Aleșii vor să rărească farmaciile. Ce spun pacienții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă un proiect de lege va fi aprobat de Parlament, farmaciile vor fi mai greu de găsit. Concret, amplasarea lor va fi posibilă doar la cel puțin 500 de metri una de alta. Această regulă ar urma să se aplice atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Modul de autorizare pentru farmacii s-ar putea modifica
Modul de autorizare pentru farmacii s-ar putea modifica

Este vorba de un proiect care vrea să modifice Legea farmaciei nr. 266/2008 și care mai prevede că înființarea unor astfel de puncte comerciale se va putea face numai „prin raportare la numărul locuitorilor din localitate, potrivit datelor existente la Institutul Național de Statistică”. În plus, proiectul mai prevede ca farmaciile să funcționeze nu doar pe baza autorizației emise de Ministerul Sănătății, așa cum e acum, ci și a avizului de funcționare acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), spune că nu înțelege care este scopul acestei inițiative de modificare legislativă. „Pe noi pacienții ne interesează să avem medicamente. Cu cât sunt mai multe oferte, cu atât este mai bine, avem concurență, avem și prețuri mai mici. Nu înțeleg de ce trebuie să intervii cu legi aici. Farmaciile sunt societăți comerciale, iar dacă nu ar avea profit s-ar închide. Atât timp cât există, înseamnă că au clienți și putem discuta chiar de discriminare. Cred că exagerăm dacă reglementăm existența farmaciilor după modelul «păcănelelor» sau caselor de pariuri. Nu vorbim de același lucru. Până la urmă vorbim de accesul oamenilor la medicamente mai ieftine, este interesul pacientului aici. Trebuie să susținem orice farmacie, chiar dacă este independentă sau face parte din marile lanțuri de profil. Chiar dacă este în orașe sau în mediul rural. Repet, toate farmaciile sunt în interesul pacienților”, a precizat Radu Gănescu.

Reacția Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor

Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTAP) a transmis un punct de vedere pe această temă.

"Asociația noastră dorește să felicite inițiativa legislativă a doamnelor deputat Laura Vicol și

Cristina Rizea privind Proiectul legislativ de modificare a Legii 266/2008 a farmaciei, în sensul reintroducerii distanței minime de amplasare la autorizarea farmaciilor comunitare și a reintroducerii necesității avizului de înființare a acestora de către Colegiul Farmaciștilor.

Dorim să reamintim că toate modificările aduse legii farmaciei prin Proiectul legislativ depus  au mai existat în legislația română încă din anul 1994. În plus, la nivel european, mai

multe țări folosesc criterii combinate, atât demografice („maximum o farmacie la un anumit

număr de locuitori”) cât și geografice, pentru a determina dacă poate fi eliberată o licență de farmacie. Aceste aspecte au ca scop, pe de o parte prevenirea concentrării farmaciilor

comunitare în aceeași zonă, iar pe de altă parte au rolul de a împiedica transformarea

comerțului sanitar într-un mediu economic foarte concurențial.

Situațiile de monopol a pieței comerțului sanitar afectează atât interesele producătorilor, cât și pe cele ale pacienților, dar și interesele farmaciștilor.

Actuala aglomerare a farmaciilor în anumite zone afectează accesul la serviciile farmaceutice a pacienților din zonele nedeservite. Această inițiativă se îndreaptă către asigurarea unei

distribuții echitabile a unităților farmaceutice nou înființate sau relocate, putând oferi beneficii reale comunităților, prin acoperirea nevoilor pacienților pe zone mai întinse, atât în mediu urban, cât și în mediu rural.

Dorim să precizăm că potrivit Constituției, legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Proiectul de modificare a legii farmaciei se va aplica pe viitor, așa cum s-a întâmplat cu toate modificările legislative ale legii farmaciei.

Referitor la declarația eronată a dl. Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), din articol, conform căreia: ”Cu cât sunt mai multe oferte, cu atât este mai bine, avem concurență, avem și prețuri mai mici.”, ținem să clarificăm că în cazul medicamentelor eliberate în baza prescriptiilor medicale, de care au nevoie cu preponderență pacienții cu afecțiuni cronice, pe care îi reprezintă, prețul nu se poate micșora pe principiul creșterii concurenței, acestea având preț impus la nivelul statului român, prin alte reglementări legislative, care nu fac obiectul propunerilor de modificare ale acestui proiect.

Considerăm necesar a ne distanța de tendința de a compara desfașurarea actului farmaceutic și atingerea obiectivelor de sănătate publică în pure cifre economice ale unei afaceri, distorsionând astfel scopul farmaciilor comunitare.

La final adresăm mulțumiri încă o dată doamnelor deputat pentru această inițiativă de revenire la normalitate prin rezolvarea problemei concentrării farmaciilor în anumite zone, și care poate ajuta la o distribuție mai echilibrată a acestora, asigurând accesibilitatea la medicamente și consultanță farmaceutică de calitate în mai multe zone, pentru pacienți."


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite