Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor. Însă niciun cadru didactic nu s-a sesizat. Psihologii au explicat pentru „Adevărul“ cum poate fi eradicată violența în unitățile de învățământ și care sunt șansele ca agresorii să fie reabilitați prin terapie. Cât despre victime, acestea vor rămâne traumatizate pe viață

De cele mai multe ori, agresorul este el însuși o victimă a agresiunilor în familie. Sursa: arhivă
De cele mai multe ori, agresorul este el însuși o victimă a agresiunilor în familie. Sursa: arhivă

Povestea pe scurt: inspirați de un joc video care circulă în această perioadă pe TikTok, patru elevi de clasa a VIII-a de la școala gimnazială din comuna Recea, județul Brașov, și-au abuzat sexual colegii mai mici. Victimele, care sunt în clasa a V-a, au fost molestate timp de mai bine de o lună în pauze, în incinta unității de învățământ, dar și în curte, pe terenul de sport. Practic, în zone expuse, unde orice profesor i-ar fi putut oricând surprinde. Ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat.

Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice care spun: «Treaba mea este să predau lecția, nu mă interesează pe mine că un elev doarme cu capul pe masă, are ochii roșii sau prezintă semne ale consumului de substanțe psihoactive. Nu e treaba mea să spun cuiva că un elev are spray iritant lacrimogen sau cuțit la el. E treaba altora»“, a explicat, pentru „Adevărul“, Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol. „Apoi, vorbim despre percepția și abordarea directorilor, care nu vor să rezulte din ceva că școala lor este nesigură. Și anumite chestiuni se mușamalizează. Este vorba despre reputație. Cum să admită că la nivelul școlii sau al liceului pe care îl conduc se consumă droguri, alcool sau intră elevii cu arme albe?“, a mai precizat polițistul.

Ce s-a întâmplat la școala din Recea este greu de descris în cuvinte, iar părinții victimelor cer acum să se facă dreptate. „Copiii au fost dezbrăcați și li s-au băgat creioane în fund. Așa a povestit copilul, care este marcat. Am aflat că s-a întâmplat joi, 16 mai, dar tot copiii au spus că povestea este de peste o lună, s-a tot repetat“, a declarat presei locale bunicul uneia dintre victime.

„Au urmărit un filmuleț pe rețeaua TikTok și-au făcut și ei la fel. Cei mari, din clasa a VIII-a, i-au luat pe băieții din clasa a V-a, i-au băgat într-o sală de clasă și le-au băgat degetul în fundulețe, dar cu pantalonii pe ei. Așa le impunea, se pare, jocul de pe TikTok“, a explicat și directorul școlii, profesorul Nelu Avram.

După ce povestea a ajuns la urechile părinților, agresorii au fost depistați și sancționați. „Comisia de bullying din școală a propus trei măsuri: exmatricularea autorilor timp de 3 zile, tăierea burselor și interzicerea lor la ceremonia de final de an și la banchet. În consiliul profesoral s-a stabilit, de comun acord cu IȘJ Brașov, să rămână pedeapsa de suspendare a plății burselor pe o perioadă de 4 luni. Trei elevi primesc burse sociale și al patrulea primește bursă de merit. Ne pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat“, a mai spus profesorul Nelu Avram. Cazul a ajuns până la urechile polițiștilor și procurorilor care au deschis și ei o anchetă.

Agresorii s-au simțit puternici în haită

Psihologul Radu Leca a explicat pentru „Adevărul“ că un agresor sexual, fie el și minor, va rămâne mereu un agresor. „Victima este profund traumatizată, în timp ce făptașul, care e considerat făptaș începând de la vârsta de nouă ani, este profund satisfăcut. Acesta va rămâne făptaș și în timpul terapiei, dacă o va urma, dar și după. Practic, el rămâne făptaș toată viața sa. Din punct de vedere sexual, el va simți bucurie și plăcere când va realiza acel act din nou și din nou, și din nou, indiferent de terapie“, a explicat specialistul. Acesta consideră că terapia nu funcționează în cele mai multe dintre cazuri, însă în cazul minorilor este singura cale legală la care pot apela autoritățile. „Este singura soluție legală, deși este degeaba. Agresorii vor deveni niște așa-ziși «yes-man». Ei vor spune: «Da, da, da, ai dreptate». În realitate însă, nu aud, nu văd, nu înțeleg. Sunt orbi, surzi și muți“.

Psihologul consideră că agresorii elevilor de la școala din Recea, „din punct de vedere psiho-emoțional, au dezvoltat emoție în grup și s-au simțit puternici în haită. În mod general, ei sunt ai nimănui sau sunt extrem de clar dominați acasă de către familie. Tot ceea ce au încercat să realizeze a fost actul în sine. Care a fost bine pus la punct și bine conceput“.

Cât despre victime, copiii, pentru a depăși traumele, vor avea nevoie de ani de psihoterapie. „Din punct de vedere psihologic, victimele vor fi consiliate psihologic și psihoterapeutic pentru următorii 20 de ani“. Specialistul a explicat că, în general, copiii nu spun ce pățesc la școală de rușine și de frică. „Rușinea este foarte mare. Cum ar putea copilul să vină și să le spună părinților: «Am fost violat azi la școală»? Copiii nu spun nici când mamele lor mănâncă bătaie de la tătici. Căci, în general, copiii nu vorbesc“. În schimb, continuă specialistul, se manifestă altfel: din cauza stresului, unii încep să mănânce compulsiv, alții au probleme cu somnul, unora le cade părul sau se îmbolnăvesc de psoriazis.

Soluții

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, consideră că în linia întâi a luptei împotriva violenței în școli se află conducerea unităților de învățământ. „Poliția este ultima instituție care are responsabilități în domeniu. Dacă tu, ca școală, nu ai mecanisme eficiente de control... Poliția intervine când școala este depășită de situație, nu mai poate controla fenomenul.“

Psihologul Radu Leca este de părere că atâta vreme cât astfel de fapte nu vor fi aspru pedepsite, „tot ceea ce înseamnă cazuri de viol în școli, în școlile de stat, se vor înmulți, se vor dubla, se vor înzeci la nivel național“. Specialistul face referire la necesitatea unei legislații mult mai dure. „Tot ceea ce înseamnă provocări în mediul virtual, au loc pentru că la nivel de spațiu virtual nu există un organism de prevenție și de control al informației toxice și nocive pentru adolescenți. Pe de altă parte, este nevoie de o lege care să-i pedepsească cu adevărat pe făptași, iar când nu se poate, pe părinții acestora. Trebuie să răspundă toată lumea. Și mă refer la o răspundere penală totală. Părintele trebuie să răspundă penal pentru copil, când acesta este, să spunem, prea mic. Practic, părintele ar trebui să se ducă la închisoare în locul lui”. 

La rândul lui, psihologul Ovidiu Telegescu consideră că educația sexuală în școli este obligatorie. „Trebuie făcută de specialiști, de medici, de psihologi. Nu de diriginte sau de profesoara de biologie. Evident, aceste cursuri trebuie gândite pe segmente de vârstă”, mai spune specialistul.  „Dacă ar fi existat educație sexuală în școli, dacă ar fi existat educație pentru sănătate, dacă ar fi existat programe de educație sportivă, astăzi nu ne-am fi confruntat cu această problemă a violenței și agresiunilor sexuale”, a mai spus expertul. 

Cazul de la Recea nu este unul singular. În luna martie a acestui an un elev de opt ani de la școala „Nicolae Titulescu” din București a fost agresat sexual de două ori în decurs de doar câteva luni. Făptașul: un elev de clasa a VIII-a care l-a molestat în toaleta unității de învățământ. Cât despre alte violențe care se petrec în școli, acestea sunt aproape la ordinea zilei. În februarie, peste 20 de elevi ai liceului „Dimitrie Leonida” din Capitală au ajuns la spital după ce un coleg le-a pulverizat în față spray lacrimogen. În martie, un elev din Târgu Mureș și-a călcat, la propriu, diginta în picioare, iar o lună mai târziu un elev din București a fost tăiat în curtea liceului cu o macetă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite