Ce persoane sunt afectate cel mai frecvent de cancerul la plămâni

0
Publicat:

Cancerul bronho-pulmonar reprezintă principala cauză de deces la nivel global, atât la bărbați, cât și la femei, iar un medic specialist explică felul în care apare această afecțiune. 

Fumatul este principala cauză a apariției cancerului bronhopulmonar Foto: Arhivă
Fumatul este principala cauză a apariției cancerului bronhopulmonar Foto: Arhivă

Medicul Genoveva Boldea, medic primar pneomologie și medic șef Secția III din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ din Runcu, județul Gorj, arată că principalul factor de risc îl reprezintă fumatul. „Factorul major este reprezentat de către istoricul îndelungat de fumat. O altă cauză este expunerea la substanțe toxice/ alte particule din mediul ambiant (azbest, hidrocarburi, radon etc), precum și predispoziția genetică“, susține dr. Genoveva Boldea.

Cancerul bronho-pulmonar apare atunci când încep să se dezvolte celule anormale la nivelul plămânilor, care apoi se grupează și formează o tumoră.

Există riscul ca aceste celule să se desprindă de plămâni și, prin fluxul sangvin sau limfatic, să ajungă la nivelul altor organe, astfel că se pot dezvolta la nivelul altor zone, iar, în acest caz,  putând duce de cele mai multe ori la formarea metastazelor la nivelul plămânilor, ficatului, glandelor suprarenale, oaselor sau al creierului.

Dr. Genoveva Boldea SURSA spital
Dr. Genoveva Boldea SURSA spital

Ce simptome apar în cazul cancerului bronhopulmonar

Medicul Genoveva Boldea prezintă principalele simptome ale cancerului bronhopulmonar:

„Tusea cronică sau schimbarea caracterului tusei

- hemoptizia (tuse cu expectorare de sânge)

- durere toracică

- dispnee (lipsă de aer)“.

„Șansele de recuperare scad odată cu prezentarea și diagnosticarea tardivă“

Descoperirea târzie a afecțiunii duce o reducere a șanselor de recuperare.

„Șansele de recuperare scad odată cu prezentarea și diagnosticarea tardivă a afecțiunii. Controlul de rutină cuprinde un examen clinic minuțios, anamneză pentru depistarea factorilor de risc și investigații complexe (analize de sânge, radiografie, CT, bronhoscopie)“, a adăugat medicul specialist pneumolog.

Din păcate, organismul începe să prezinte simptome abia în faze mai avansate, atunci când șansele de vindecare sunt reduse.

Potrivit statisticilor, În România, doi din zece pacienți diagnosticați cu cancer au o afecțiune oncologică la nivelul plămânilor. De asemenea, tot statisticile medicale arată că boala este mai des întâlnită în rândul bărbaților decât al femeilor, una dintre explicații fiind legată de obiceiul fumatului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite