Cum crești un copil optimist: trebuie să îl învățăm să nu îi fie frică de un eventual eșec

0
Publicat:

Optimismul este esențial pentru sănătatea mentală și fizică a copilului. Parent.com oferă mai multe soluții la îndemână care să te ajute să crești un copil optimist.

1 cum sa cresti un copil fericit jpg jpeg

Nu te mai plânge

Faptul că mereu scoți în evidență aspectele negative ale vieții își pune amprenta și pe dezvoltarea copilului. Dacă pe drumul spre grădiniță tot bombăni că mereu întârziați, îl afectează și pe cel mic. Va ajunge să se plângă și el în mod constant de tot felul de lucruri, de cele mai multe ori mărunte.

Tinde spre țeluri înalte

Chiar dacă vorbim despre copii, este bine să le spui ce așteptări ai de la ei și să le trasezi niște sarcini în concordanță cu acestea. De exemplu, trebuie să știe că dimineața nu pot veni la micul dejun dacă nu au patul făcut, nu sunt îmbrăcați de grădiniță/școală și nu s-au spălat pe dinți. Aceste mici treburi vor deveni în timp rutină, iar ei vor fi mândri de ei și încrezători că pot reuși orice.

Încurajează asumarea de riscuri rezonabile

Avem tendința de a ne proteja prea mult copii să nu se rănească atât fizic, cât și emoțional. De multe ori, apare rușinea de a nu fi la fel de priceput la diverse activități precum prietenii sau colegii, însă datoria noastră este să le dăm încredere că vor reuși. Trebuie să îi învățăm să aibă curajul să încerce lucruri noi, să nu le fie frică de un eventual eșec. Îi putem lăsa să meargă singuri într-o excursie.

Așteaptă înainte să reacționezi

Atunci când copilul tău are ceva de împărțit cu un coleg de școală sau amic, încearcă să nu iei tu situația în mâini. Mai degrabă, învață-l cum să gestioneze singur situația, pentru că nu vei putea fi mereu lângă el să-l aperi. Copilul va învăța să se controleze și va deveni mai puternic emoțional cu fiecare conflict pe care îl va rezolva de unul singur și va fi un copil optimist.

Încurajează strădania

Copiii nu au foarte multă răbdare și de cele mai multe ori, dacă nu reușesc să rezolve din prima o problemă de matematică vor conchide că nu sunt inteligenți și că această materie nu este pentru ei. Trebuie să fii acolo și să-i explici că fiecare lucru este greu la început și că trebuie să exerseze mai mult pentru a ajunge la rezultatele dorite. Îi poți aminti despre primele zile când a învățat să meargă pe bicicletă.

Fii realistă

Nu îi da copilului speranțe atunci când nu este cazul. Mai bine îi explici situația așa cum este, pe înțelesul lui. Așa va avea încredere în tine și va fi capabil să gestioneze orice situație oricât de grea ar fi ea. Optimismul ține și de o viziune realistă asupra vieții, mai mult decât de una pozitivă.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite