Controlul colesterolului, diferit în SUA. Mai mulţi americani trebuie să ia statine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ani întregi de studii, Asociaţia Americană a Inimii şi Colegiul American de Cardiologie au pus la punct noi reguli privin controlul colesterolului, care dau total peste cap măsurile pe care le luau medicii până acum.

În primul rând, noile reglementări nu mai prevăd care sunt valorile normale ale colesterolului total şi ale colesterolului „rău“ (LDL). Se prevede numai că orice nivel al colesterolului LDL care depăşeşte 190 mg/dl este periculos, dar a dispărut recomandarea ca persoanele cu astfel de valori să le scadă până la 70 mg/dl, ca în trecut.

De altfel, niciun pacient care ia statine, medicamentele pentru reducerea nivelului colesterolului, care vor fi recomandate în continuare, nu va mai avea o ţintă la care trebuie să ajungă aceste valori şi nu va mai trebui să-şi monitorizeze nivelul colesterolului, ci doar să ia doze potrivite de statine.

Medicii americani sunt încurajaţi să folosească un nou calculator al riscului cardiovascular şi să prescrie statine tuturor celor care, la acest test, obţin un ruisc de cel puţin 7,5%. „Aceste reguli vor duce la o creştere considerabilă, cu aproximativ 70%, a numărului americanilor cărora li se vor prescrie statine. Milioane de americani sănătoşi vor fi nevoiţi să ia aceste medicamente care nu sunt lipsite de efecte adverse“, potrivit medicilor John D. Abramson, lector la Şcoala Medicală Harvard, şi Rita F. Redberg, cardiolog la Universitatea din California, comentatori ai publicaţiei „The New York Times“.

„Cum riscul cardiovascular este sporit, în mare parte, de dieta dezechilibrată şi de fumat, statinele oferă doar iluzia protecţiei inimii, în multe cazuri, care ar fi rezolvate mult mai uşor, de exemplu, prin plimbări zilnice de zece minute în aer liber“, precizează specialiştii.

Statinele se vor da ca aspirina

O parte dintre medicii americani se întreabă, însă, ce este de făcut în cazul pacienţilor cunoscuţi cu niveluri mari ale colesterolului care nu tolerează statinele, pe care noile ghiduri le consideră singurul tratament eficient pentru protecţie cardiovasculară în acest sens. Medicii sunt încurajaţi, de altfel, să administreze statine ca pe aspirina pentru protecţia inimii: una pe zi, fără monitorizare, potrivit „The New York Times“.

Deocamdată, în Europa, reglementările privind valorile normale ale colesterolului şi administrarea de statine rămân neschimbate.

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Colesterolul „rău“ – LDL

Valoarea optimă - <100 mg/dl

Valoare peste valoarea optimă – 100-129 mg/dl

Crescut, la limită – 130-159 mg/dl

Crescut – 160-189 mg/dl

Foarte crescut – ≥190 mg/dl


Colesterolul total

Valoarea de dorit - <200 mg/dl

Crescut, la limită – 200-239 mg/dl

Crescut – ≥ 240 mg/dl


Colesterolul „bun“ – HDL

Valoare scăzută – <40 mg/dl

Valoare crescută – ≥60 mg/dl


Citeşte şi:

5 mituri despre colesterol. E bine sau nu să mănânci ouă?

Peste o treime dintre români au colesterolul peste limita normală, arată statisticile. Şi totuşi, prea puţini ştiu ce le face cu adevărat rău şi ce nu.

De ce chiar şi carnea macră este nocivă pentru inimă

Carnea macră de porc sau de vită conţine o cantitate redusă de grăsimi şi de colesterol. Cu toate acestea, persoanele care mănâncă frecvent preparate din carne roşie, fie ea şi slabă, au un risc crescut de infarct şi de accident vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă au descoperit care este explicaţia.

Cine are nevoie de detoxifiere în Post

Stilul de viaţă modern ne predispune la acumularea în organism a unui nivel mult prea mare de substanţe nocive, dificil de metabolizat, iar sistemul natural de eliminare a toxinelor este suprasolicitat. De aceea, corpul are nevoie de ajutor. Un astfel de ajutor este dieta de post.

Ce putem face pentru a regla nivelul colesterolului

Dacă persoanele cu un nivel crescut al colesterolului „rău" ar reuşi să-i reducă nivelul măcar cu 10 la sută, peste un sfert din decesele cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite, au calculat specialiştii. Aceasta ar însemna milioane de vieţi prelungite, în condiţiile în care aceste afecţiuni se află pe primul loc în topul cauzelor de deces la nivel mondial.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite