Capitală a anunțat că în perioada aprilie - septembrie a acestui an a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de infecții nosocomiale în rândul copiilor născuți prematur. Directorul medical al instituției, dr. Traian Maier, a declarat că a fost sistată internarea gravidelor în spital până la finalizarea procedurii de dezinfectare a secției ATI. „Momentan, îngrijim acolo pacienți pentru afecțiuni care sunt în contextul prematurității, dar nu avem momentan capacitatea de a primi cazuri noi. În momentul în care sunt situații de paciente care se prezintă cu amenințare de naștere prematură sau lucruri de genul acesta, ele sunt redirecționate către alte maternități”, mai precizează directorul medical de la maternitatea Giulești. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite