Ce este infecția polimicrobiană care îi pune viața în pericol lui Papa Francisc
0Papa Francisc rămâne internat la spital „atâta timp cât va fi nevoie”, după ce a fost depistat cu „o infecție polimicrobiană a căilor respiratorii” și urmează o nouă terapie.

„Rezultatele analizelor efectuate în zilele trecute și în actuala zi au arătat o infecție polimocrobiană a căilor respiratorii, care a determinat o nouă modificare a terapiei. Toate analizele efectuate până astăzi sunt indicative pentru un cadru clinic complex, care presupune o internare spitalicească adecvată”, a informat luni, 17 februarie, Sala de Presă a Sfântului Scaun, într-o comunicare către jurnaliști, potrivit Vatican News.
Directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a comunicat că în ultima zi „papa s-a odihnit bine, a petrecut o noapte liniștită, a luat micul dejun și s-a dedicat lecturii ziarelor. Continuă terapiile”. În urma noilor informații. A fost anulată, între timp, audiența generală de miercuri, 19 februarie 2025.
Papa a fost internat vineri, 14 februarie, la spitalul „Agostino Gemelli” din Roma din cauza unei bronșite de care suferea în ultimele săptămâni. În urma analizelor, medicii au descoperit că Pontiful, în vârstă de 88 de ani, suferă de infecție polimicrobiană.
Infecția polimicrobiană poate fi cauzată de bacterii, viruși sau ciuperci. Andrea Vicini, un preot iezuit și medic, a spus că polimicrobian este un termen generic care nu specifică cauza principală a unei infecții, potrivit Reuters.
Vicini, care a spus că nu are cunoștințe despre cazul papei în afara declarațiilor publice ale Vaticanului, a mai spus că este de remarcat faptul că Vaticanul a declarat că papa a luat micul dejun, indicând că nu purta un respirator.
„Înseamnă, de asemenea, că organismul nu este slăbit până la punctul de a nu putea să ia alimente și să le digere”, a spus Vicini, profesor la Boston College.
Bolile polimicrobiene, care sunt recunoscute cu o frecvență tot mai mare, sunt boli acute și cronice cauzate de diferite combinații de viruși, bacterii, ciuperci și paraziți. În general, prezența unui microorganism generează o nișă pentru colonizarea altor microorganisme patogene.
Prezența unui microorganism predispune gazda la colonizare de către alte microorganisme sau două sau mai multe microorganisme nepatogene, care împreună provoacă boală, relatează National Library of Medicine.
Boala poate pune viața în pericol. Simptome și tratamente
La persoanele cu un sistem imunitar afectat, bacteriile care pătrund în plămâni declanșează infecția, ceea ce produce inflamarea sacilor de aer din plămâni (acinii pulmonari) și umplerea lor cu lichid, potrivit site-ul clinicii MedLife.
Simptomele ce pot indica infecție la plămâni: durere în piept, respirație dificilă, febră (peste 38,5 grade Celsius) și tuse cu expectorație cu mucus galben, verde sau sângeros, (puroi la plămâni), uneori junghi toracic.
Alte simptome care pot urma includ: durere de cap, dureri musculare, dificultăți de respirație sau respirație rapidă, letargie sau oboseală severă, paloare și piele umedă, confuzie, în special în rândul persoanelor în vârstă, pierderea poftei de mâncare, transpiraţie.
Tratamentelele aplicate în penumonia bacteriană includ, obligatoriu, administarea de antibiotice. Antibioticele nu tratează infecțiile cauzate de virusuri, dar medicul ar putea prescrie medicație cu antibiotic dacă analizele relevă o infecție bacteriană în același timp cu prezența în organism a unui virus.
Tratamentul poate include și medicamente antifungice sau antivirale; terapie cu oxigen, dacă pacientul nu primește suficient oxigen; administrarea de lichide, pentru a preveni deshidratarea; drenarea lichidelor, dacă pacientul prezintă mult lichid între plămâni și peretele toracic.