Cercetătorii au descoperit o nouă cauză a leziunilor pulmonare provocate de astm

0
Publicat:

Cercetătorii britanici au identificat o nouă cauză a daunelor provocate de astm, constând în deteriorarea celulelor care căptușesc căile respiratorii în timpul unei crize, relatează BBC. 

Un milion de români au astm - Foto Shutterstock
Un milion de români au astm - Foto Shutterstock

Celulele care căptușesc căile respiratorii sunt presate până la distrugere în timpul unui crize de astm, arată cercetătorii.

Căile respiratorii ale persoanelor cu astm sunt sensibile la factori declanșatori precum polenul, animalele de companie și exercițiile fizice, ceea ce duce la inflamație și umflare, provocând simptome precum tusea, respirația șuierătoare și lipsa de aer.

Potrivit oamenilor de știință de la Kings College London medicamentele care previn acest lucru ar putea întrerupe ciclul de daune, în loc să se limiteze la gestionarea consecințelor acestuia. 

Astfel, tratamentele existente pentru astm pot reduce inflamația și pot menține căile respiratorii deschise. În timp, crizele repetate pot provoca cicatrizarea permanentă și îngustarea acestora.  

Descoperirea acestei noi cauze a leziunilor pulmonare în astm ar putea avea un impact semnificativ asupra dezvoltării viitoare a tratamentelor. 

În timpul unui crize de astm, mușchiul care înconjoară căile respiratorii începe să se strângă și să se încordeze, ceea ce se numește bronhoconstricție. 

Echipa de la Kings College London a studiat acest proces în detaliu, folosind șoareci și mostre de țesut pulmonar uman. Cercetătorul principal, profesorul Jody Rosenblatt, spune că bronhoconstricția a deteriorat mucoasa căilor respiratorii, ceea ce duce la inflamații pe termen lung, la vindecarea rănilor și la infecții care provoacă mai multe atacuri. Până acum, această deteriorare a mucoasei fusese trecută cu vederea, a mai spus ea, potrivit BBC. 

Această căptușeală epitelială este prima linie de apărare a organismului împotriva unor lucruri precum infecțiile și, cu toate acestea, este deteriorată în timpul atacurilor de astm”, a declarat profesorul Rosenblatt. 

Există o rană constantă care se produce - este un cerc vicios. Dacă putem bloca daunele, sperăm că vom putea împiedica atacurile să se mai producă.”, a mai spus cercetătoarea. 

Nevoie de noi tratamente 

Acum, oamenii de știință lucrează la un tratament preventiv, care pare să ajute, cel puțin așa arată testele pe șoareci. Însă dezvoltarea unui astfel den medicament ar putea dura ani de zile. 

Dr. Samantha Walker, director de cercetare și inovare al Asthma and Lung UK, a declarat: "Această descoperire deschide noi uși importante pentru a explora posibile noi opțiuni de tratament de care au nevoie cu disperare persoanele cu astm." 

Potrivit organizației caritabile, este crucial ca persoanele diagnosticate cu astm să continue să utilizeze corect medicamentele prescrise. Pentru mulți dintre aceștia, o gestionare corespunzătoare a bolii le poate permite să ducă o viață normală, fără ca simptomele să le afecteze activitățile zilnice.  

"Știm că există multe persoane pentru care tratamentele existente pentru astm nu funcționează la fel de bine, așa că este vital să continuăm să finanțăm cercetarea pentru a găsi noi tratamente care să abordeze mai bine cauzele astmului.", adaugă aceasta. 

În Marea Britanie, peste cinci milioane de persoane suferă de astm, aproximativ unul din 12 adulți și unul din 11 copii. 

În țara noastră, datele cele mai recente arată că aproape un milion de persoane suferă de astm. Grav este că rata de mortalitatea cauzată de astm în România este cu 50% mai mare decât cea la nivel european, adică 1,3 la 100.000 de locuitori.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite