Câtă igienă este bună pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunele obiceiuri legate de igienă  se deprind în copilărie
Bunele obiceiuri legate de igienă se deprind în copilărie

Dacă nu te speli corect pe mâini şi pe dinţi, rişti să te îmbolnăveşti. La fel şi dacă exagerezi în ceea ce priveşte curăţenia personală sau a locuinţei, atrag atenţia specialiştii. Teama de microbi ne poate afecta şi la nivel psihic, declanşând, la cei cu un fond sensibil, sindromul obsesiv-compulsiv, manifestat printr-o nevoie imperioasă de curăţenie.

O bună igienă a mâinilor previne o varietate de boli. De altfel, 80% din totalitatea infecţiilor se răspândesc prin intermediul mâinilor neigienizate corespunzător. Din păcate, la acest capitol, poporul român stă destul de prost, după cum arată statisticile. Jumătate din populaţie nu se spală pe mâini cu săpun după ce foloseşte toaleta. Or, acesta este unul dintre cele mai frecvente moduri de răspândire a infecţiilor digestive (cu bacteria E. coli sau cu Salmonella), dar şi a hepatitelor A şi E.

„Infecţiile (cu bacterii, virusuri, paraziţi) care pot fi prevenite printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor sunt cele a căror cale de pătrundere este cea digestivă. Printre bolile cu acest mecanism de transmitere şi pe care le putem face dacă nu ne spălăm pe mâini de câte ori este cazul se numără: enterocolitele acute, toxiinfecţiile alimentare, parazitozele intestinale, dar şi febra tifoidă şi paratifoidă, di­zenteria şi holera", completează medicul primar epidemiolog Rodica Şerban de la clinica MedLife.

Curăţenie strictă în bucătărie şi în baie

Un sfert din microbii din casă care te pot îmbolnăvi sunt concentraţi în baie. Umezeala de aici este un mediu propice de dezvoltare şi de înmulţire a bacteriilor prezente pe scaunul de toaletă, pe chiuvetă, pe robineţi, pe cadă, chiar şi pe periuţele de dinţi. De aceea, este esenţial să faci curat în baie în mod riguros o dată pe săptămână. Şi acarienii, care se „cuibăresc" cel mai adesea în pat şi în şifonier, trebuie îndepărtaţi printr-o igienă corectă a spaţiului de dormit şi de depozitat îmbrăcămintea.

Acarienii pot crea un context propice pentru alergii sau pentru astm bronşic. Astfel, este bine ca, din când în când, să aeriseşti şifonierul, să scoţi hainele din el şi să le igienizezi cu aspiratorul cu abur sub presiune şi să cureţi interiorul şifonierului. Din acelaşi motiv, nu trebuie să laşi lenjeria pe pat mai mult de două săptămâni.Şi în bucătărie se ascund o gamă largă de microbi, care se hrănesc cu resturile alimentare de pe buretele de vase, din chiuvetă şi de pe tocător. Frigiderul poate fi şi el o „casă" prielnică pentru bacterii, dacă nu este curăţat şi igienizat periodic.

Cei care au fobie de microbi au nevoie de psihoterapeut

„Germenii din locuinţe sunt cei care, într-o formă sau alta, rezistă la nivelul suprafeţelor, în praful de pe mobilier, pe podea, în aparatele de aer condiţionat sau în băi. Aceştia includ germenii din categoria patogenilor intestinali (Salmonella, Shigella, E. coli), stafilococi, streptococi, germeni anaerobi, precum şi paraziţi şi fungi. De aceea, bolile pe care le putem face având ca sursă propria locuinţă incorect igienizată sunt extrem de diverse", precizează medicul primar boli infecţioase Simin-Aysel Florescu de la Spitalul de Boli infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş" din Bucureşti.

Gelurile antibacteriene, soluţie provizorie

Recomandate ca o modalitate rapidă de a-ţi igieniza mâinile atunci când nu sunt vizibil murdare şi când nu ai la dispoziţie apă şi săpun, gelurile şi şerveţelele antibacteriene pot fi o soluţie provizorie. Specialiştii atrag atenţia că acestea nu sunt eficiente, însă, în cazul în care concentraţia de alcool este sub 60%. Caută pe etichetă una dintre următoarele denumiri: ethyl alcohol, ethanol, isopropanol, iar dacă nu este precizată concentraţia de alcool sau dacă aceasta nu se încadrează între 60 şi 95%, atunci este mai bine să eviţi produsul respectiv.

Una dintre situaţiile în care produsele antibacteriene sunt recomandate este la birou, după ce am folosit tastatura, despre care se spune că ar fi acoperită de mai mulţi microbi decât scaunul toaletei. Cantitatea utilizată trebuie să fie suficientă cât să ne putem igieniza palmele, dosul palmelor şi între degete, până când soluţia se usucă. Dacă se evaporă în mai puţin de 10-15 secunde înseamnă că nu am folosit destul gel. Atenţie, însă! Gelurile antibacteriene nu sunt eficiente imediat după ce am fost la toaletă, neputând elimina eficient reziduurile rămase pe mâini. În această situaţie se recomandă doar spălarea cu apă şi cu săpun.

Germenii pot deveni rezistenţi

Soluţiile antibacteriene pot folosi şi alte substanţe pentru a distruge microbii de pe mâini. Printre acestea se numără benalkonium chloride şi triclosanul. Ele trebuie folosite doar în situaţii-limită, fiindcă excesul de astfel de substanţe poate avea consecinţe negative asupra pielii, dar şi asupra sănătăţii tale, atrag atenţia specialiştii. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Clinica Mayo din SUA, igienizarea mâinilor cu produse antibacteriene de mai mult de două ori pe zi poate „desensibiliza" microbii la substanţele din compoziţia lor. Mai precis, agenţii patogeni expuşi frecvent la compuşi antibacterieni pot căpăta rezistenţă. Se petrece, practic, acelaşi fenomen ca în cazul administrării haotice a antibioticelor: bacteriile dezvoltă rezistenţă la tratament şi devin mai dificil de distrus. În plus, pielea are de suferit atunci când utilizăm produse cu alcool sau cu triclosan, considerat nociv pentru organism şi pentru mediul înconjurător.

Ne fac sensibili la infecţii

Odată cu agenţii patogeni, substanţele dezinfectante din gelurile antibacteriene distrug şi microbii „prietenoşi", adică cei care asigură o primă barieră de protecţie împotriva infecţiilor.„Flora rezidentă de pe piele se hrăneşte din sebum, transpiraţie şi corneocite şi este formată din stafilococi, propionibacterii, micrococi şi bacterii corineforme. Acestea intră în competiţie cu bacteriile patogene, împiedicând dezvoltarea lor", explică medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

"Bolile pe care le putem face având ca sursă propria locuinţă sunt extrem de diverse.''
Simin Florescu medic infecţionist

Duşurile, nu prea dese

Specialiştii dermatologi recomandă, chiar şi în perioadele caniculare, să nu facem duş de prea multe ori pe zi cu gel sau cu săpun. Produsele de curăţare, chiar şi cele cu consistenţă lăptoasă, distrug flora microbiană „prietenoasă" de pe piele, atunci când sunt folosite în exces. Dacă eliminăm această floră, suntem mai vulnerabili în faţa infecţiilor.

Mediul lipsit de bacterii îi sensibilizează pe copii

Tot mai multe studii realizate în ultimii ani învinuiesc utilizarea excesivă a produselor de curăţat casa pentru creşterea numărului de copii alergici şi astmatici. Unul dintre cele mai recente aparţine profesorului Guy Delespesse, de la Universitatea din Montréal. „Cu cât mediul în care se naşte şi creşte un copil este mai steril, mai lipsit de bacterii, cu atât riscul ca el să dezvolte tot soiul de alergii sau probleme de imunitate de-a lungul vieţii este mai mare", a concluzionat în urma studiului prof. Delespesse. „Ipoteza a pornit de la constatarea că bolile alergice apar mai rar la copiii care cresc în familii numeroase, la ţară", completează medicul alergolog Camelia Berghea de la Spitalul „Al. Obregia" din Bucureşti.

Când teama de microbi capătă proporţii

Atunci când teama de infecţii devine exagerată, iar curăţenia - o nevoie imperioasă, poate fi vorba despre o tulburare psihică, numită sindrom obsesiv-compulsiv (SOC). Persoanele cu această problemă fac curăţenie aproape zilnic şi se spală pe mâini cu rigurozitate înainte de fiecare masă şi după fiecare ieşire din casă. Comportamentul lor este ghidat de o teamă inexplicabilă de agenţii patogeni, pe care, de altfel, aceste persoane au senzaţia că îi văd pe toate suprafeţele cu care intră în contact.

Problema, mai frecventă decât schizofrenia

Printre personalităţile cu SOC s-a numărat Saddam Hussein, despre care se spune că îşi punea vizitatorii să se dezbrace şi să se spele cu săpun antibacterian înainte de a începe discuţiile. Tulburarea nu este atât de rar întâlnită pe cât am crede. De altfel, statisticile arată că aproximativ 2,3% din populaţia cu vârste între 18 şi 54 de ani suferă de SOC. Această proporţie situează sindromul obsesiv-compulsiv mai sus decât schizofrenia şi tulburările bipolare în topul celor mai frecvente afecţiuni mintale.

Potrivit specialiştilor, problema apare, în principal, atunci când nevoia de curăţenie ajunge să guverneze viaţa unei persoane. „Normele de igienă variază de la o cultură la alta, de la un timp istoric la altul. Fiecare familie are propriile sale norme şi fiecare persoană îşi dezvoltă propriile nevoi de curăţenie.Curăţenia devine însă o tulburare în momentul în care persoana este preocupată de gânduri de igienă în cea mai mare parte a zilei şi nu poate face alte activităţi pentru că este blocată în ritualurile sale de curăţenie. Acest lucru interferează semnificativ cu calitatea vieţii sale şi îi produce un stres major. Revenirea la un comportament normal se face, de obicei, cu ajutorul unui tratament medicamentos şi al unui program psihoterapeutic", spune psihologul  Lena Rusti de la Mentarex Consult din Bucureşti.

"Curăţenia devine o tulburare dacă persoana este preocupată de gânduri de igienăîn cea mai mare parte a zilei.''
Lena Rusti psihoterapeut

Specialistul răspunde: „Soţul mă respinge"

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

„Sunt căsătorită de trei ani, iar soţul a început să mă respingă. De la o vreme, a încetat să mă mai sărute şi să mă mângâie, iar sex am ajuns să facem cam o dată pe lună. Am încercat să vorbesc cu el, dar îmi spune tot timpul că este obosit. Într-adevăr, are un serviciu solicitant şi nu cred că are o aventură, dar atitudinea lui m-a pus serios pe gânduri. În plus, lipsa intimităţii îmi creează o stare de tensiune sexuală aproape continuă, de agitaţie şi de frustrare, pentru că, până la urmă, sunt o femeie tânără. Nu mai ştiu ce să fac şi cum să mă comport cu el. Dvs. ce mă sfătuiţi?" Întrebare de la Raluca, din Breaza

Oricât de obosiţi am fi, într-un cuplu este nevoie de o legatură permanentă pentru ca lucrurile să meargă bine. Oboseala şi necazurile ar putea fi un motiv bun pentru ca doi oameni să se apropie, nu să se îndepărteze. Nu ştiu pe ce se bazează relaţia voastră, însă sper că nu v-aţi căsătorit din întâmplare. Poate este obosit, poate îşi foloseşte energia pentru a aduce mai mulţi bani acasă şi crede că aşa vă dovedeşte că vă iubeşte şi că îşi asumă responsabilităţile de soţ. Dar făcând acest lucru, riscaţi să vă îndepărtaţi tot mai mult unul de altul. Din câte se pare, el nu vă mai aude. Oboseala este scuza care-i dă voie să fie aşa cum probabil era înainte de căsătorie: un om singur cu un job. Treziţi-l puţin la viaţă, dar nu prin ameninţări şi prin scandaluri, ci prin discuţii deschise şi ferme. Dacă serviciul este foarte solicitant, poate şi el îl face aşa. Poate ar putea face nişte schimbări pentru a avea mai mult timp pentru el şi pentru familie.

Cei care au fobie de microbi au nevoie de psihoterapeut

Puteţi încerca să mergeţi la un consilier de familie, unde, cel puţin, veţi fi sigură că el vă aude şi că aveţi alături o persoană neutră care să vă poată face să vedeţi şi perspectiva celuilalt. Puteţi încerca şi să-i atrageţi atenţia făcând lucruri care ştiţi că-i fac plăcere. Încercaţi să ieşiţi măcar o seară pe săptămână, măcar să vă plimbaţi dacă nu faceţi altceva. Ieşiţi în weekend, mergeţi o seară în alt loc şi încercaţi să vă regăsiţi unul alături de celălalt. Puteţi depune mult efort pentru a vă face simţită prezenţa în relaţie, însă trebuie să vă asumaţi şi faptul că există o limită dincolo de care, orice aţi face, nu puteţi trece dacă el nu vine în întâmpinarea dvs. Dacă refuză să se schimbe, este alegerea lui. Însă în acel moment devine alegerea dvs. să acceptaţi sau nu această situaţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite