Articol publicitar

Celulele stem recoltate la naștere oferă speranță la o viață normală după AVC

Publicat:

Accidentul vascular cerebral este o cauză principală de morbiditate și mortalitate la nivel mondial, cu costuri sociale și de asistență medicală foarte mari și o cerere tot mai crescută de abordări terapeutice regenerative. După un accident vascular cerebral, milioane de neuroni ai creierului mor în câteva minute. Deși celulele moarte nu pot fi restaurate, unele țesuturi din jurul zonei lezate rămân în viață, dar nefuncționale.

image

Cercetările au descoperit că celulele stem recoltate la naștere vizează aceste zone și reușesc să salveze și să regenereze respectivul țesut. Astfel, peste 1.000 de studii clinice din întreaga lume verifică în prezent utilizarea celulelor stem din țesutul placentar și din țesutul și sângele ombilical în tratarea sau îmbunătățirea calității vieții în boli multiple, între care și tulburările neurologice, precum accidentul vascular cerebral.

Centrul Național pentru Informații Biotehnologice (NCBI) al SUA arată într-un raport publicat în 2021 că terapia cu celule stem devine o realitate tangibilă pe zi ce trece, datorită cercetărilor din ce în ce mai extinse efectuate în ultimul deceniu, cu impact semnificativ pozitiv asupra sănătății umane.

Prof. dr. Nils H. Thoennissen, specialist în medicină internă, hematologie și oncologie, director medical al Cord Blood Center, este unul dintre cei care practică medicina regenerativă, având o experiență clinică de peste 15 ani în transplantul autolog și alogen de celule stem hematopoietice, în mii de cazuri. Despre placentă, acest „produs” rezidual postpartum, prof. Thoennissen spune că este o mină de aur în medicina regenerativă, cu un potențial pluripotent dat de celulele pe care le conține și care nu dispar la nașterea copilului (celule stem, celule T, secretoamne). Aceste celule obținute din placentă au efect antiinflamator, imunoregulator, pro-angiogeneză, neuroplastic, pluripotent și efecte atitumorale. Este de punctat faptul că placenta are un număr de până la cinci ori mai mare de celule stem decât sângele și țesutul ombilical. Mai mult, celulele din placenta sunt imuno-evazive, exprimă niveluri scăzute - sau deloc – al markerilor care determină compatibilitatea HLA, deci pot fi utilizare pentru tratarea oricărui membru al familiei.

Dr. Nils Thoennissen se arată entuziasmat de neuroplasticitatea celulelor prezervate din placentă, fiind convins că vor avea un rol major în tratarea unor boli precum autism, paralizie cerebrală sau atac vascular cerebral – „Odată ce te confrunți cu  simptome de atac vascular cerebral, apar leziuni necrotice și prin inducerea reabilitării, în combinație cu abordări regenerative, folosind celule stem specifice, în principal din placentă, aceste celule sunt capabile să construiască noi căi către alte părți ale creierului, pentru ca funcția lipsă a leziunii necrotice să fie preluată”. De altfel prof. dr. Thoennissen a tratat pacienți cu AVC, atât copii, cât și adulți, utilizând celule stem recoltate la naștere în ultimii patru ani, iar rezultatele vorbesc de la sine: dispariția convulsiilor epileptice, îmbunătățirea vorbirii sau câștigarea, măcar parțială, a capacității de a folosi brațul afectat. Niciunul dintre pacienții tratați nu a suferit efecte adverse sau de respingere a celulelor stem perfuzate.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când aportul de sânge către creier este diminuat. Sângele transportă oxigen și substanțe nutritive către creier, iar dacă acest organ vital este privat de aportul necesar, din cauza unui cheag de sânge, ori de natură lipidică, sau a unei hemoragii, pot apărea leziuni în partea cea mai importantă a sistemului nervos central al omului. Un astfel de eveniment duce la afectarea funcțiilor motorii, cognitive sau senzitive, iar terapia este de lungă durată, implicând pacientul, dar și familia acestuia; efortul tuturor presupune implicare fizică, emoțională și financiară, nu neapărat cu rezultate favorabile pentru pacient.

Numărul persoanelor care suferă un accident vascular cerebral a crescut cu 70% în ultimele trei decenii, iar numărul celor care trăiesc cu AVC la nivel mondial a crescut cu 85%, în timp ce anii de viață trăiți cu dizabilități au crescut cu aproape o treime în aceeași perioadă. Într-o analiză a costului global al accidentului vascular cerebral, costurile directe ale tratamentului, reabilitării, îngrijirii sociale și îngrijirii informale sunt calculate la 393 de miliarde de dolari, iar costurile pierderilor de venit ale gospodăriilor, datorate decesului prematur sau dizabilității, se ridică la o sumă conservatoare de 576 de miliarde de dolari.

Singura bancă ce oferă pe teritoriul României recoltarea la naștere a întregului țesut placentar, alături de sângele din placenta, sângele și țesutul de cordon ombilical este Cord Blood Center. De la începutul anului și până în august 2022, aproximativ 1.000 de femei gravide din România au ales recoltarea placentei la naștere, investind în viitorul copiilor lor. Procedura de recoltare este complet lipsită de riscuri medicale sau durere, iar produsele biologice recoltate sunt prelucrate și stocate, fără să își piardă calitatea în timp. Iar posibilitățile de opțiuni terapeutice sunt în continuă expansiune.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite