Ce nu are voie să facă o persoană cu hipertensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce nu are voie să facă o persoană cu hipertensiune  / Foto Arhivă
Ce nu are voie să facă o persoană cu hipertensiune  / Foto Arhivă

Hipertensiunea arterială este cel mai răspândit factor de risc cardiovascular de pe glob. Cu toate acestea, hipertensiunea poate fi prevenită sau ţinută sub control prin îmbunătăţirea stilului de viaţă. Iată ce nu are voie să facă o persoană cu hipertensiune.

În România sunt peste 5 milioane de hipertensivi, potrivit studiului SEPHAR. O treime din populaţia cu hipertensiune arterială este predispusă la boli de inimă, accident vascular cerebral, boală cronică renală şi chiar moarte subită. Pentru a preveni complicaţiile hipertensiunii arteriale, cardiologii recomandă două direcţii principale: respectarea medicaţiei prescrise de medic şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Ce nu are voie să facă o persoană cu hipertensiune: fumatul

Sfatul medicilor este de a opri complet şi definitiv fumatul. Sunt cercetări care arată că, după fumatul unei singure ţigări, tensiunea arterială şi pulsul cresc, fenomen care durează 15 minute şi după stingerea ţigării. „Fumatul este principalul factor de risc al infarctului miocardic la tineri. 80-90% dintre cei care fac infarct sunt fumători. Vârsta arterelor la fumători este cu 10-15 ani mai mare decât cea reală“, avertizează dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Ce nu are voie să facă o persoană cu hipertensiune: sarea

Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cantitatea de sare nu trebuie să depăşească 5-6 grame zilnic. În ţara noastră însă, în mod frecvent, multe persoane ajung să consume până la 20 de grame de sare în 24 de ore. Aportul crescut de sare poate sta la baza hipertensiunii rezistente la tratament. De aceea, persoanele cu hipertensiune arterială nu au voie să consume multă sare. Se vor evita alimentele foarte sărate (murături, telemea) sau cele procesate, care conţin multă sare. Uitaţi de solniţă, nu adăugaţi sare la masă!

Ce nu are voie să facă o persoană cu hipertensiune: alcoolul

Între consumul exagerat de alcool şi producerea hipertensiunii arteriale este o relaţie directă. O cantitate de peste 500 de mililitri de vin pe zi, mai mult de 3 doze de bere sau peste 150 de mililitri de băuturi tari favorizează creşterea tensiunii arteriale şi declanşarea unui infarct sau accident vascular cerebral. 

Ce nu are voie să facă o persoană cu hipertensiune: întreruperea tratamentului

Nu întrerupeţi tratamentul! „Hipertensiunea arterială vă îmbătrâneşte în mod accelerat vasele de sânge şi inima. Riscul de a face accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienţă cardiacă sau boală renală cronică este foarte mare dacă aveţi hipertensiune arterială şi nu o trataţi corect. Iată de ce renunţarea la tratament ar fi o mare greşeală“, subliniază dr. Tatu-Chiţoiu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite