Atenţie, prea multe prăjeli ne pot trimite la operaţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul crescut de alimente bogate în colesterol, cum sunt cartofii prăjiţi, ne predispun la pietre biliare FOTO: Shutterstock
Consumul crescut de alimente bogate în colesterol, cum sunt cartofii prăjiţi, ne predispun la pietre biliare FOTO: Shutterstock

Eliminarea vezicii biliare, o intervenţie care se face, de obicei, la persoane de peste 50 de ani, poate fi necesară şi la tinerii stresaţi care mănâncă gras.

Dureri puternice în partea dreaptă, sus, a abdomenului. Aşa a ajuns la medic Mihai, un tânăr de 25 de ani, din Bucureşti. Până atunci, nu a avut nicio îngrijorare cu privire la starea lui de sănătate. De fapt, principala lui preocupare a fost, în ultimii ani, să avanseze profesional, ceea ce i-a lăsat prea puţin timp pentru mâncat pe îndelete, pentru odihnă şi pentru relaxare. „Eram un fan al prăjelilor. Seara mâncam, zile la rând, cartofi prăjiţi cu cârnaţi“, mărturiseşte Mihai.

După o ecografie, urmată de o inconfortabilă endoscopie, Mihai a aflat că are pietre la fiere şi că ar fi bine să se opereze, să-i fie scoasă vezica biliară, pentru a evita complicaţiile. Reticent iniţial, tânărul a acceptat într-un final să fie operat, însă nu înainte de o altă criză puternică, ce l-a trimis de urgenţă la spital. Operaţia în sine a fost uşoară, a fost realizată laparoscopic (prin incizii foarte mici), a durat aproximativ o oră, iar a treia zi, a putut să meargă acasă. Dar acum este forţat de situaţie să dedice mai multă atenţie semnalelor pe care i le trimite organismul. Este foarte atent ce mănâncă, fiindcă, deşi nu mai are un regim foarte strict (au trecut trei luni de la intervenţia chirurgicală), el trebuie să evite toate alimentele care simte că nu-i priesc.

Pietrele la fiere, mai frecvente la vârste înaintate

„Cele mai întâlnite situaţii de litiază biliară (n. r. – pietre la fiere) se înregistrează la femeile plinuţe, de peste 40 de ani. Dar nu este ceva neobişnuit să prezinte astfel de probleme şi tinerii şi chiar şi copiii“, explică profesorul doctor Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog din Iaşi şi membru de onoare al Academiei Române.

Una dintre cauzele principale ale formării pietrelor la fiere este nivelul crescut al colesterolului, bineînţeles, pe fondul unei alimentaţii care abundă în grăsimi. „În mod normal, sărurile de colesterol se dizolvă ca un noroi. Dar atunci când în vezica biliară există o suprasaturaţie de colesterol, acesta se adună şi se formează calculul“, precizează prof. dr. Carol Stanciu.

Nu trebuie să fii gras ca să ai colesterolul crescut

Mihai este una dintre dovezile clare că nu numai persoanele supraponderale şi obeze au un nivel crescut al colesterolului. Cu toate că este normoponderal, analizele de sânge premergătoare operaţiei au oferit medicilor confirmarea că, într-adevăr, pietrele la fiere erau cauzate de excesul de colesterol.

Operaţia, singura metodă de tratament

Prof. dr. Carol Stanciu spune că intervenţia laparoscopică de extragere a colecistului este singura metodă eficientă de tratament, dar se realizează doar în cazurile în care pietrele la fiere provoacă simptome, ca în cazul lui Mihai. Dacă calculii sunt depistaţi întâmplător, în cadrul unei ecografii de rutină, nu este necesară operaţia. Doar dacă apar durerile se intervine chirurgical.

„Contrar opiniei unora dintre pacienţi, nu pietrele de dimensiuni mari pun cele mai multe probleme, ci cele mici. Un calcul mare este mult mai puţin probabil să migreze şi să provoace complicaţii decât unul mic“, subliniază specialistul. De altfel, în cazul lui Mihai, operaţia a fost necesară şi pentru că cel mai mare calcul biliar avea 5 milimetri şi exista un risc crescut ca acesta să migreze către pancreas şi să provoace o afecţiune periculoasă: pancreatita biliară.

Gastrita şi refluxul, consecinţe ale operaţiei

În aproape un sfert din cazuri, operaţia de extirpare a colecistului are efecte secundare extrem de neplăcute. „După operaţie, fierea, lichidul secretat de ficat, nemaiavând unde să se acumuleze, curge încontinuu în duoden. Într-un caz din patru, însă, în loc să curgă în jos, înspre intestin, fierea urcă spre stomac, existând risc de gastrită, sau chiar spre esofag, provocând aşa-numitul reflux alcalin, fiindcă bila este alcalină“, completează prof. dr. Carol Stanciu.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite