Cum ne trădează ochii. Cercetătorii afirmă că mărimea pupilelor arată dacă luăm decizii bune sau proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O informaţie valoroasă pentru jucătorii de pocker şi nu numai. Mărimea pupilelor poate prezice calitatea deciziei pe care urmează s-o o persoană, potrivit unei echipe de cercetători olandezi.

Dacă suntem dezgustaţi, excitaţi sau dacă avem prea multe pe cap, cel mai probabil ar trebui să evităm să luăm decizii importante. Cel puţin aceasta sugerează rezultatele unui studiu semnat de cercetătorii Universităţii Leiden din Olanda. Aceste trei stări, dar şi multe altele determină dilatarea pupilelor noastre, iar potrivit cercetătorilor, deciziile luate atunci când avem pupilele mărite sunt mai puţin fiabile, iar riscul de a obţine un rezultat nedorit este semnificativ, notează Medical Daily.

În cadrul studiului, apărut în ediţia online a revistei PLOS Computational Biology, oamenii de ştiinţă au măsurat dimensiunea pupielelor a 26 de voluntari în timp ce aceştia efectuau activităţi bazate pe alegerile vizuale. Aceste sarcini au fost concepute pentru a imita tipul de decizii perceptuale pe care cei mai mulţi dintre noi trebuie să le luăm în fiecare zi.

Rezultatele au arătat că mărimea pupilelor a prezis cât de favorabile sau nefavorabile erau rezultatele deciziilor voluntarilor, chiar înainte de a fi prezentate informaţii suplimentare. De exemplu, o dilatare mai mare a pupilelor a indicat faptul că participantul se va descurca mai rău la viitoarea sarcină. Subiecţii care prezentau pupile mărite au fost, de asemenea, susceptibili de a fi în contradicţie cu deciziile lor şi de a face alegeri regretabile.

Cercetătorii au explicat că, în realiate, pupilele nu au prezis calitatea deciziilor luate, ci mai degrabă au indicat starea de receptivitate pe care o aveau voluntarii.

Aceasta constatare sugerează că fiabilitatea unei decizii viitoare pe care o va lua un individ este cel puţin parţial determinată stările excitare sau vigilenţă careu au legătură cu dilatarea pupilelor“, a declarat dr. Peter Murphy, cercetător principal al studiului.

Pupile dilatate sunt un semn de hiper-receptivitate, iar atunci când suntem hiper-receptivi, procesul decizional are tendinţa de a suferi. Dilatarea pupilelor reprezintă un efect al sistemului nervos responsabil cu procesarea informaţiilor, precizează experţii. Este un răspuns comun la lumină, dar şi la o serie de emoţii, cum ar fi interesul, dezgustul, excitarea sexuală sau durerea. Legătura dintre dilatarea pupilei şi emoţie, deşi este recunoscută, nu este deocamdată complet înţeleasă.

„Nimeni nu ştie cu adevărat de ce au loc aceste schimbări (n.r. – la nivelul pupilei)“, a declarat Stuart Steinhauer, director al Laboratorului de cercetări biometrice de la Universitatea din Pittsburgh.

Pe lângă prezicerea calităţii deciziilor luate, oamenii de ştiinţă au studiat asocierea dintre dimensiunea pupilei şi somnolenţă, prejudecăţile rasiale, bolile mintale şi chiar depresie.

Studiul pupilelor, numit pupilometrie, are avantajul că ochii sunt atât de uşor de observat şi nu implică nicio tehnologie sau intervenţie chirurgicală. Această simplitate însă vine cu o limitare: suntem capabili să vedem efectul - dilatarea pupilei -, nu şi procesul.

Cu toate acestea, domeniul are mult potenţial. Murphy şi echipa apriciază că descoperirea lor ar putea ajuta la monitorizarea stării în care suntem şi la îmbunătăţirea abilităţii de a lua decizii. Ei consideră că această nouă inormaţii reprezintă un capital valoros pentru studiile viitoare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite