Avertismentul medicilor: Un medicament intens utilizat de români poate agrava unele boli

0
Publicat:

Medicii atrag atenția că Ibuprofenul, unul dintre cele mai des folosite medicamente în țara noastră, poate agrava unele afecțiuni.

Ibuprofenul și aspirina distrug microbiota intestinală - Foto Arhivă
Ibuprofenul și aspirina distrug microbiota intestinală - Foto Arhivă

Utilizarea excesivă a analgezicelor obișnuite poate afecta echilibrul microbiotei intestinale, o componentă vitală pentru sănătate, arată oamenii de știință de la Universitatea Semmelweis, citați de The Mirror. 

Mai precis, un studiu recent evidențiază că aspirina sau ibuprofenul, folosite des, pot agrava simptomele unor boli. Mdicamentele afectează echilibrul microbiotei intestinale, adică a populației diverse de bacterii, ciuperci, viruși și alte organisme microscopice care trăiesc în sistemul digestiv și au un rol important în menținerea sănătății organismului. 

Atât ibuprofenul, cât și aspirina sunt medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, eliberate fără prescripție medicală în România. Ele sunt utilizate atunci când suntem răciți, avem febră sau atunci când ne doare ceva.  

Zilnic, peste 30 de milioane de persoane din întreaga lume folosesc aceste tratamente. 

Cu toate acestea, cercetătorii maghiari subliniază că utilizarea excesivă a acestor medicamente poate duce la disbioză, perturbând echilibrul delicat al bacteriilor din intestin, cu efecte semnificative asupra sănătății,  inclusiv posibilitatea agravării unor afecțiuni pentru care acestea sunt adesea utilizate în tratament. 

Concluziile au fost publicate în revista Pharmacology & Therapeutics. 

Dureri abdominale, anemie sau găuri în peretele intestinului 

Alte studii realizate anterior au demonstrat că administrarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene pot duce la simptome cum ar fi dureri abdominale, diaree sau anemie și, în cazuri izolate, poate provoca chiar la găuri în peretele intestinului. 

Știm de mult timp că utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene poate perturba echilibrul microbiotei intestinale. Căutăm acum mecanismele care stau la baza acestei boli, care sunt doar parțial înțeles”, a explicat Dr. Zoltán Zádori, liderul Grupului de Cercetare Gastrointestinală din cadrul Departamentului de Farmacologie și Farmacoterapie al Universității Semmelweis.  

Dr. Zádori a afirmat că afecțiuni precum inflamația cronică a articulațiilor care afectează coloana vertebrală și membrele sau artrita reumatoidă pot fi asociate cu un dezechilibru al bacteriilor intestinale. Acest dezechilibru poate duce la o creștere excesivă a unor bacterii specifice, care, la rândul său, poate agrava aceste boli. 

Am constatat că aceste deviații bacteriene sunt similare cu cele cauzate de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Acest lucru ridică posibilitatea ca disbioza intestinală indusă de medicamente să înrăutățească bolile de bază și să limiteze efectul terapeutic al medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung”,  a detaliat medicul. 

Însă, este greu de precizat sursa modificărilor microbiotei intestinale. 

Aceste procese sunt strâns legate între ele, așa că este dificil de determinat care a fost cauza fiecăruia”, adaugă Dr. Zádori.

Rol în sistemul imunitar 

Cu o mulțime de roluri în menținerea sănătății organismului, microbiomul intestinal este responsabil de consolidarea sistemului imunitar, reglarea digestiei și echilibrarea nivelului de zahăr, printre altele. 

Boli precum sindromul colonului iritabil (IBS), tulburările hormonale și bolile cardiovasculare, autoimune și psihiatrice sunt asociate cu sănătatea intestinelor, spun experții. Iar dezechilibrele contribuie la dezvoltarea acestor afecțiuni. 

Un stil de viață sănătos și exerciții fizice regulate pot atenua efectele acestor medicamente. 

Între timp, cercetătorii caută modalități de contracarare a efectelor nocive pe care aceste medicamente le au asupra intestinului.  

Potrivit prospectului, adulții nu ar trebui să depășească doza de 6 pastile de 200 mg de Ibuprofen în 24 de ore. Medicamentul nu se administrează mai mult de trei zile consecutiv, fără recomandarea medicului. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite