Cele mai frecvente afecțiuni cutanate care apar vara
0Vara este anotimpul în care ne expunem cel mai mult pielea, timpul petrecut în aer liber crescând considerabil. Deși zilele frumoase sunt o sursă de relaxare, trebuie să iei în calcul și factorii care pot provoca o serie de probleme la nivelul pielii.

Expunerea excesivă la soare, petrecerea timpului la piscină și temperaturile ridicate sunt doar câteva dintre cauzele afecțiunilor cutanate care apar pe perioada sezonului cald.
Citește în continuare care sunt cele mai frecvente afecțiuni cutanate care apar vara și care sunt soluțiile.
Afecțiuni cutanate cu care ne putem confrunta vara: ghidul sănătății
1. Arsurile solare
Fără îndoială cea mai frecventă afecțiune cutanată specifică verii este arsura solară. Aceasta este o reacție inflamatorie a pielii la expunerea excesivă la radiațiile UV. Simptomele încep să apară la aproximativ câteva ore de la expunerea la soare și se pot agrava în următoarele 24 de ore. Printre semnele comune arsurilor solare se află: senzația de usturime, înroșirea pielii, oboseala, veziculele, pielea fierbinte la atingere și mâncărimile.
Cele mai bune metode pentru a preveni arsurile solare sunt expunerea cu măsură la plajă și aplicarea cremelor cu factor de protecție ridicat. Protejează-ți capul cu pălărie ori șapcă, poartă ochelari de soare și haine lejere.
Pentru ameliorarea simptomelor unei arsuri solare sunt recomandate produsele intens hidratante, consumarea unei cantități mari de lichide și evitarea luminii directe a soarelui până la vindecarea zonelor cu probleme.
2. Alergia la soare
Încă o afecțiune cutanată des întâlnită în sezonul cald este alergia la soare. Aceasta se manifestă prin apariția unor pete roșiatice pe piele care au aspect de urticarie. Apar în special pe piept și pe umeri, însă pot să apară și pe brațe și picioare. Pentru a preveni o reacție alergică a pielii este indicat să porți haine lejere, confecționate din materiale vaporoase, care să îți acopere zonele sensibile. Aplică produse cu factor mare de protecție și evită orele fierbinți ale zilei. În cazurile severe este indicat să iei legătura cu un medic specialist care să te îndrume spre un tratament adecvat.
3. Erupțiile acneice
Persoanele care au pielea sensibilă se pot confrunta în sezonul cald cu erupții acneice, unele dintre cele mai frecvente afecțiuni cutanate din lume. Transpirația abundentă și sebumul în exces duc la înfundarea porilor și la apariția acneei.
Pentru a ține acneea sub control pe timpul verii este suficient să se respecte câteva reguli simple:
· curățarea eficientă a pielii dimineața și seara cu ajutorul unui produs care nu usucă tenul;
· aplicarea unui produs cu SPF de cel puțin 30, care care are o textură ușoară, non-uleioasă și non-comedogenică;
· aplicarea unui machiaj lejer care permite tenului să respire;
· hidratare corespunzătoare;
· exfoliere blândă o dată pe săptămână.
4. Rozaceea sau cuperoza
Rozaceea, cunoscută și sub denumirea de cuperoză, este o afecțiune dermatologică inflamatorie care se manifestă prin piele înroșită, vase de sânge dilatate la nivelul feței, pori măriți și pustule. Boala se accentuează vara din cauza expunerii la soare, mai ales dacă nu se aplică protecție solară. Din ritualul de îngrijire a pielii nu trebuie să lipsească cremele de protecție solară UVA+UVB cu filtru mineral și SPF ridicat și produsele concepute pentru ten sensibil (fără alcool în compoziție, parfum și alte ingrediente nocive).
5. Foliculita
Alt inamic al pielii pe timpul sezonului cald este foliculita. Afecțiunea apare din cauza transpirației excesive, a căldurii și a purtării hainelor strâmte confecționate din materiale sintetice.
Foliculita este caracterizată de inflamația foliculilor de păr și se prezintă sub forma unor puncte roșii și umflături care apar în special după epilat.
Foliculita poate fi prevenită prin purtarea unor haine lejere, schimbarea lamei de ras după fiecare epilat sau igienizarea epilatorului și exfolierea pielii înainte de îndepărtarea părului nedorit de pe corp. De asemenea, este indicat dușul după înot și folosirea unor produse de curățare care previn răspândirea bacteriilor.