Antibioticele pot dăuna grav sănătății. Medic: „Fac mai mult rău decât bine, dacă nu sunt luate cum trebuie“

0
Publicat:

Medicul susține că o decizie privind eliberarea antibioticelor pe bază de reţetă specială pare a fi tot mai imperios necesară, luând în calcul rezistenţa bacteriană tot mai crescută la antibiotice.

Medicul Florin Roșu  Sursa foto: Arhiva Adevarul
Medicul Florin Roșu Sursa foto: Arhiva Adevarul

Una dintre cauzele apariției rezistenței la tratament este administrarea incorectă a antibioticelor. Este semnalul de alarmă pe care îl trage managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu. Totodată, medicul ieșean subliniază că dacă nu sunt luate cum şi când trebuie, medicamentele fac mai mult rău decât bine.

Răceala, virozele respiratorii, gripa sunt provocate de virusuri, împotriva cărora antibioticele nu sunt eficiente, ceea ce înseamnă o utilizare incorectă. Populaţia trebuie să ştie că, dacă nu sunt administrate atunci când trebuie şi cum trebuie, fac mai mult rău decât bine. Nu trebuie administrat antibiotic în tratamentul unei infecţii virale. Sigur, infecţiile virale netratate la timp se pot suprainfecta bacterian, moment în care se iniţiază tratamentul cu antibiotice", a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. 

Rolul medicului

Managerul unității medicale din capitala Moldovei a scos în evidență și faptul că este responsabilitatea medicilor să răspundă întrebărilor pacienţilor şi să le explice când și de ce nu trebuie utilizate antibiotice.

Medicul trebuie să-i clarifice diagnosticul, dar şi tratamentul instituit. Mai mult, este necesar să îi explice de ce nu trebuie să utilizeze antibiotic, dacă pacientul este nedumerit că nu i s-a recomandat. Pacientul trebuie să înţeleagă că în cazul infecţiilor virale simple, antibioticele nu reprezintă tratamentul corect, din contră, pot avea repercusiuni asupra organismului. Tocmai de aceea, este bine ca medicul şi pacientul să formeze o echipă bazată mai ales pe încredere", a subliniat medicul Florin Roşu.

Rețetă specială pentru antibiotice

Deși legislația actuală prevede că antibioticele se eliberează în farmacie doar pe bază de prescripție medicală, în realitate, multe dintre aceste medicamente ajung la populație fără recomandarea unui medic.

În acest context, autoritățile sunt hotărâte să limiteze accesul populației la antibiotice prin introducerea unor rețete speciale la care publicul să nu aibă la fel de ușor acces ca în prezent.

Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de rețetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate, să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Și managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a vorbit despre necesitatea unui astfel de rețete. „Decizia privind eliberarea pe bază de rețetă specială a antibioticelor pare a fi tot mai imperios necesară, luând în calcul rezistența bacteriilor tot mai crescută la antibiotice, dar și cu faptul că dacă se continuă în același trend se va ajunge în situația în care nu vor mai exista soluții terapeutice pentru cazurile grave. Dacă nu facem asta se va ajunge în situaţia în care nu vor mai exista soluţii terapeutice pentru cazurile grave", a adăugat medicul ieşean. 

Opinia ministrului Sănătății

Între timp, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu se pune problema de interzicere a consumului de antibiotice, pentru că antibioticul, alături de vaccinuri, reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina, dar trebuie utilizat cu precauţie, atunci când este nevoie, în doza care este nevoie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite