Articol publicitar

Ce facem dacă rezultatul testului Papanicolau este anormal?

Publicat:

Un rezultat anormal al testului Babeș-Papanicolau (PAP) nu echivalează neapărat cu un diagnostic de cancer de col uterin, întrucât cauzele apariției unor asemenea anomalii celulare pot fi multiple: infecții virale, fungice, bacteriene sau date de paraziți, de pildă, de Trichomonas vaginalis, precum și de modificările care apar în mod natural la nivelul colului uterin odată cu instalarea menopauzei.

image

Însă, uneori, un rezultat anormal la testul PAP poate indica o leziune precanceroasă, care poate evolua spre cancer cervical, sau chiar cancer de col uterin, astfel că medicul ginecolog va decide care sunt următorii pași pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Colposcopia este o investigație ginecologică avansată, care permite observarea unor leziuni ale colului uterin care sunt invizibile cu ochiul liber, cu ajutorul unei lupe binoculare fixate pe un specul (colposcop). Procedura nu este dureroasă, de obicei pacienta resimte doar un ușor disconfort în momentul în care medicul aplică o soluție specială, cu acid acetic, pe colul uterin, pentru a vizualiza mai bine țesutul. În rest, procedura se desfășoară similar unui consult ginecologic obișnuit, recomandările pentru pregătirea pacientei fiind aceleași: trebuie evitat contactul sexual, dușul vaginal și folosirea unor tampoane interne cu 24 de ore înainte de investigație.

Dacă medicul observă leziuni suspecte în timpul colposcopiei, atunci va recomanda și o biopsie, care se va efectua în cadrul acestei intervenții, sub anestezie locală. Cu această ocazie, medicul ginecolog va recolta un fragment din țesutul anormal, pentru efectuarea unui examen histopatologic, singurul care poate stabili un diagnostic de certitudine. După biopsie, pacienta poate resimți durere abdominală, sângerare ori scurgere vaginală modificată, însă aceste simptome sunt normale și nu necesită tratament.

În cazul în care examenul histopatologic a confirmat diagnosticul de cancer de col, urmează stadializarea bolii, astfel încât protocolul terapeutic să poată fi personalizat și, prin urmare, mult mai eficient. Astfel, înainte de recomandarea unui tratament pentru cancerul de col (intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie), medicul va solicita o serie de investigații imagistice specifice, avansate: tomografie computerizată, examen RMN sau PET-CT.

Acestea vor oferi informații esențiale despre starea ganglionilor limfatici și a organelor din pelvis, indicând dacă este un cancer incipient sau unul local avansat, care necesită un tratament mai agresiv. De asemenea, cu ajutorul acestor investigații pot fi descoperite și posibile metastaze la distanță, care necesită o conduită terapeutică diferită.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacientelor servicii complete pentru diagnosticarea și stadializarea cancerului de col: consultații de ginecologie și oncologie, testare Babeș-Papanicolau, colposcopie și biopsie. Medicii empatici și bine pregătiți le vor oferi toate informațiile necesare pentru a trece cât mai ușor peste acest diagnostic. De asemenea, echipamentele ultraperformante de tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară și PET-CT, dotate cu tehnologie de ultimă generație, permit stadializarea rapidă și corectă a bolii, pentru ca tratamentul să înceapă cât mai repede.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele care au cancer de col beneficiază de tratament multimodal, personalizat, în funcție de recomandările stabilite pentru fiecare caz în parte. Acestea au acces inclusiv la brahiterapie interstițială, o procedură modernă de radioterapie internă, care permite iradierea țesutului malign din interior, prin implanturi inserate direct în tumoră, fără afectarea țesuturilor sănătoase din jur.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite