Atenție la căpușe. Avertismentul medicului Ciuhodaru: „Te pot trimite direct la neurologie”

0
0
Publicat:

Persoanele muşcate de aceste insecte trebuie să meargă imediat la spital, nicidecum să se trateze singure, pentru că muşcătura de căpuşă este periculoasă, iar netratată poate fi fatală.

Mușcătura de căpușă este periculoasă FOTO: Adevărul (arhivă)
Mușcătura de căpușă este periculoasă FOTO: Adevărul (arhivă)

Zeci de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an din cauza înţepăturii de căpuşe. Căpuşele se pot găsi atât în grădina casei, cât şi în parcuri, terenuri de sport, pe iarbă sau gazon, pe pomii din livadă sau în pădure. Acestea trăiesc şi pe animalele de casă, precum câini şi pisici. 

Medicii recomandă să fim atenţi atunci când mergem în zone cu verdeaţă, mai ales în perioadele cu ploi şi temperaturi ridicate, deoarece putem fi înţepaţi de căpuşe. Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă.

”O căpușă te poate trimite direct la neurologie. Fiți atenți la apariția oricărui simptom neobișnuit apărut la nivelul pielii și nu numai, mai ales după ce ați fost în zonele cu vegetație abundentă sau în contact cu animale. E nevoie de o evaluare medicală cât mai rapidă”, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul vine și o serie de sfaturi despre ce trebuie să faccem în cazul mușcăturilor de căpușe.

1. Ne confruntăm cu infecții care nu mai au un profil clasic. Un pacient poate ajunge la dermatolog cu o leziune banală și, în câteva zile, să ajungă la terapie intensivă.

2. Fără tratament infecția poate progresa spre paralizie facială, tulburări cardiace și afecțiuni articulare cronice.

3. Examinați întotdeauna copiii la întoarcerea de la locurile de joacă!

4. Apariția oricărui simptom după mușcătură necesită evaluare medicală rapidă.

Când trebuie să mergem la spital

1. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

2. Extragerea se face preferabil de personal specializat.

3. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.

4. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.

5. Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.

6. Medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile.

7. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite