Noi beneficii şi riscuri ale statinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentele administrate pentru reducerea nivelului colesterolului au şi alte indicaţii. Se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală mai ales persoanelor cu vârste de peste 40 de ani, cu risc crescut de boli cardiovasculare. Mai nou, se pot da şi copiilor.

Atunci când nivelul colesterolului total depăşeşte 200 mg/dl sau atunci când nivelul celui „rău", LDL, atinge valori de peste 100 mg/dl, medicii recomandă administrarea de statine. Acestea sunt medicamente care se eliberează pe bază de prescripţie medicală pentru a preveni depunerea grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge. Fenomenul se numeşte ateroscleroză şi creşte riscul de boli cardiovasculare, de infarct şi de accident vascular cerebral.

Aşadar, statinele au ca indicaţie principală prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. „În general, statinele sunt foarte bine suportate de organism, ele fiind cele mai prescrise medicamente pentru scăderea nivelului de colesterol şi de trigliceride", explică profesorul doctor Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila".

Reduc inflamaţia articulaţiilor în artrită

Statinele nu au efect doar asupra nivelului de colesterol din sânge. Un alt beneficiu al acestor medicamente a fost relevat de un studiu realizat anul trecut de oamenii de ştiinţă din cadrul organizaţiei de servicii de sănătate „Maccabi" din Israel. Potrivit acestora, persoanele care se află sub tratament constant cu statine au un risc mai mic de a suferi de poliartrită reumatoidă comparativ cu cele care nu iau astfel de medicamente. Explicaţia este că statinele împiedică multiplicarea anormală a celulelor sinoviale din articulaţii, fenomen care determină inflamarea acestora.

De asemenea, studii anterioare au arătat că administrarea statinelor ar putea avea efecte benefice şi asupra creierului. Astfel, prin păstrarea unui flux constant de sânge către creier, statinele ar putea preveni boala ­Alzheimer.

Formele îmbunătăţite de statine acţionează într-un timp mai scurt decât medicamentele anticolesterol clasice. Astfel, prin administrarea rosuvastatinei, de exemplu, colesterolul ajunge la valorile normale în şase săptămâni, faţă de câteva luni, perioada necesară celorlalte tipuri de statine pentru a-şi face efectul.

Pot deteriora musculatura

Cele mai cunoscute efecte adverse ale statinelor sunt tulburările somnului, pierderile de memorie, depresia şi disfuncţiile sexuale. „În plus, statinele administrate timp îndelungat pot afecta musculatura striată. Această degradare a muşchilor poate fi evaluată prin verificarea periodică a nivelului creatin-fosfochinazei, o enzimă sanguină", atrage atenţia prof. dr. Ioan Fulga.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de cercetătorii de la Universitatea „Nottingham", bărbaţii care iau statine au un risc de opt ori mai mare de a suferi de miopatie, afecţiune caracterizată prin slăbirea muşchilor, decât cei care nu iau astfel de pastile. Acest risc este mai mic în cazul femeilor care iau statine. Acelaşi studiu a arătat că, pe lângă miopatie, persoanele care iau statine timp îndelungat prezintă predispoziţie şi pentru disfuncţii hepatice severe, insuficienţă renală şi cataractă.

Le pot lua şi copiii

Tot mai mulţi copii au un nivel crescut al colesterolului, ceea ce îi predispune la un risc crescut de boli cardiovasculare în tinereţe. De aceea, specialiştii au extins indicaţiile unei statine, rosuvastatina, şi pentru copiii de peste zece ani, cu valori ale colesterolului ce depăşesc 150 mg/dl.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite