Ce afecțiuni grave ascund tulburările alimentare. Psihiatru: „Pot amplifica simptomele depresiei şi ale anxietăţii“

0
Publicat:

Tot mai multe persoane sunt afectate de tulburările alimentare care reprezintă o problemă semnificativă de sănătate mentală şi fizică, afirmă Bianca Augusta Oroian, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi, relatează Agerpres.

Bulimia poate fi însoțită de afecțiuni psihice FOTO Shutterstock
Bulimia poate fi însoțită de afecțiuni psihice FOTO Shutterstock

Conform medicului, aceste afecţiuni complexe şi grave afectează relaţia indivizilor cu alimentaţia şi cu propriul corp, având un impact negativ asupra sănătăţii fizice, emoţionale şi sociale.

"Persoanele afectate pot dezvolta comportamente restrictive severe, episoade de supraalimentare sau o combinaţie a acestora. Tulburările de alimentaţie, precum anorexia nervoasă, bulimia nervoasă şi tulburarea de alimentaţie compulsivă, pot fi adesea însoţite de afecţiuni psihiatrice, cum ar fi depresia şi anxietatea, mai ales în rândul tinerilor şi adolescenţilor. Această suprapunere este una semnificativă şi poate complica şi agrava procesul de recuperare", a declarat dr. Augusta Oroian.  

  "Anorexia nervoasă este o tulburare caracterizată prin pierderea deliberată în greutate, indusă şi susţinută de pacient. Tulburarea este asociată cu o subnutriţie de o severitate variată, ce are ca rezultat modificări secundare endocrine şi metabolice. Bulimia nervoasă este o tulburare de comportament alimentar dominată de episoade de mâncat compulsiv (binge-eating), urmate de comportamente compensatorii, cum ar fi vărsăturile, utilizarea de laxative sau diuretice, exerciţii fizice excesive. Hiperfagia este caracterizată de episoade de supraalimentare, în lipsa controlului şi a puterii de a se opri", a explicat dr. Augusta Oroian.

Risc ridicat în cazul persoanelor cu antecedente familiale

Medicul psihiatru afirmă că în cadrul acestor tulburări se află şi alte afecţiuni mai puţin cunoscute, precum: "night syndrome" (anorexie matinală, hiperfagie de seară), "nocturnal syndrome" (manifestat prin treziri repetate în timpul nopţii pentru a mânca) sau "carbohydrate craving" (nevoia accentuată de a consuma alimente cu gust dulce).

"Tulburările alimentare sunt rezultatul unei combinaţii complexe de factori genetici, biologici, psihologici şi socio-culturali. Există un risc crescut în cazul persoanelor cu antecedente familiale de tulburări alimentare sau alte afecţiuni mentale. Factorii de stres, presiunile sociale, normele culturale legate de aspectul fizic şi reţelele de socializare pot contribui, de asemenea, la apariţia şi exacerbarea tulburărilor alimentare.

În plus, problemele de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea şi depresia, pot fi adesea prezente în asociere cu tulburările alimentare. Tulburările alimentare au un impact semnificativ asupra sănătăţii şi calităţii vieţii persoanelor afectate", afirmă dr. Oroian, care precizează că aceste tulburări pot afecta negativ sănătatea fizică, determinând probleme nutriţionale, dezechilibre electrolitice, probleme cardiace, deteriorarea sistemului osos şi alte complicaţii grave.  

Anxietatea, unul din factorii declanșatori

Uneori, susţine medicul, anxietatea poate fi un factor declanşator al comportamentelor disfuncţionale legate de alimentaţie şi poate întreţine ciclul tulburării alimentare.La fel, adolescenţa şi perioada de adult tânăr sunt etape vitale pentru dezvoltarea personalităţii şi identităţii.

"Anumite trăsături psihologice, cum ar fi perfecţionismul, autoexigenţa, tendinţa de a căuta aprobarea celorlalţi sau stima de sine scăzută, pot fi factori predispozanţi pentru apariţia şi menţinerea tulburărilor alimentare. Aceste trăsături pot interacţiona şi amplifica simptomele depresiei şi anxietăţii, contribuind la o stare de suferinţă emoţională şi dificultăţi în procesul de recuperare. Coexistenţa acestor afecţiuni poate crea un ciclu vicios, în care tulburările alimentare întreţin simptomele depresiei şi anxietăţii, iar acestea la rândul lor amplifică comportamentele disfuncţionale legate de alimentaţie. Această interacţiune complexă poate duce la un nivel crescut de suferinţă emoţională şi izolare socială. Relaţiile interpersonale şi performanţa academică sau profesională pot suferi, iar calitatea vieţii generale poate fi afectată în mod semnificativ", a explicat medicul psihiatru.  

Conform specialistului, tratamentul tulburărilor alimentare în asociere cu depresia şi anxietatea necesită o abordare integrativă, vizând atât profesioniştii din domeniul sănătăţii mintale, cât şi pe cei din domeniul nutriţiei şi sănătăţii fizice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite