Anxietatea în rândul copiilor, un adevărat fenomen la început de an școlar. Ce spun specialiștii

0
Publicat:

Au mai rămas puține zile până la începerea noului an școlar iar pregătirile au ajuns pe ultima sută de metri. Pe lângă uniformă, rechizite și alte lucruri necesare unui elev, părinții trebuie să țină cont și de alte aspecte, susțin psihologii.

Anxietate Sursă Arhiva Adevărul
Anxietate Sursă Arhiva Adevărul

În cazul multor copii, anxietatea își face simțită prezența în acest moment al anului iar acest lucru nu este deloc de neglijat.

Începutul de an școlar, extrem de încărcat emoțional

Conform specialiștilor, începutul anului școlar reprezintă un moment cheie în viața unui copil, ce trebuie tratat cu mare atenție.

,,În cazul multora dintre noi, atunci când eram încă școlari sau chiar studenți, începutul unui nou an școlar sau universitar era de multe ori extrem de încărcat emoțional. Cu toate că unii spun că  timpurile s-au schimbat,  aceste trăiri sunt existente în fiecare generație, deoarece tranzițiile sunt greu de suportat, mai ales de cei mici.  Se poate spune ca teama de nou, precum și cea de separare, regulile stricte, colectivul, posibilitatea de schimbare a profesorului dar și îngrijorarea părinților pot declanșa anxietate în rândul copiilor", a precizat Sandu Decebal, psiholog clinician

Cum apare anxietatea

Părăsirea zonei de confort este, de multe ori, principalul factor care declanșează anxietatea în rândul copiilor, susțin specialiștii. Astfel, teama de nou și de situații neprevăzute îi pot afecta pe cei mici.

,,Pentru a înțelege exact cu ce ne confruntăm, trebuie să știm despre anxietate faptul că este o trăire, o emoție pe care o resimte un individ in momentul în care se confruntă cu o situație nouă, deci necunoscută, ce il scoate din zona sa de confort. Cei mici spun deseori, când se gândesc la începerea unui nou an școlar că se tem, sunt speriați, se întreabă dacă se descurcă. Ceea ce înseamnă că ei percep situația ca un real pericol,  lucru ce poate fi pus fie pe seama  separării de persoana de încredere, fie pe seama ieșirii din mediul lui securizat, din zona lui de confort. Mai există, desigur, diverși alți astfel de factori declanșatori ce ar putea declanșa anxietatea copilului", adaugă psihologul clinician.

Sfaturi pentru a depăși momentele dificile

Conform specialiștilor, există mai multe metode prin care un copil care urmează să înceapă școala poate fi ajutat. Experiența părinților din anii de studiu poate fi un element cheie pentru a scăpa de anxietate.

,,Mai întâi de toate, este esențial să lucrezi în primul rând cu tine, ca adult să gestionezi aceste stări de neliniște ale tale, nearătându-i copilului că ești îngrijorat cu privire la ceea ce urmează, cu privire la provocări. Dacă nu poți, este sănătos pentru toți sa recunoști acest lucru și apoi  apelează la cineva din familie, cu o capacitate mai dezvoltată de autocontrol. Dacă nici așa nu funcționează, te asigur că piața dispune de psihologi minunați, ce te vor învăța să gestionezi cu succes aceste stări de anxietate. Foarte mulți dintre noi, atunci când aducem în discuție școala, vorbim fie de profesorii ursuzi, de dificultatea materiilor sau de amintirile amuzante. Ei bine, atunci când în viața noastră apare un școlar, este esențial să săpăm pentru a găsi acele amintiri minunate ce este neapărat sa le împărtășim copilului nostru. Făcând acest lucru, în cazul viitorilor școlari îi vom provoca să își dorească să trăiască și ei asemenea clipe, iar în cazul celor deja intrați în sistem declanșat tendința de a căuta în memorie acele momente inedite din anul sau anii anteriori. Prin acest simplu exercițiu, copilul va fi dornic de a avea din ce în ce mai multe astfel de momente, fiind dornic de a se întoarce la școală", încheie Sandu Decebal, psiholog clinician.    

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite