Apelul disperat al unui medic oncolog către Ministerul Sănătății: „Situația pune în pericol viața și sănătatea pacienților”

0
Publicat:

Într-o adresă oficială către Ministerul Sănătății, Casei Naționale de Sănătate, dar și Federației Asociațiilor de Cancer, un medic oncolog din Cluj Napoca, atrage atenția asupra crizei acute de medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului în România. Această lipsă pune în pericol viața și sănătatea pacienților oncologici și are un impact devastator asupra acestora și familiilor lor.

Medicii cer Ministerului Sănătății rezolvarea situației lipsei de medicamente pentru cancer
Lipesc medicamente pentru bolnavii de cancer din spitale - Arcomed.com

Numeroși pacienți diagnosticați cu diverse forme de cancer sunt în imposibilitatea de a-și continua tratamentele din cauza deficitului unor medicamente esențiale.  

Situația pune în pericol viața și sănătatea pacienților, având un impact devastator atât asupra lor, cât și asupra familiilor acestora”, accentuează Dr. Udrea Anghel Adrian. 

Unitatea sanitară condusă de medicul oncolog cere autorităților rezolvarea acestei situații cât mai urgent. 

Aducem în atenția dumneavoastră insuficienţa şi lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului la furnizorii de medicamente din România, solicitându-vă respectuos să întreprindeți toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei situații de criză. În mod evident, continuarea tratamentului fără întreruperi este crucială pentru șansele de vindecare și supraviețuire ale bolnavilor oncologici.”, se menționează în document.

Lipsesc medicamentele pentru tratarea cancerului

Printre medicamentele critice menționate în notificare se numără: 

  •  FOLCASIN: Esențial pentru tratarea leucemiei și altor tipuri de cancer, lipsa acestuia poate duce la întreruperi severe ale tratamentului, dimnuând șansele de supraviețuire. 
  • CISPLATIN: Un agent chimioterapic de primă linie folosit în tratarea cancerului pulmonar, ovarian și de vezică urinară, a cărui lipsă afectează direct succesul terapeutic.
  • NAB-PACLITAXEL (Abraxane): Utilizat în tratarea cancerului de sân și a altor tumori solide, deficitul acestuia limitează opțiunile terapeutice moderne. Mai mult, medicamentul acesta oferea bolnavilor„șanse mai bune de răspuns la tratament și mai puține efecte secundare”.
  • PEMETREXED: Folosit în tratamentul cancerului pulmonar și al mezoteliomului, absența sa duce la întârzieri semnificative în administrarea tratamentului. „Pemetrexed este indispensabil pentru regimurile de tratament moderne şi lipsa lui reprezintă o gravă problemă pentru pacienți și medici deopotrivă.
  • GEMCITABINA: Utilizată pe scară largă în tratarea cancerului pancreatic, al vezicii urinare și al sânului, lipsa acesteia compromite grav planurile de tratament.

Impact devastator asupra pacienților bolnavi de cancer 

Absența acestor medicamente esențiale compromite grav planurile de tratament ale pacienților, ducând la progresia rapidă a bolii şi la reducerea considerabilă a şanselor de supraviețuire. În plus, personalul medical este nevoit să facă față unor provocări suplimentare, încercând să gestioneze aceste deficiențe critice în aprovizionare.”, arată medicul. 

Situațiile de acest fel nu sunt rare, iar oamenii riscă să-și piardă viața din această cauză. 

Am văzut cazuri când oamenii și-au vândut locuința, tot ce aveau ca să-și dea o șansă la viață.”, a transmis recent Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, pentru „Adevărul”. 

Bolile oncologice ocupă locul doi în topul cauzelor majore de mortalitate din România, cu 46.370 de decese înregistrate în 2023, ceea ce reprezintă 19,1% din totalul deceselor.     

Medicii solicită Ministerului Sănătății să întreprindă toate demersurile necesare pentru soluționarea acestei crize, inclusiv stabilirea unor parteneriate strategice cu producătorii internaționali pentru a asigura un flux continuu de aprovizionare, implementarea unui sistem eficient de monitorizare a stocurilor și alocarea de fonduri suplimentare pentru achiziția de medicamente oncologice. 

Această problemă nu poate fi ignorată, iar intervenția promptă și eficientă este vitală pentru zeci de mii de bolnavi oncologici”, concluzionează dr. Udrea Anghel Adrian. 

Recent, a intrat în vigoare actul normativ aprobat de guvern prin care pacienții neasigurați, cu boli oncologice, beneficiază de la 1 iulie de de servicii gratuite de prevenție, diagnostic și tratament, la fel ca persoanele asigurate. Însă, atât medicii, cât și reprezentanții pacienților au atras atenția că lipsa de fonduri, medicii de familie în minus și nu numai vor afecta implementarea noilor măsuri.   

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite