Care sunt factorii de risc pentru cancerul tiroidian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această boală reprezintă în jur de 1% din totalul tipurilor de cancer şi este de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Iradierile în zona capului şi a gâtului sunt unul dintre cei mai importanţi factori de risc în apariţia cancerului tiroidian. Aceasta deoarece glanda de la baza gâtului este foarte sensibilă la radiaţii.

În ultimii ani, numărul românilor diagnosticaţi cu cancer tiroidian a crescut, dar fenomenul este pus de specialişti nu atât pe seama creşterii incidenţei acestei maladii, ci mai degrabă pe seama metodelor mai bune de diagnostic şi a numărului mai mare de persoane care se prezintă la medic.

Frecvenţa acestei forme de cancer este mai mare în rândul sexului feminin, statisticile arătând că riscul unei femei de a dezvolta boala este de aproximativ trei ori mai mare decât cel  al unui bărbat.

Citiţi şi:

A învins cancerul cu celule stem

Măcrişul-iepurelui, bun contra cancerului gastric

Condamnată la cancer de obiceiurile părinţilor


„Fluctuaţiile hormonale de pe parcursul vieţii unei femei, în special cele din timpul sarcinii şi de la menopauză, afectează activitatea tiroidei şi favorizează formarea nodulilor, care pot fi  benigni sau maligni. Deşi la bărbaţi nodulii apar mai rar, cei cu dimensiuni mai mari de 1,5-2 centimetri au un risc mai mare de malignizare decât la femei", potrivit medicului primar endocrinolog Aurelian Emil Ranetti.

Un alt factor de risc pentru cancerul tiroidian este istoricul familial. Persoanele care au avut rude cu această maladie, indiferent că sunt femei sau bărbaţi, au un risc mai mare de a dezvolta tumori tiroidiene.

Iradierea este periculoasă

Unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru apariţia cancerului tiroidian este expunerea la radiaţii, cu deosebire expunerea capului şi a gâtului. Un exemplu care confirmă efectul extrem de nociv al radiaţiilor asupra tiroidei este catastrofa de la Cernobîl, care a dus la o explozie a cazurilor de cancer tiroidian la locuitorii din apropiere.

Cu mult înainte de aceasta, între anii 1920 şi 1950, iradierea a fost utilizată în multe ţări (nu şi în România) ca metodă de micşorare a amigdalelor şi a vegetaţiilor adenoide (polipilor) la copii. Ulterior, s-a constatat o creştere alarmantă a cazurilor de cancer tiroidian.

Mai ales în perioada copilăriei, ţesutul tiroidian este foarte sensibil la radiaţii. De aceea, este bine să ferim pe cât posibil copiii de radiografii, de tomografii şi de alte radiaţii. Tumorile tiroidiene pot să apară într-un interval de cinci până la 20 de ani de la expunere, potrivit specialiştilor.

„Mai ales când vorbim de un copil, investigaţiile care presupun iradiere ar trebui efectuate doar când sunt absolut necesare, şi nu în cadrul verificărilor de rutină", atenţionează medicul endocrinolog.

Carenţa, dar şi excesul de iod, factori de risc

Cancerul tiroidian este frecvent la persoanele cu aşa-numita „guşă". Carenţa de iod încă este o problemă în România în zonele montane şi submontane, căci acolo solul este sărac în iod. În lipsa acestui mineral, tiroida nu poate sintetiza hormonii specifici.

Carenţa determină creşterea dimensiunii acestei glande. S-a observat că deficitul de iod este mai frecvent întâlnit la femei decât la bărbaţi şi apare mai ales în timpul sarcinii.

„Suplimentarea alimentaţiei cu iod, cea mai la îndemână fiind utilizarea de sare iodată, este esenţială pentru combaterea deficitului de iod. Vom avea astfel o populaţie mai sănătoasă şi mai deşteaptă, căci un aport insuficient de iod în timpul sarcinii afectează coeficientul de inteligenţă al copiilor", spune medicul endocrinolog Aurelian Emil Ranetti.

Pe de altă parte, şi excesul de iod este un factor de risc pentru cancerul tiroidian. Un adult are nevoie, zilnic, de 150 de micrograme de iod, în vreme ce gravidele trebuie să-şi asigure un aport de 200 de micrograme pe zi.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite