Alertă medicală. Mai multe medicamente pentru durere și febră, retrase din farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pastilele pentru combaterea durerii și febrei, care conțin metamizol, au intrat în vizorul Agenției Europene a Medicamentului, după ce ar fi produs reacții adverse rare în unele țări din Europa.

Medicamentele care conțin metamizol ar putea fi retrase de pe piață - Foto Arhiva
Medicamentele care conțin metamizol ar putea fi retrase de pe piață - Foto Arhiva

Medicamentele pentru febră sau durere care conțin metamizol ar putea fi retrase din mai multe țări europene. Printre ele se numără și Algocalminul, denumit și noraminofenazonă, cu denumirea comercială Algocalmin, utilizat sub formă de metamizol sodic. Toate aceste medicamente se află sub investigația Agenției Europene a Medicamentului.

Concret, sunt reevaluate mai multe produse care conțin metamizol, prezent în peste 15 produse farmaceutice comercializate şi în România, printre care algocalmin, piafen și algozone, conform TVR Info.

Motivul? Posibilitatea unei reacții adverse rare, care poate duce la o scădere rapidă a globulelor albe din sânge. Agenția Finlandeză a Medicamentului a tras un semnal de alarmă în acest sens.

Aceste medicamente rămân autorizate deocamdată și sunt  utilizate pentru tratarea febrei și durerii moderate până la severe. Monitorizarea atentă a pacienților este esențială pentru a detecta și gestiona orice efect advers potențial.

Ministrul Sănătății face apel la calm 

Agenția Română a Medicamentului a anunțat că va lua parte la investigația europeană, care se va încheia în luna septembrie. În urma acestei investigații, se vor face recomandări care pot duce, în funcție de rezultate, chiar și la retragerea metamizolului de pe piață. Până la finalizarea evaluării, ministrul Sănătății îndeamnă la menținerea calmului.

Metamizolul este un produs care se folosește de mai mult de 100 de ani, algocalmin. Agranulocitoza pe care o produce în anumite cazuri, foarte rar – între unu la 10 mii și unu la 100 de mii de cazuri – era cunoscută. Nu e o chestiune necunoscută. Apare în prospect.”,a transmis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Există preocupări că acest medicament ar putea fi asociat cu apariția agranulocitozei, o afecțiune gravă în care numărul celulelor albe din sânge scade brusc, punând pacienții în pericol de infecții severe și complicații mortale.

Medicii și autoritățile române au recunoscut câteva cazuri severe de agranulocitoză în legătură cu metamizolul, deși este un efect advers rar. În ciuda acestui risc, metamizolul rămâne un tratament eficient pentru febra rezistentă la alte antipiretice, au spus ei.

La nivelul statelor din nordul Europei incidența acestei afecțiuni de tip imuno-alergic este mult mai mare decât la statele din sud. Se ia în calcul numărul de reacții la nivelul fiecărui stat membru și se decide dacă este cazul sau nu să se considere că riscul este mai mare decât beneficiul.”, a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt, Colegiul Farmaciștilor din România, potrivit sursei citate.

În trecut, metamizolul a fost supus unei reevaluări în 2010 din cauza aceleiași probleme, după care a fost restricționat la eliberarea pe bază de rețetă, care trebuie reținută în farmacie.

Pacienții trebuie să fie conștienți de potențialul periculos al metamizolului și să consulte imediat un medic dacă prezintă febră imediat după administrare, pentru a evita riscurile asociate agranulocitozei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite