Belgia, prima țară care interzice țigările electronice de unică folosință. Ce implicații ar putea avea în România astfel de restricții

0
Publicat:

Țigările electronice de unică folosință vor fi interzise în Belgia de la 1 ianuarie 2025. Țara devine, astfel, prima din Europa care impune o astfel de regulă.

tigari electronice
În România, țigările electronice nu se vând minorilor. Arhivă

Mai mult decât atât, Belgia a adoptat o serie de interdicții și în ceea ce privește fumatul în spațiile publice, cum ar fi terenurile de sport, grădinile zoologice, locurile de joacă, precum și în apropierea școlilor și spitalelor. Măsurile vin în contextul în care miniștrii sănătății din cele 27 de țări ale Uniunii Europene se pregătesc să aprobe noi reguli care vor interzice atât fumatul cât și vapatul în spațiile deschise. Inițiativa face parte din planul de reducere a numărul de fumători de la 25%, cât este în prezent, la mai puțin de 5% până în 2040. 

Frank Vandenbroucke, ministrul sănătății din Belgia, a declarat că interzicerea țigărilor electronice de unică folosință a fost luată atât din motive legate de sănătate, dar și de mediu. El cere Comisiei Europene să urmeze exemplul, prin noi inițiative pentru a actualiza și moderniza legislația privind tutunul. Conform noilor reguli din Belgia, țigările electronice reutilizabile nu sunt interzise. Motivul? Acestea pot fi utile pentru persoanele care încearcă să se lase de fumat, a mai declarat Vandenbroucke. 

Belgia nu este însă singura țară care impune măsuri împotriva fumatului. Australia, de asemenea, a limitat vânzarea țigărilor electronice de unică folosință la farmacii, iar Regatul Unit le va interzice începând cu iunie 2025. Mai mult, deputații din Marea Britanie au adoptat recent o lege care interzice persoanelor născute după anul 2009 să cumpere legal țigări. 

Medic pneumolog: „Decât interdicție, mai bine prevenție. Ar funcționa mai bine”

Și în România s-au luat măsuri. Timide, dar s-au luat. Astfel, la sfârșitul lunii februarie 2024, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea vânzării țigărilor electronice copiilor sub 18 ani. Mai mult, produsele care conțin tutun, ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigaretele electronice nu mai pot fi vândute prin automate. De asemenea, se interzice și vânzarea prin dispozitive de tipul easybox. Proiectul prevede sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Însă, de aici și până la a interzice total vapatul sau până la a restricționa comercializarea în funcție de vârsta cumpărătorului adult, e cale foarte lungă, iar în contextul actual din România astfel de reglementări nu ar avea șanse să fie implementate, consideră dr. Adriana Sorete Arbore, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Pneumologie Iași: „Ar fi minunat să se întâmple, dar la noi nu cred că se va putea implementa prea curând astfel de legi. O să vă spun și de ce. De exemplu, cum este în Marea Britanie, dacă nu are vârsta care să-i permită să-și cumpere singură, persoana respectivă ar putea cere prietenilor, cunoscuților chiar familiei să-i procure țigările. Deci, întotdeauna există portițe de scăpare”.

Mai mult, medicul consideră că interdicțiile foarte dure precum cele din Belgia i-ar putea îndrepta pe tineri către alte adicții poate chiar și mai grave" „Mă refer la alte vicii: dacă nu mai fumează țigări clasice poate și-ar dori să fumeze droguri. Un obicei toxic poate fi înlocuit cu altul. Tinerii și-ar putea hrăni dependența folosind alte substanțe și mai periculoase”. Medicul recunoaște însă că o campanie anti-fumat ar fi mult mai eficientă dacă ar fi gândită bine.

Ce este EVALI, boala plămânului alb

Efectele negative ale țigărilor electronice pe termen lung nu se cunosc încă, a precizat pentru „Adevărul” și medicul pneumolog Beatrice Mahler. Motivul? Consumul este relativ la început. Însă, spune specialistul, se observă deja efectele pe termen scurt. „Bolile generate de utilizarea țigărilor electronice sunt definite în prezent cu termenul de EVALI care,  tradus, înseamnă boală pulmonară legată de utilizarea țigărilor electronice. Simptomele bolii pot fi: lipsa de aer, tuse, vomă, diaree, cefalee, dureri toracice, palpitații, febră, frisoane. S-au descris și cazuri mai grave, care au necesitat asistență în serviciile de terapie intensivă, iar din nefericire, unele au ajuns la intubație sau chiar la deces”, a explicat  medicul. „Practic, plămânul devine alb, similar cu cel pe care l-am văzut în imagini în perioada COVID-ului. Este o reacție alergică acută la un stimul extern, iar în cazuri grave se poate ajunge chiar la insuficiență respiratorie”, a mai spus dr. Mahler. 

Câte minute din viață te costă o țigară. Un pachet îți „fură” șapte ore

Țigările clasice, pe de altă parte, sunt și mai periculoase. Paradoxal, cu cât sunt mai toxice, cu atât  sunt mai utilizate. Chiar dacă, potrivit specialiștilor, o singură țigară ne reduce durata de viața în medie cu 17-22 de minute, iar un pachet ne „fură” șapte ore. Sunt date obținute  în urma unor studii efectuate de oamenii de știință de la University College din Londra (UCL). Cercetătorii spun că răul cauzat de fumat este ”cumulativ” şi cu cât un individ se opreşte mai repede din fumat, cu atât cresc şansele ca acesta să trăiască sănătos mai mulţi ani.

Cercetarea, pe de altă parte, sugerează că, dacă o persoană care fumează 10 ţigări pe zi renunţă la fumat la 1 ianuarie, până la 8 ianuarie ar putea preveni pierderea unei zile de viaţă. Până la 20 februarie, viaţa ar putea fi prelungită cu o săptămână întreagă. Iar dacă renunţarea la fumat are succes până la 5 august, aceştia vor trăi probabil cu o lună mai mult decât dacă ar fi continuat să fumeze. „Fumatul consumă în primul rând anii de mijloc relativ sănătoşi, în loc să scurteze perioada de la sfârşitul vieţii, care este adesea marcată de boli cronice sau handicap. Astfel, un fumător în vârstă de 60 de ani va avea de obicei profilul de sănătate al unui nefumător în vârstă de 70 de ani”, au transmis specialiștii.  Dr. Sarah Jackson, cercetător principal în cadrul Grupului de cercetare privind alcoolul şi tutunul din UCL, a declarat că „nu este niciodată prea târziu să faci o schimbare pozitivă pentru sănătatea ta şi există o serie de produse şi tratamente eficiente care îi pot ajuta pe fumători să renunţe definitiv la ţigări. Noul an oferă o şansă perfectă pentru o nouă rezoluţie şi pentru a face acest pas”.

 Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide anual peste opt milioane de oameni la nivel global, dintre care 1,3 milioane sunt nefumători expuși la fum.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite