Alergii oculare de primăvară. „Ne bucurăm că au înflorit copacii, dar trebuie să avem grijă”
0În România, unul din patru adulți suferă de o formă de alergie. Rinita alergică este răspândită și printre copii, iar netratată poate duce la complicații. Simptomele alergiilor, care sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, ne pot induce, însă, în eroare.

Primăvara aduce cu sine nu doar florile înflorite și soarele blând, ci și particulele de polen care pot declanșa reacții alergice la nivel ocular. În context, medicii trag un semnal de alarmă pe fondul creșterii numărului de pacienți care ajung în spital cu astfel de alergii. Deși alergiile oculare pot fi întâlnite în orice perioadă a anului, se pare că acestea ating cote alarmante în această perioadă a anului, când flora își reia ciclul de înflorire.
Zilnic, o treime dintre pacienții care vin în urgență în Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași prezintă simptomele unor asemenea alergii: pleoape și ochii roșii, senzație de corp străin și mâncărime la nivel ocular.
„Normal că ne bucurăm că este frumos afară, că au înflorit copacii, dar trebuie să avem grijă. Important: luăm un antihistaminic, pentru cei care știu că au astfel de probleme. În momentul în care apar modificări la nivelul ocular, este bine să vină de urgență la un control, mai ales dacă nu au avut niciun alt eveniment până atunci. Tendința, din păcate, este să meargă la farmacie și să ia picături, care, uneori, nu sunt foarte bune”, explică prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Specialiștii spun că alergia la polen este cea mai frecventă boală alergică.
„Alergia la polen se manifestă așa, mai frecvent, ca o rinită: prin strănuturi, de regulă în salve, prin mâncărimi la nivelul nasului. Prevalența ei variază în diferite țări. Se spune că variază de la 5% în țările subdezvoltate până la 20-30 la sută din populație în țările dezvoltate economic”, explică medicul alergolog Diana Deleanu, președintele Societății de Alergologie.
Simptomele alergiilor, cum ar fi: strănutul, tusea sau nasul înfundat, sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli. Este important, însă, să facem diferența, pentru evita complicațiile.
Alergiile pot fi depistate cu ajutorul testelor cutanate sau al analizelor de sânge. Numărul persoanelor care suferă de o alergie este în creștere, mai ales în rândul copiilor. La nivel global, până la 30% din populație suferă de o alergie respiratorie.
Persoanele cu alergii au câteva soluții, spun medicii. Prima - evitarea alergenului, lucru imposibil în cazul polenului, a doua - tratament medicamentos și a treia variantă, care este și cea mai eficientă, se referă la imunoterapia cu alergen. Ultimul tratament reprezintă, de fapt, injectarea periodică a unei cantități mici de alergen, care ne ajută să dezvoltăm toleranță și să scăpăm de alergie.