Ce este „furtul de imunitate“? Cum vă pot face anumite boli mai vulnerabili la alte infecții

0
Publicat:

„Furtul de imunitate" este o sintagmă folosită pentru a descrie teoria conform căreia SARS-CoV-2 „fură" imunitatea, lăsând unele persoane care au avut virusul mai vulnerabile la alte infecții, potrivit Yahoo.Life. Fenomenul poate avea însă loc și în urma altor afecțiuni.

Dacă ai avut o boală contagioasă, ai putea fi mai vulnerabil la o altă infecție. FOTO Shutterstock
Dacă ai avut o boală contagioasă, ai putea fi mai vulnerabil la o altă infecție. FOTO Shutterstock

Teoria a fost prezentată într-o nouă lucrare științifică din JAMA Medical News and Perspectives, care analizează o posibilă legătură între COVID și recenta creștere a numărului de boli respiratorii. Sintagma „furt de imunitate" este folosită pentru a descrie acest fenomen, care însă nu a fost bine studiat până în acest moment.

Ce este furtul de imunitate?

„Furtul de imunitate" nu este însă o noțiune medicală, iar conceptul este diferit de cel de „datorie de imunitate", care se referă la o imunitate scăzută față de o serie de bacterii și virusuri, pe fondul lipsei de expunere la acești agenți patogeni. 

Revista Family Medicine and Community Health a publicat, în octombrie 2023, un studiu care demonstrează ideea de furt al imunității.

Copiii care au avut COVID, „risc semnificativ mai mare" de a contracta ulterior o infecție  respiratorie 

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat datele din dosarele electronice de sănătate de la 61,4 milioane de pacienți din SUA, inclusiv 1,7 milioane de copii cu vârsta de până la 5 ani și au descoperit că minorii care au avut COVID-19 au avut un „risc semnificativ mai mare" de a contacta ulterior o infecție respiratorie, în comparație cu cei care nu au avut o infecție anterioară cu COVID-19.

„Este posibil ca sistemul tău imunitar să nu fie normal după ce ai COVID-19. Cel mai bun exemplu în acest sens este în cazul pacienților grav bolnavi - aceștia tind să facă superinfecții care îi pot îmbolnăvi foarte tare", a declarat, pentru Yahoo Life, Dr. Thomas Russo, profesor și expert în boli infecțioase la Universitatea Buffalo din New York.

Thomas Russo nu este însă un fan al folosirii cuvântului „furt" când vine vorba de imunitate.

„Imunitatea este ceva ce dezvoltăm și nu ceva care este furat sau care trebuie să fie plătit înapoi", subliniază el.

Dacă ai avut o boală contagioasă gravă, ai putea fi mai vulnerabil la o altă infecție 

Ideea furtului de imunitate este o „ipoteză fascinantă", este de părere Dr. William Schaffner, specialist în boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, care a declarat, pentru Yahoo Life, că nu există prea multe date științifice care să o susțină în acest moment.

Totuși, spune specialistul, există unele date care sugerează că acest lucru ar putea fi real. „Există date preliminare de pe teren care ar sugera că, dacă ai avut o boală contagioasă gravă, ai putea fi mai vulnerabil la o altă infecție pentru o perioadă de timp", spune Schaffner.

Experții spun că „furtul de imunitate” ar putea avea loc și în cazul altor afecțiuni de sănătate

Persoanele care fac rujeolă, de exemplu, „își pierd protecția imunitară împotriva altor infecții" pentru o perioadă de timp după aceea, spune Dr. Patrick Jackson, medic specialist în boli infecțioase la UVA Health, pentru Yahoo Life.

„Virusul rujeolei infectează celulele imunitare care ne oferă memorie imunitară de lungă durată și le elimină”, explică acesta.

Dr. William Schaffner adaugă că „Infecția cu rujeolă pare în mod clar să aibă un anumit impact asupra sistemului imunitar", menționând că oamenii pot avea o vulnerabilitate mai mare la alte boli infecțioase timp de câteva luni după ce au avut rujeolă.

Același fenomenul poate fi constatat și în cazul gripei.

Oamenii se pot însănătoși și apoi pot dezvolta o suprainfecție bacteriană. Acest lucru se datorează faptului că infecția gripală suprimă răspunsul imunitar, făcându-i pe indivizi mai susceptibili", spune Russo.

Dar este „mai puțin bine lămurit" dacă este și cazul cu COVID-19, spune r. Thomas Russo.

Și Jackson consideră că furtul de imunitate este un lucru real care se poate întâmpla „Dar nu am văzut dovezi convingătoare că aceasta este o problemă semnificativă în cazul SARS-CoV-2".

Cum să vă protejați imunitatea în timp ce vă recuperați de COVID-19

În cazul în care ați avut COVID-19, cel mai probabil sunteți protejat de contactarea virusului - sau, cel puțin, a aceleiași tulpini de virus - timp de câteva luni după aceea, subliniază  Russo observă

Nu strică însă să fiți conștient de faptul că este posibil să fiți mai susceptibil la alte infecții în perioada următoare, avertizează Dr.Schaffner, care recomandă să purtați o mască în spațiile interioare aglomerate și să faceți tot posibilul să evitați persoanele care tușesc și strănută.

Specialiștii mai recomandă exerciții fizice, alimente proaspete și renunțarea la fumat

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite