Avertisment despre „o băutură miraculoasă” care se bea pe stomacul gol și „topește grăsimea”. Dr. Bilic: „Poate avea efecte nefaste”

0
Publicat:

Medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă asupra informațiilor promovate în mediul online cu privire la o băutură „miraculoasă”. „Nu tot ce vedeți pe rețelele de socializare despre slăbit e adevărat!”, susține aceasta. 

Băutură cu turmeric FOTO: Arhivă, Adevărul
Băutură cu turmeric FOTO: Arhivă, Adevărul

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a reacționat după ce pe rețelele de socializare circulă o „rețetă minune” care ajută la slăbit. Mai exact, turmeric sau curcuma cu apă și lămâie, care ar trebui băută pe stomacul gol pentru a scăpa de kilogramele în plus. 

„Încă nu s-a inventat un ingredient pe care să-l înghiți și să topească grăsimea. Și dacă s-ar inventa, ar luat premiul Nobel pentru medicină și ar știi toată lumea! Așa că numai cei naivi sau complet nerealiști pot da crezare metodelor miraculoase de slăbit promovate pe TikToc. Și nu e problemă că nu slăbiți, problema e că poate să vă facă rău”, a transmis Mihaela Bilic. 

Dr. Bilic: Crește refluxul acid și duce la arsuri de stomac

Nutriționistul a atras atenția cu privire la efectele negative pe care le poate avea această băutură.

„Dacă bei curcuma cu apă și lămâie pe burta goală, vă promit că nu se topește grăsimea de pe abdomen și nici piele mai frumoasă nu o să aveți! Curcuma este un condiment, nu un aliment și consumat în exces poate avea efecte nefaste. Efectul lui antiinflamator este valabil doar pentru aplicații externe la nivelul articulațiilor dureroase. Însă odată înghițit, mai degrabă produce inflamație/iritație.

Curcuma mâncată cu lingurița crește refluxul acid și duce la arsuri de stomac. La vegetariani și persoane anemice, utilizarea de suplimente de curcuma modifică absorția fierului alimentar. Tot în doze mari, curcuma interacționează cu medicamentele anticoagulante și le modifică efectul”, explică nutriționistul. 

Mai mult, susține dr. Bilic, datorită conținutului de oxalați se poate lega de calciu și favorizează apariția de calculi renali la persoanele sensibile. „Cei care au probleme cu ficatul sau vezica biliară ar trebui să evite consumul de curcuma, altfel riscă o criză”, avertizează specialistul.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că nu trebuie să eliminăm curcuma din lista noastră de condimente. Dă culoare și gust în supe, curry, mâncăruri de legume, orez, carne albă și pește, paste făinoase și cartofi.

„Iar pentru cei care suferă de artroză, un vârf de linguriță de curcuma pus în mâncare ajută la scăderea inflamației. Mai mult nu înseamnă mai bun, excesul face rău pe toate planurile și NU, nu ajută la slăbit!”, concluzionează dr. Bilic.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite