Când devine apa periculoasă pentru organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prea multă apă în organism poate conduce la o boală numită hiponatremie, când scade prea mult nivelul sodiului din organism şi se pot instala convulsiile şi chiar coma
Prea multă apă în organism poate conduce la o boală numită hiponatremie, când scade prea mult nivelul sodiului din organism şi se pot instala convulsiile şi chiar coma

Apa este în fruntea listei pentru o sănătate de fier. În timp ce majoritatea oamenilor din ţările dezvoltate sunt norocoşi şi nu trebuie să se îngrijoreze de puritatea ei, nu peste tot se întâmplă acelaşi lucru. În fiecare an, mor peste 3,4 milioane de oameni din cauza apei, a sistemelor sanitare şi a problemelor de igienă care duc la boli, la infecţii şi la malnutriţie, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pe lângă problemele cauzate de lipsa apei, mai există câteva şi legate de prea multă apă. „Huffington Post“ a realizat o mică listă cu pericolele pe care le prezintă apa.

Bisfenol A

Există studii care sugerează că această chimicală, cunoscută şi sub acronimul BPA, se poate regăsi în recipientele de plastic şi se poate strecura în mâncare sau în băuturi. BPA poate reprezenta o problemă mai ales pentru bebeluşi şi copii, susţine Institutul Naţional american pentru Sănătate. Din fericire, sticle de plastic făcute fără BPA sunt tot mai des întâlnite. Totuşi,  nu doar BPA reprezintă un pericol al plasticului. Mai există şi alte chimicale în plastic care se pot infiltra în apă atunci când sticla este expusă la soare sau când recipientul din plastic este băgat în cuptorul cu microunde sau în maşina de spălat vase.

Recipientele murdare

Apa devine periculoasă pentru organism şi atunci când recipientul în care este ţinută, nu contează că este din sticlă sau din oţel inoxidabil, este murdar. Bacteriile trăiesc foarte mult în locuri umede, călduroase. Dacă pui dopul sticlei seara, când pleci de la serviciu, ca să nu mai fie nevoie s-o speli a doua zi dimineaţă, înseamnă că urezi bun-venit bacteriilor. Există o soluţie, cea mai simplă dintre toate: spală recipientul cu apă călduţă şi cu săpun, clăteşte-l bine şi ai grijă să nu îi pui capacul, pentru a-i da posibilitatea să se usuce.

Apa de la duş

Este timpul să-ţi cureţi capul duşului. Acolo este raiul bacteriilor care încep „să-şi ia zborul“ atunci când dai drumul la duş (mai ales dacă obişnuieşti să deschizi gura în jetul de apă). Din fericire, aceasta nu este o problemă foarte mare pentru un om sănătos, însă pentru cineva cu un sistem imunitar slăbit, capul duşului este un pericol real. Cel mai bine, evită să deschizi gura şi să bei apă atunci când faci duş şi curăţă frecvent capul duşului.

Prea multă apă

Deşi destul de dificil, nu este imposibil să bei prea multă apă. Hiperhidratarea conduce la o boală numită hiponatremia, atunci când nivelul sodiului din organism scade atât de mult încât celulele încep să se umfle. Netratată, această boală dă naştere la convulsii şi chiar la comă. Însă, este nevoie de foarte multă apă să atingi acel punct. Cel mai bun sfat să nu te îmbolnăveşti de hiponatremie este să nu bei atât de multă apă încât să te simţi sătul doar cu ajutorul ei.


Citeşte şi:

Cercetătorii au descoperit că Sprite diminuează efectele mahmurelii

Cercetători chinezi au testat 57 de băuturi răcoritoare pentru a vedea care dintre acestea anihilează simptomele mahmurelii şi au descoperit că Sprite este băutura cea mai indicată în astfel de cazuri.

Citricele, adevărate medicamente naturale pentru rinichi

O substanţă din compoziţia grepfrutului, dar şi a altor citrice este un aliat de nădejde pentru sănătatea rinichilor. Aceste fructe previn mai ales chisturile renale, arată un studiu recent.

4 alternative „sănătoase“ la fel de nocive ca produsele originale

Dacă vrei să renunţi la stilul de viaţă nesănătos, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi îmbunătăţeşti alimentaţia. Însă, de cele mai multe ori, alegem să înlocuim un aliment nesănătos din dieta noastră cu echivalentul lui „sănătos“, iar alternativa poate fi la fel de rea ca originalul, dacă nu chiar mai rea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite