Adulţii români au de învăţat de la adolescenţi despre igiena dentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii cu vârste între 14 şi 30 de ani sunt cei mai preocupaţi de sănătatea orală, arată Studiul Naţional de Audienţă prezentat la conferinţa de presă a Societăţii de Stomatologie Estetică din România. Totuşi, populaţia generală are o sănătate orală problematică, avertizează specialiştii.

33,5% din persoanele cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani folosesc cel puţin trei tuburi de pastă de dinţi la trei luni, la fel ca 34,1% din cei cu vârste cuprinse între 19 şi 34 de ani. Acelaşi trend de creştere a consumului în rândul populaţiei adolescente şi tinere se observă şi în ceea ce priveşte schimbarea periuţelor de dinţi – 13,3% din persoanele cu vârste cuprise între 14 şi 18 ani folosesc trei periuţe in decursul a trei luni, respectiv 12,4% din populaţia cu vârsta de 19-34 de ani).

La nivel regional, Timişoara are cel mai mare consum de pastă şi periuţe de dinţi (39,6% din cei care folosesc trei tuburi de pastă de dinţi la trei luni), fiind urmată de Iaşi (35,3%) şi Cluj (32,8%). Bucureştiul (30,2%) are un consum de pastă şi periuţe de dinţi mai mic decât cel din celelalte oraşe mari, dar foarte apropiat de consumul general la nivel urban (28,5%).

Nici cele mai bune lucrări nu rezistă pe o dantură privată de igienă corectă

„Nu stăm grozav la igiena dentară. Accesibilitatea materială poate fi una dintre cauze, oamenii alocând fondurile puţine pentru alte lucruri pe care le consideră mai importante. Aceasta este îngrijorător, fiindcă nici lucrările dentare cel mai bine realizate, nici tratamentele de estetică dentară nu pot rezista dacă nu se respectă igiena buco-dentară“, atrage atenţia prof. dr. Constantin Vârlan, preşedintele Societăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER).

Paradoxul sănătăţii orale la români

Starea de sănătate orală a românilor lasă de dorit în contextul în care medicii dentişti sunt extrem de bine pregătiţi, spun membrii Societăţii de Stomatologie Estetică.

De altfel, la 1 noiembrie se încheie proiectul DENT, de training european pentru stomatologi esteticieni de nivel european, cofinanţat cu fonduri europene. La cursurile de specialitate au participat în total 3.900 de medici dentişti, adică aproximativ 40% din totalul medicilor stomatologi activi din România.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada octombrie 2010-noiembrie 2013 şi a cuprins o serie de cursuri de formare profesională (profilaxie dentară, ortodonţie, chirurgie maxilo-facială, estetică dentară, dar şi protecţia mediului, egalitatea de gen, egalitatea de şanse şi respectarea diversităţii).

Costul total al proiectului a fost de 16 milioane de lei, dintre care 98% au reprezentat cofinanţare europeană, iar 2% - cofinanţare a SSER. 

Citeşte şi:

„Doar 10-15% din pacienţi au o igienă orală corectă“. Medicul Adina Dumitrache oferă trucuri pentru un zâmbet sănătos

E bine să mestecăm gumă după masă? Care e cea mai bună periuţă de dinţi? Cum alegem aţa dentară? La aceste întrebări răspunde conf. dr. Adina Dumitrache, de la Facultatea de Medicină Dentară.

Stresul ne face să scrâşnim din dinţi noaptea

Din cauza orelor prelungite la serviciu şi pe fondul muncii solicitante, 20 la sută din populaţie scrâşneşte din dinţi, tulburare numită bruxism. Poate duce la distrugerea smalţului dinţilor, la o modificare a structurii dinţilor şi, în cazurile grave, la pierderea acestora.

Încă nu ştim să ne spălăm pe dinţi! Care este metoda corectă

Mare parte din europeni nu stăpânesc încă tehnica recomandată de specialişti pentru igienizarea corectă a danturii. Iar românii nu fac excepţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite