Aurul, smirna şi tămâia, daruri pentru sănătate
0Potrivit poveştii biblice, cei trei magi de la Răsărit i-au oferit bebeluşului Isus aur, smirnă şi tămâie, cadouri scumpe, dar şi cu beneficii pentru starea de sănătate, susţin terapeuţii moderni citaţi de Corriere della Sera.
Medicul Fabio Firenzuoli, directorul Centrului de Medicină Integrativă din cadrul Universităţii din Florenţa, spune că cele trei daruri ale magilor la naşterea lui Isus nu au doar semnificaţie biblică, ci sunt utilizate, din cele mai vechi timpuri, şi ca remedii naturale în anumite afecţiuni.
Citeşte şi:
Înfrumuseţare rapidă cu tratamente cosmetice preţioase
Unguente naturale pentru durerile reumatice
Aurul - metal preţios sau condiment-medicament?
Specialistul italian crede că dacă, într-adevăr, unul dintre daruri a fost metalul preţios aur, beneficiile terapeutice ale acestuia au fost demonstrate recent. Studiile moderne au arătat că terapia cu aur dă rezultate foarte bune în caz de artrită reumatoidă. Însă medicul spune că este foarte posibil ca aurul biblic să fi fost, de fapt, un condiment foarte scump la vremea aceea, pulberea de Curcuma, de culoare aurie. Acest condiment este preţuit astăzi mai ales pentru proprietăţile sale antioxidante demonstrate. Potrivit cercetărilor moderne, curcuma este utilă ca antiinflamator şi are chiar efect anticancerigen. Curcuma este utilizată de fitoterapeuţi şi în caz de psoriazis, de inflamaţii intestinale cronice (de exemplu, colita ulcerativă) şi de reumatism. De asemenea, acest remediu se recomandă şi în cazul persoanelor cu cancer care fac chimioterapie, pentru atenuarea efectelor secundare a acestui tratament.
Smirna
Această substanţă nu este foarte cunoscută, însă proprietăţile sale terapeutice au fost descoperite de-a lungul timpului. Este o răşină extrasă din scoarţa arborelui exotic Boswellia, tot mai utilizată astăzi în medicina complementară. Cu 15 ani în urmă, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Florenţa care confirma calităţile terapeutice ale smirnei a fost publicat în revista medicală „Nature". Specialiştii au constatat atunci că smirna este un puternic analgezic, alungând durerile prin acţiunea substanţelor din compoziţie asupra receptorilor de opiacee (medicamente puternice antidurere) din creier. De asemenea, smirna are proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice şi, de aceea, este eficientă mai ales în caz de gingivită şi de alte afecţiuni ale cavităţii bucale. În Arabia Saudită, această substanţă este un remediu recunoscut pentru piciorul diabetic. Forma cea mai utilizată a acestei răşini este uleiul esenţial de smirnă.
Tămâia
Tot un extract din Boswellia, ca şi smirna, tămâia conţine substanţe terapeutice care sunt benefice mai ales în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de inflamaţii în organism. Studiile au demonstrat că Boswellia este eficientă în tratamentul colitei ulceroase, boala Crohn (afecţiuni ale intestinului gros), dar şi al afecţiunilor respiratorii şi articulare.