Cele mai indicate băuturi pe timp de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa plată, limonada, socata şi sucurile naturale hidratează cel mai bine organismul. Pe lângă apă, în perioadele caniculare, din cauza transpiraţiei, pierdem şi minerale din organism. De aceea, este indicat să suplimentăm aportul acestor substanţe. 

Transpiraţia este un proces natural şi sănătos, contribuind la răcirea organismului. Ţinând cont că în perioadele cu temperaturi ridicate, transpirăm din ce în ce mai mult, este recomandat să consumăm opt pahare cu apă de-a lungul unei zile, pentru a preveni neplăcerile asociate deshidratării.

„Apa este singurul lichid care hidratează eficient organismul şi potoleşte fiziologic setea, asigurându-i totodată şi un aport semnificativ de minerale", afirmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în primul volum din cartea „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".  

Socata detoxifIază organismul

Aportul zilnic de lichide poate fi suplimentat şi cu ajutorul socatei, băutură care favorizează transpiraţia şi eliminarea toxinelor din organism.

Acasă, pentru a prepara socata, sunt necesare şase-opt buchete de soc, şase litri de apă, un kilogram de zahăr sau de miere şi patru lămâi. Într-un vas de zece litri, se dizolvă zahărul în apă, se adaugă sucul lămâilor, inclusiv fructele, şi florile de soc.

După patru ore, se scot lămâile, se acoperă vasul cu tifon şi se lasă preparatul timp de două-trei zile la temperatura camerei, amestecând de două ori pe zi, până când începe să fermenteze. Apoi, se strecoară şi se păstrează la frigider. Socata astfel obţinută poate fi consumată pentru hidratarea zilnică sau timp de două săptămâni, câte un litru pe zi, pentru detoxifierea organismului.

Limonada, bogată în minerale

O altă băutură benefică organismului pe timp de caniculă este limonada, care se prepară din sucul câtorva lămâi, apă plată şi din miere. Limonada este cu atât mai indicată pe caniculă cu cât ajută la remineralizarea corpului, lămâile conţinând calciu, fosfor, magneziu, minerale care se pierd prin procesul de transpiraţie. 

Ceaiurile au efect răcoritor

Specialiştii ne recomandă ca în această perioadă să evităm băuturile acidulate şi să optăm pentru sucurile naturale şi pentru ceaiurile din plante. Sucurile naturale din fructe conţin fibre, minerale şi vitamine, esenţiale menţinerii sănătăţii organismului.

Pentru a le reduce aciditatea, este indicat ca sucurile să fie diluate cu apă, iar pentru a beneficia la maximum de proprietăţile curative, ele trebuie băute imediat ce au fost preparate, cel mult într-o jumătate de oră.

În plus, pot fi consumate şi infuziile din ceai verde, coriandru, rozmarin sau din busuioc, care au afect răcoritor şi conţin  multe vitamine. Infuzia se prepară prin adăugarea unei linguriţe de plante peste 500 ml de apă clocotită.

Necesarul zilnic de apă

Vârsta     ml apă/kg corp

2-6 ani    90-100
7-10 ani    70-85
11-18 ani    40-50
Adulţi     30-35

Sursa: „ Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?" volumul I

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite