Fântâni cu apă contaminată, în localitățile rurale. Pericolul este mare în satele care nu au rețea de apă potabilă

0
Publicat:

Fântânile de la țară prezintă un mare pericol pentru locuitori. Asta, deoarece apa are concentrații foarte mari de nitriți și nitrați. Acolo unde nu există o rețea publică de apă, oamenii abia se descurcă. În județul Buzău, din 2016 nu mai fusese semnalat nici măcar un caz de îmbolnăvire cu așa numita ”boală a apei”, până anul acesta, când această afecțiune a fost înregistrată la un bebeluș.

Oamenii folosesc apa din fântâni doar pentru animale. FOTO Iulian Bunilă
Oamenii folosesc apa din fântâni doar pentru animale. FOTO Iulian Bunilă

Un raport al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău aduce din nou în atenția publică o problemă gravă: contaminarea apei din fântâni cu nitriți și nitrați. Dintr-un lot de 96 de probe recoltate din fântânile publice, mai bine de 60% au apa nepotabilă. Au fost depistate depășiri mari la nitriți și nitrați, iar cei care consumă apă din astfel de surse riscă afecțiuni grave.

În mediul rural, în multe localități, apa de băut este cumpărată de la magazin, iar pentru animale și în gospodărie este folosită apă contaminată. În această situație este și comuna buzoiană Racovițeni, unde abia acum se construiește o rețea publică de apă. Încercări au fost multe, în ultimii zece ani, însă niciun proiect nu a primit finanțare guvernamentală.

„Majoritatea sătenilor își cumpără apa de băut de la magazine. Înainte se căra apă de la distanță, din alte sate, dar acum se descurcă fiecare. În momentul ăsta au apă menajeră, pentru spălat, mâncare, iar pentru animale și udat grădinile iau din fântâni, mai au hidrofoare. Bine că nu suntem ca în situația altor comune să ne aducă pompierii apă”, spune Louis Vergilius Manu, primarul comunei Racovițeni.

Oamenii sunt nevoiți să cumpere apa plată îmbuteliată pentru consumul propriu, iar pe cea din fântâni o folosesc în grădini sau pentru spălat rufe și vase. Ultimele buletine de analiză a apei din fântânile publice de pe raza comunei Racovițeni arată depășiri foarte mari la nitriți și nitrați.

„De-a lungul timpului am luat mereu probe, de peste tot, și toate sunt pline de nitrat, nitriți și amoniu. Din ce am discutat cu specialiști, poluările ar veni de la fermele vechi care au fost pe aici. Pe vremuri se creșteau multe animale, a fost și un CAP”, precizează primarul din Racovițeni.

image

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Buzău, acolo unde au fost constatate neconformități, autoritățile locale sunt obligate să asigure apă potabilă pentru bebeluși și să igienizeze sursele de apă, dacă există această posibilitate.

„Acolo unde parametrii chimici au ieșit neconformi apa nu poate fi bună de băut, iar măsurile transmise administrațiilor locale au fost de a scrie în dreptul fiecărei fântâni că apa nu este potabilă. Acolo unde parametrul nitriți a ieșit neconform, primăria are obligația să asigure apă potabilă copiilor cu vârste de la zero la trei ani”, spune Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

Medicii avertizează că, în cazul copiilor cu vârsta de până la 3 ani, dar și pentru orice adult cu boli cronice, consumul apei cu nitriți și nitrați poate prezenta un risc ridicat pentru. ”Boala apei” se manifestă prin grețuri, vărsături, dureri de cap și amețeli.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite