Bărbaţii vor trăi cel puţin la fel de mult ca femeile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul bărbaţilor fumători a scăzut în ultimii ani şi a crescut cel al fumătoarelor
Numărul bărbaţilor fumători a scăzut în ultimii ani şi a crescut cel al fumătoarelor

Speranţa de viaţă a bărbaţilor născuţi în anul 2000 va fi de 87 de ani, egală cu cea a femeilor, iar generaţiile ulterioare vor trăi mai mult decât reprezentantele sexului feminin, potrivit unei statistici.

În următoarele decenii, bărbaţii ar putea depăşi speranţa de viaţă a femeilor, spun specialiştii de la City University din Londra. Aceştia au calculat că băieţii născuţi în anul 2000 vor ajunge la vârsta de 87 de ani, la fel ca şi fetele care au venit pe lume în anul respectiv.

La ora actuală, în toate ţările europene, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, dar există variaţii de la o ţară la alta. Tendinţa de creştere a speranţei de viaţă a bărbaţilor există însă pe întreg continentul european.

Tot mai mulţi bărbaţi renunţă la vicii

Profesorul Leslie Mayhew, statistician al City University din Londra, susţine că această schimbare a apărut datorită faptului că bărbaţii au început să renunţe la obiceiurile nesănătoase care le scurtau până acum speranţa de viaţă, cum ar fi fumatul, şi să devină mai preocupaţi de sănătate. Mai puţini bărbaţi fumează în prezent, motiv pentru care a scăzut frecvenţa cancerului pulmonar în rândul lor. Pe de altă parte, tot mai multe femei au devenit fumătoare în ultimii ani, iar bolile pulmonare sunt mai frecvente la ele decât în trecut.

O altă cauză a creşterii speranţei de viaţă a bărbaţilor ar fi acela că infarctul, a cărui frecvenţă este de trei ori mai mare decât la femei, se tratează astăzi mai eficient. Nu în ultimul rând, fenomenul obezităţii a luat amploare în rândul femeilor în ultimele decenii, iar bolile asociate acesteia le scurtează viaţa.

Specialistul a mai declarat pentru cotidianul Sunday Times că această tendinţă de creştere a speranţei de viaţă a bărbaţilor este chiar mai accelerată în alte ţări europene, cum ar fi Suedia.

Tendinţa ar putea exista şi în România

Şi în România s-a redus numărul fumătorilor, mai ales a celor de sex masculin, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti. Cum fumatul este principala cauză de cancer pulmonar, ar fi de aşteptat ca frecvenţa acestei maladii să se diminueze şi ea.

În ţara noastră, diferenţa dintre speranţa de viaţă a celor două sexe este însă cu 3,5 ani mai mare decât în Marea Britanie. Astfel, potrivit unei statistici publicate de econtext.ro, bărbaţii români au o speranţă de viaţă de 69,6 ani, iar femeile de 77,3 ani, în vreme ce bărbaţii englezi - de 78,3 ani, iar femeile de 82,5 ani. Prin urmare, probabil că speranţa de viaţă a bărbaţilor şi femeilor din România se va egala într-un timp mai îndelungat decât în Marea Britanie.

Citeşte şi:
Cum „păcăleşti" pofta de dulce

De ce devenim tot mai alergici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite