Ce trebuie să facă oamenii care au mâncat deja din brânza cu E.coli retrasă din magazine. Sfaturile medicilor
0Un sortiment de brânză franțuzească, fabricat din lapte crud, a fost retras din magazinele Carrefour după ce inspectorii ANSVSA au descoperit că produsul era infectat cu E-coli. Însă, până să fie scoasă de la raft, brânza a fost cumpărată și consumată de oameni. Se află aceștia acum în pericol? Doi medici, un epidemiolog și un infecționist, au explicat pentru „Adevărul” ce trebuie să facă persoanele aflate în această situație.

Medicul infecționist Adrian Marinescu a precizat pentru „Adevărul” că retragerea anumitor alimente de la raft se face ca măsură de prevenție: „Cu alte cuvinte, în caz de Doamne ferește, să nu ne îmbolnăvim, să nu avem de-a face cu o problemă de sănătate publică. Faptul că autoritățile retrag de la raft anumite produse alimentare, acest lucru nu reprezintă decât o măsură în plus de siguranță. Prin urmare, nu înseamnă că dacă am consumat alimentul respectiv vom face obligatoriu toxiinfecție alimentară”.
Microorganismele, continuă medicul, care sunt de ordinul miliardelor în jurul nostru, nu ne fac toate rău. „Chiar și așa, însă, atunci când ne referim la alimente destinate consumului uman, trebuie să mergem pe o variantă cât mai sigură. Să suflăm și-n iaurt, cum s-ar spune. Pentru că, totuși, deși trăim înconjurați de aceste bacterii, într-o concentrație mai mare ele ne-ar putea îmbolnăvi”, a mai precizat infecționistul.
Persoanele care au cumpărat și au consumat brânza retrasă din magazinele Carrefour, aliment ce conține lapte crud, nu se află într-un pericol iminent de îmbolnăvire. Însă nu se află nici 100% în siguranță: „Există o probabilitate de a face toxiinfecție alimentară, însă riscurile sunt mici. Ce ar trebui să facă acum acești oameni? Deocamdată, nimic. Nu prea mai au ce face în acest moment decât să urmărească cu atenție dacă prezintă simptome digestive. Ei sau cei cu care au intrat în contact: mai ales bătrânii, copiii mici și bolnavii cronici. Pentru că aceste bacterii se transmit rapid”.
Medic epidemiolog: „Alimente sterile nu există”
„În principiu, produsele alimentare nu ar trebui să conțină E.coli patogeni. Asta ar însemna că în procesul de fabricare și sau de manipulare nu s-au respectat normele de igienă”, a explicat pentru „Adevărul” și epidemiologul Mihai Negrea.
În ceea ce privește sortimentul de brânză retras de la comercializare, produsul conține lapte crud, iar din acest punct de vedere riscurile sunt și mai mari, consideră specialistul: „Întotdeauna când vei folosi lapte crud vei găsi bacterii de tip intestinal. Pentru că atunci când mulgi animalul, el nu este perfect curat. Și nu prea ai cum să controlezi acest lucru, indiferent de măsurile luate. Un risc va exista întotdeauna. De aceea nici nu se folosește lapte crud în alimentația publică, ci doar procesat”.
Medicul nu-și explică, prin urmare, cum un produs care conține lapte crud poate fi vândut în magazinele din România. Cel mai probabil, explică specialistul, brânza a fost supusă, totuși, procesării: „Dacă găsim în magazine produse alimentare care conțin lapte crud, trebuie să știm că acestea au trecut, totuși, printr-un proces de fermentare. La sfârșit, tot există un proces de pasteurizare. Asta este legea”.
În România se testează tot timpul, continuă expertul: „Orice produs alimentar care se pune pe piață este testat, se iau probe din mai multe loturi, se duc la laborator. Este o chestiune de sănătate publică cu care nu te joci. Iar când se descoperă bacterii în cantități peste limita admisă, produsul se retrage de pe piață. Este o măsură de prevenție. Alimente sterile nu există. Și atunci de ce să riscăm?”
Ce sunt e.coli patogeni și cum ne îmbolnăvim
E.colii sunt bacterii care se regăsesc în tractul digestiv. Ei sunt saprofiți și patogeni, iar cei patogeni, care ne îmbolnăvesc, sunt de cinci tipuri. Aceștia sunt, practic, mutații ale unui E.coli saprofit (nepericulos, care se regăsește în mod natural în sistemul nostru digestiv) și care încep să producă toxine în organism. „Persoanele care sunt la risc de îmbolnăvire sunt mai ales copiii, bătrânii și bolnavii cronici. Această toxiinfecție poate da hemoragii digestive, vărsături, scaune diareice. Vorbim despre o boală diareică violentă cu dureri abdominale și stare de rău. Aceste simptome duc la deshidratare”, explică dr. Negrea.
E.coli se transmit în două feluri: prin alimente contaminate, insuficient spălate sau insuficient preparate termic, și mâini murdare. „Te duci la toaletă, atingi diferite suprafețe contaminate, nu te speli pe mâni, iar apoi duci mâna murdară la gură. Iată cum te-ai îmbolnăvit. Cât despre alimente, acestea sunt contaminate cu fecale de la vietăți cu care au intrat în contact sau chiar de la persoane nespălate pe mâini”, continuă epidemiologul.
Și apa de fântână poate fi periculoasă, motiv pentru care este indicat ca înainte de consum să fie fiartă. Mai ales dacă o folosim la prepararea laptelui praf pentru bebeluși. „Nu este recomandat să dăm copiilor mici, mai ales celor sub un an, lapte crud, ouă crude, brânză din lapte crud, fermentată în casă. Ei trebuie alimentați doar cu produse pasteurizate”.
Fiecare organism raecționează diferit la infecții. Și atunci de ce să riscăm?
Toxiinfecțiile alimentare cu E.coli se tratează cu antibiotice, însă acest tratament trebuie prescris de un medic. Până nu se fac analize microbiologice, din scaun, nu avem de unde să știm ce anume ne-a îmbolnăvit. „Poate fi E.coli, salmonella, norovirus..nu știm. Motiv pentru care, dacă cel mic prezintă diaree acută care durează mai mult de două zile, el trebuie dus la spital”, avertizează dr. Negrea.
Dacă vorbim despre toxiinfecții alimentare, ele îmbracă o paletă foarte largă, consideră și medicul infecționist Adrian Marinescu. „Putem vorbi despre o simptomatologie digestivă ușoară, care se rezolvă în câteva ore sau chiar de pe-o zi pe alta. Însă, putem vorbi și despre simptome mai grave, care afectează mai ales persoanele cu un sistem imunitar vulnerabil. Deci, lucrurile trebuie tratate cu seriozitate pentru că o toxiinfecție alimentară se transmite destul de ușor la membrii familiei. De exemplu, s-ar putea ca un tânăr infectat să nu pățească nimic, dar bunicul ar putea avea probleme destul de mari. Este motivul pentru care de câte ori se identifică E.coli în produsele alimentare se merge pe varianta sigură de a se retrage acel lot în așa fel încât să nu ne asumăm nici un risc”.
Ce facem? Mai mâncăm sau nu tiramisu de la cofetărie?
L-am întrebat pe medicul Adrian Marinescu dacă, în aceste condiții, recomandat ar fi să ne ferim de tot ce înseamnă produse alimentare care conțin ingrediente crude. Tiramisu, de exemplu, se prepară cu ou crud. Să mai cumpărăm sau nu această prăjitură din cofetării? „Nu cred că putem renunța în totalitate la aceste produse care conțin urme de ingrediente crude pentru că ele există într-o mare măsură. Sunt alimente care conțin lapte crud, ouă crude, carnea, de exemplu, se vinde crudă. Dar trebuie să avem cunoștință că există un risc mai mare în cazul acestor produse și să fim prudenți. Să urmărim, de exemplu eticheta produsului, termenul de valabilitate, mai exact, dar și modul în care sunt depozitate alimentele. Sunt situații în care stau în căldură, mai ales vara, sau lângă și nu în frigider. E clar că acestea prezintă un risc mai mare și atunci ești prudent”. Legat de protecția autorităților, evident că este foarte importantă dar, în același timp, trebuie să ne protejăm și noi, a mai precizat infectionistul.

Brânza cu E,coli, vândută în cinci orașe mari din țară. Avertizarea ANSVSA
Carrefour a anunţat retragerea de la comercializare a unui sortiment de brânză - MORBIER 250G RDF - ca urmare a suspiciunii de prezenţă a bacteriei Escherichia coli, potrivit unui anunţ transmis de către ANSVSA. „Societatea Jean Perrin procedează la retragerea de la vânzare şi la rechemarea următoarelor produse, ca urmare a suspiciunii de prezenţă a bacteriei Escherichia coli – BRANZA MORBIER 250G RDF. Aceste produse au fost vândute la raft, în sistem de autoservire”, arată anunţul transmis pe site-ul ANSVSA.
Potrivit anunţului, unele dintre aceste produse au fost comercializate înainte de luarea măsurii de retragere. „Prin urmare, se recomandă persoanelor care deţin aceste produse să nu le consume şi să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare. Bacteriile Escherichia coli producătoare de toxine Shiga (STEC) pot provoca, în săptămâna următoare consumului produselor contaminate, diaree, uneori cu sânge, dureri abdominale şi vărsături, însoţite sau nu de febră. Aceste simptome pot fi urmate, în 5-8% din cazuri, de complicaţii renale severe, în special la copii”, mai arată anunţul.
Persoanele care au consumat produsele menţionate mai sus şi care prezintă simptomele menționate sunt rugate să consulte medicul. „În absenţa simptomelor în cele 15 zile după consumul produselor în cauză, nu este necesar să vă faceţi griji sau să consultaţi un medic. În general, autorităţile sanitare reamintesc că, din precauţie, laptele crud şi brânzeturile pe bază de lapte crud nu trebuie consumate de copiii mici; este preferabil să se aleagă brânzeturi cu pastă presată coaptă, brânzeturi topite tartinabile sau brânzeturi pasteurizate. Aceeaşi recomandare trebuie urmată şi de femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate şi persoanele în vârstă”, au mai transmis specialiştii. Potrivit anunţului ANSVSA, produsul a fost vândut în magazine din Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara şi Piteşti.