Ce nu ştiai despre transpiraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii au mai puţine glande sudoripare ca femeile, însă produc mai multă transpiraţie FOTO Shutterstock
Bărbaţii au mai puţine glande sudoripare ca femeile, însă produc mai multă transpiraţie FOTO Shutterstock

Transpiraţia este modul în care organismul se „ventilează“, adică dictează cum se răceşte şi cum se încălzeşte. Pentru a înţelege cât mai bine acest proces există câteva lucruri, mai puţin cunoscute, pe care nu strică să le aflăm.

Un om are în jur de patru milioane de glande sudoripare, femeia având mai multe ca bărbatul. Însă glandele sudoripare ale bărbatului produc mai multă transpiraţie, notează „Huffington Post“.

Transpiraţia poate rezulta din cauza căldurii, după efort sau din cauza stresului şi este diferită din punct de vedere chimic. Cea mai urât mirositoare este transpiraţia cauzată de stres. Acest lucru se întâmplă deoarece transpiraţia care miroase urât este produsă de una dintre cele două tipuri de glande sudoripare, numite glande apocrine. Aceste glande se regăsesc, de obicei, în zone cu mult păr, cum ar fi subraţul, zona inghinală sau scalpul. Mirosul neplăcut este rezultatul bacteriilor care ajung la suprafaţa pielii odată cu transpiraţia.

Unii oameni au transpiraţia mai sărată decât alţii. În cazul în care transpiraţia îţi înţeapă ochii sau ustură dacă pătrunde printr-o tăietură, ori lasă urme albe pe tricoul în care ai făcut sport eşti oficial un om cu transpiraţia sărată. Ţine minte că electroliţii care se elimină cu transpiraţia trebuie înlocuiţi.

În timpul exerciţiilor intense făcute în căldură, atleţii pot pierde prin transpiraţie între 2 şi 6% din greutatea corporală. Asta înseamnă aproape 4 kilograme pentru o persoană care cântăreşte în jur de 70 de kilograme, conchide „Huffington Post“.


Citeşte mai multe despre transpiraţie şi despre cum poţi lupta cu ea:

Neplăcerile de vară trec cu ajutoare din natură

Pentru orice problemă cu care te-ai putea confrunta în sezonul cald, natura are soluţii. Vei găsi în material remedii pentru transpiraţia în exces, pentru arsurile solare, insolaţie, micoza piciorului şi pentru alte neplăceri pe care le aduce vara.

Cum reduci eficient transpiraţia pe timpul verii

Transpiraţia în exces poate fi un calvar pentru mulţi dintre noi, mai ales că nu ştim cum să gestionăm situaţia fără riscuri: antiperspirantele cu aluminiu sunt eficiente, dar şi controversate, iar deodorantele fără aluminiu parcă nu fac faţă. Specialiştii ne oferă soluţii pe termen lung.

Aşa poţi reduce transpiraţia în exces

Deodorantele din comerţ conţin substanţe care pot dăuna sănătăţii. În plus, multe dintre ele nici nu au efectul scontat. E bine să ştii că există anumite plante care reglează în mod natural cantitatea de sudoare eliminată de organism.

6 remedii naturale împotriva transpiraţiei

Temperaturile ridicate sunt o adevărată provocare pentru tine şi nu găseşti nicio soluţie pentru transpiraţia abundentă? Iată aici câteva soluţii din farmacia naturii, foarte eficiente împotriva acestei probleme cauzate de căldura excesivă.

Soluţii în caz de transpiraţie excesivă

Fie vară, fie iarnă, „curg apele pe tine". Iar acum, că s-a făcut şi mai cald, transpiraţia îţi dă serios de furcă. Ştiai că acesta poate fi semnul unei afecţiuni? Şi că există metode de tratament şi în România?

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite