Asculţi muzică prea tare? Rişti să-ţi pierzi auzul!
0Din ce în ce mai mulţi tineri ascultă muzică la căşti, cu volum tare. Pe tremen lung, acest obicei dăunează, putând duce inclusiv la pierderea auzului, avertizează specialiştii.
În zilele noastre, sunetele depăşesc cu uşurinţă cotele normale de zgomot, de aproximativ 85 de decibeli. Indiferent că este vorba de uscătorul de păr, de mixerul de bucătărie sau de MP3 playere, toate pot afecta auzul. La oraş, sursele de zgomot puternic sunt mai variate şi pot pune în mare pericol auzul, indiferent de vârstă.
La ţară, undele de sunet nu sunt atât de periculoase, dar dacă expunerea la zgomot este constantă şi pentru o perioadă mai mare, riscul să apară pierderea de auz temporară este mare. Ce se întâmplă cu tinerii care nu vor să renunţe la accesoriul lor preferat, căştile, atunci când merg la şcoală, când sunt în pauze, acasă, când ies în oraş? Specialistul în audiologie Cristian G., de la Clinica Polisano, ne-a explicat la ce riscuri se expun tinerii care ascultă muzică la căşti, multe ore, cu volum tare.
Şi zgomotul din cluburi dăunează
Zgomotele din mediul înconjurător care pot afecta auzul nu se rezumă doar la cele produse de picamere, maşini de găurit sau alte sisteme automatizate din întreprinderi. Din categoria sunetelor nocive pentru auz fac parte şi cele produse de muzica amplificată prea tare, ascultată la căşti sau în cluburi, precum şi cele produse de motociclete, ATV–uri şi scutere.
Chiar şi anumite tipuri de jucării pentru copii pot produce sunete care pot afecta permanent auzul. Un sunet care nu este periculos pentru auz are o intensitate de aproximativ 85 decibeli. Dacă într-o conversaţie normală intensitatea sunetelor variază între 50 şi 60 decibeli, în cazul unui concert rock, intensitatea sunetului este de 110-120 decibeli, iar în cazul căştilor de la mp3 playere, sunetele pot ajunge şi la 100 decibeli. Cele mai răspândite sisteme audio portabile pot produce sunete de până la 95-115 decibeli.
Creşte volumul, scade auzul
Gradul în care azul este afectat variază atât în funcţie de volum (intensitatea sunetului măsurată în decibeli - dB), cât şi perioada de timp la care suntem expuşi la zgomot.
-la 95 dB, problemele vor apărea după 4 ore de expunere pe zi;
-la 100 dB, problemele vor apărea după 2 ore de expunere pe zi;