Ce face gelozia din om. Efectele asupra organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelozia halucinatorie are loc atunci când sentimentul atinge pragul obsesiei FOTO Shutterstock
Gelozia halucinatorie are loc atunci când sentimentul atinge pragul obsesiei FOTO Shutterstock

Gelozia nu trebuie confundată cu invidia, care reprezintă dorinţa de un lucru, de ceva ce aparţine altcuiva - o casă minunată, o maşină sau o bijuterie. Gelozia înseamnă să protejezi ceea ce e deja al tău, cum este partenerul de viaţă, şi îşi face apariţia, de cele mai multe ori, la începutul relaţiei.

Toată lumea suferă de gelozie din când în când, inclusiv copiii. Chiar şi câinii devin geloşi. 

Deşi nu există un „centru al geloziei“, oamenii de ştiinţă sugerează că acest sentiment îşi are originea în stânga cortexului frontal al creierului, care este responsabil pentru emoţii ca ruşinea. În gelozie mai este implicat şi sistemul dopaminergic, cel care reglează chimicalele asociate cu fericirea sau cu recompensa, notează „Fox News“.

Ce este gelozia

Există trei tipuri de gelozie: cea reactivă, cea suspicioasă sau cea halucinatorie. Gelozia reactivă are loc atunci când partenerul chiar te-a înşelat. Ştii că a făcut asta şi te simţi nervos sau trist. Este valabil şi când îl surprinzi că se distrează prea mult cu un prieten nou. Gelozia suspicioasă îşi face apariţia când partenerul începe să flirteze cu altcineva sau dacă începi să nu mai ai încredere în ce spune. Atunci apar sentimentele de nesiguranţă şi de neîncredere. 

Şi aşa ajungem la gelozia care provoacă halucinaţii şi care preia controlul atunci când celelalte două tipuri ating pragul obsesiei. Vei începe să te comporţi iraţional şi chiar fanatic - începi să-ţi urmăreşti partenerul sau să devii violent atunci când acesta admiră, spre exemplu, o vedetă internaţională, precum o actriţă de renume.

Efectele geloziei asupra organismului

Odată ce apare monstrul verde, aşa cum mai este denumită gelozia, cel marcat poate avea senzaţia că nu mai vede în faţa ochilor. Un studiu a descoperit că femeile cuprinse de gelozie au probleme să vadă obiectele evidente din jurul lor. Cu cât este mai mare sentimentul de gelozie, cu atât mai greu le-a fost să vadă.

Mai mult decât atât, gelozia activează stresul în organism, iar dacă eşti „inundat“ de hormoni de stres, tensiunea sanguină şi ritmul cardiac cresc.

Rezultatele geloziei

Contrar aşteptărilor, efectele geloziei asupra organismului sunt chiar benefice (în afară de cele ale geloziei halucinatorii). Specialiştii susţin că gelozia - cu măsură - motivează oamenii să protejeze relaţiile şi astfel căsniciile sau parteneriatele au şanse mai mari de supravieţuire.

Cu alte cuvinte, gelozia este o parte a vieţii şi nu este un motiv de ruşine. Studiile sugerează că partenerii care suferă de gelozie din când în când au căsnicii sau relaţii mai lungi şi mai fericite.


Citeşte şi:

Poţi „îmblânzi” simptomele menopauzei!

Bufeuri,  transpiraţie nocturnă şi nervozitate, toate sunt semne care însoţesc menopauza. Cum pot fi calmate aceste neplăceri, află din articolul nostru!

Alungă stresul cu ajutoare din natură

Oboseală, stări de panică, încordare, nervozitate, insomnii. E clar: eşti stresat! Înainte să mergi la doctor, află cum te poate ajuta natura. Rezultatele sunt garantate şi nici nu trebuie să te temi de efectele secundare.

10 explicaţii mai puţin cunoscute pentru starea ta de nervi

Să răbufneşti din când în când, în situaţii extrem de tensionate este absolut normal. Dar dacă începi să le răspunzi sarcastic tuturor celor din jur sau chiar să ridici tonul la copii fără motiv, este cazul să te îngrijorezi. Unele afecţiuni sau medicamente pot sta la baza stării tale de iritare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite