Consumul de vitamine ar putea crește riscul de cancer - Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

0
Publicat:

Consumul de vitamine și antioxidanți ar putea stimula formarea de noi vase de sânge în tumori, contribuind astfel la accelerarea creșterii tumorilor și a metastazelor la pacienții cu cancer pulmonar. Descoperirea surprinzătoare a fost dezvăluită într-un studiu recent, desfășurat la Institutul Karolinska (Suedia) și publicat în The Journal of Clinical Investigation.

Consumul în exces de antioxidanți, cancerigen FOTO Arhivă
Consumul în exces de antioxidanți, cancerigen FOTO Arhivă

Rezultatele noului studiu aruncă o lumină neașteptată asupra efectelor negative potențiale ale suplimentelor alimentare care conțin antioxidanți și aduce în discuție necesitatea unei atitudini precaute față de consumul acestora.

Martin Bergö, coordonatorul acestui studiu de la Institutul Karolinska, profesor la departamentul de Bioștiințe și Nutriție și vicepreședinte al institutului, a declarat:

„Am descoperit că antioxidanții activează un mecanism care face ca tumorile canceroase să formeze noi vase de sânge, ceea ce este surprinzător, deoarece se credea anterior că antioxidanții au un efect protector. Noile vase de sânge hrănesc tumorile și le pot ajuta să crească și să se răspândească”, potrivit New Atlas.

Problema consumului de antioxidanți în exces

Antioxidanții sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a neutraliza radicalii liberi de oxigen, molecule care pot provoca daune organismului și care sunt întâlnite, în mod obișnuit, în suplimentele alimentare.

Cu toate acestea, concluziile studiului indică faptul că dozele prea mari de antioxidanți pot avea efecte negative, în special pentru pacienții cu cancer și pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta cancer.

„Nu trebuie să ne temem de antioxidanții din alimentele normale, dar majoritatea oamenilor nu au nevoie de cantități suplimentare de antioxidanți”, a adăugat profesorul Bergö.

Prin urmare, acest studiu aduce în atenție importanța echilibrului și a unui consum adecvat de antioxidanți.

Studiul a relevat că antioxidanții precum vitamina C și E pot stimula creșterea și răspândirea cancerului pulmonar, prin stabilizarea unei proteine numite BACH1. Această proteină este activată atunci când nivelul de radicali liberi de oxigen scade, proces ce poate avea loc atunci când dieta presupune consumul de antioxidanți suplimentari sau când mutațiile spontane ale celulelor tumorale activează producția de antioxidanți.

Activarea proteinei BACH1

Cercetătorii suedezi au demonstrat că activarea proteinei BACH1 stimulează formarea de noi vase de sânge, un proces cunoscut sub numele de angiogeneză.

În timp ce nivelurile scăzute de oxigen, cunoscute sub denumirea de hipoxie, sunt esențiale pentru apariția angiogenezei în tumorile canceroase, noul mecanism identificat de cercetători demonstrează că tumorile pot forma noi vase de sânge și în prezența nivelurilor normale de oxigen.

De asemenea, studiul a relevat că BACH1 este reglementată într-un mod similar cu proteina HIF-1α, un mecanism distins cu Premiul Nobel pentru Medicină în 2019, care permite celulelor să se adapteze la schimbările nivelului de oxigen. HIF-1α și BACH1 acționează „în colaborare” în cazul tumorilor, conform noilor cercetări.

Ting Wang, un doctorand din grupul profesorului Bergö de la Institutul Karolinska, a comentat:

„Multe studii clinice au evaluat eficacitatea inhibitorilor de angiogeneză, dar rezultatele nu au fost atât de reușite pe cât se anticipase. Studiul nostru deschide ușa către modalități mai eficiente de prevenire a angiogenezei în tumori; de exemplu, pacienții ale căror tumori prezintă niveluri ridicate de BACH1 ar putea beneficia mai mult de terapia anti-angiogeneză decât pacienții cu niveluri scăzute de BACH1.”

Această cercetare a implicat o gamă largă de metode biologice celulare și s-a concentrat pe studiul tumorilor cancerului pulmonar. Tumorile în care BACH1 a fost activată, fie prin consumul de antioxidanți, fie prin supraexprimarea genei BACH1, au demonstrat o producție mai mare de noi vase de sânge și o sensibilitate crescută la inhibitorii angiogenezei.

„Următorul pas este să examinăm în detaliu modul în care nivelurile de oxigen și radicalii liberi pot regla proteina BACH1, iar noi vom continua să determinăm relevanța clinică a rezultatelor noastre. Vom efectua, de asemenea, studii similare pentru alte forme de cancer, cum ar fi cancerul de sân, rinichi și piele”, a concluzionat Ting Wang.

Studiul a fost realizat în colaborare strânsă cu cercetători precum Susanne Schlisio, Staffan Strömblad și Eckardt Treuter de la Institutul Karolinska, precum și cu cercetători de la primul spital afiliat al Universității Zhengzhou.

Finanțarea acestui proiect a provenit, în principal, din granturi acordate de Societatea Suedeză de Cancer, Consiliul Suedez de Cercetare, Fundația Sjöberg, Fundația Knut și Alice Wallenberg, Centrul pentru Medicină Inovatoare (CIMED) și Institutul Karolinska.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite