Atenţie la nivelul colesterolului în cazul copiilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani a crescut numărul cazurilor de infarct la persoanele de 30 de ani sau chiar mai tinere. Valorile mari ale colesterolului în copilărie predispun la un risc crescut de boli cardiovasculare la vârste tinere şi la deces prematur.

Alimentaţia dezechilibrată a copiilor şi lipsa exerciţiului fizic duc la creşterea nivelului colesterolului încă de la vârste foarte fragede. Dar specialiştii spun că numărul cel mai mare de cazuri de copii mici cu valori peste limita maximă ale colesterolului se înregistrează în rândul celor cu o istorie familială de hipercolesterolemie. Mai exact, dacă un singur părinte are probleme cu nivelul grăsimilor din sânge, există un risc foarte mare ca şi copilul să prezinte astfel de tulburări.

Se îngustează vasele de sânge

În timp, excesul de grăsimi din sânge începe să se depună pe pereţii vaselor de sânge, alcătuind astfel plăci de aterom, specifice afecţiunii numită ateroscleroză. Această afecţiune constă în îngroşarea pereţilor vaselor de sânge, în îngustarea lor şi, într-o ultimă fază, în blocarea lor, astfel încât sângele nu mai poate circula prin ele şi determină fie un infarct miocardic, fie un accident
vascular.

„Copiii cu un nivel foarte mare al colesterolului ajung adulţi cu risc crescut de boli cardiovasculare, ba, mai mult, riscă să facă infarct miocardic sau accident vascular cerebral la 20-30 de ani", atrage atenţia profesorul doctor Marius Vintilă, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon" din Bucureşti.

În cadrul unui studiu efectuat în anul 2002 pe vasele de sânge ale unor inimi de la donatori tineri, s-a constatat că, în cazul inimilor de la donatori de 30 de ani, o treime prezentau ateroscleroză pe coronare (vasele care alimentează inima cu sânge).

Sunt necesare teste specifice de la doi ani

În ceea ce priveşte nivelul colesterolului, factorul genetic este foarte important. „În cazul copiilor care au părinţi cu hipercolesterolemie, ateroscleroza poate începe încă de la vârsta de şase ani", semnalează profesorul doctor Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. De aceea, mai ales în cazul în care este cunoscut istoricul familial de nivel crescut al grăsimilor din sânge, sunt necesare teste specifice pentru copii încă de la vârste fragede.

„Din păcate, în prezent, mai ales la noi în ţară, foarte puţini medici de familie recomandă, pe lângă testele uzuale pentru copii, şi o analiză de depistare a nivelului colesterolului total şi al colesterolului HDL («rău»)", spune prof. dr. Nicolae Hâncu. Screeningul colesterolului ar trebui să se facă începând cu vârsta de doi ani, iar în cazul unui nivel la limita superioară sau peste aceasta, este nevoie de o dietă adecvată şi de un program regulat de mişcare până în jurul vârstei de zece ani.

Dacă şi la această vârstă valorile colesterolului total depăşesc cu mult 150 mg/dl (valoarea normală), este necesară administrarea unui tratament medicamentos, la recomandarea medicului. Până în prezent, nu exista posibilitatea tratării hipercolesterolemiei la copii cu statine, însă un studiu recent a permis extinderea ariei de recomandări a rosuvastatinei (Crestor) la adolescenţi şi la copiii de peste zece ani.

Ajustarea dietei este o măsură insuficientă

În cazul copiilor cu un nivel ridicat al colesterolului se recomandă, în primul rând, o dietă săracă în grăsimi şi bogată în alimente antioxidante şi în cereale integrale. Cu toate acestea, „dieta scade cu doar 10-15 la sută nivelul colesterolului, iar în cazul copiilor cu valori foarte mari, această reducere nu este semnificativă", precizează prof. dr. Nicolae Hâncu. Pe lângă dietă, este necesar un program regulat de mişcare, iar după vârsta de zece ani, de tratament medicamentos.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite