Adevărul Live: Ce şanse au copiii cu autism în România şi care sunt cele mai noi progrese făcute în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a patra ediţie a Conferinţei Internaţionale ABA, eveniment de anvergură care s-a desfăşurat în weekend, la Bucureşti, a inclus discuţii despre noi modificări ale contractului cadru pe servicii de sănătate, dar şi despre importanţa formării personalului implicat în recuperarea persoanelor cu autism. În studioul Adevărul Live au fost invitaţi organizatorii evenimentului, care au vorbit despre şansele pe care copiii autişti le au în România.

Unu din o sută de copii se nasc cu tulburări din spectrul autist. În 2013 au fost peste 3.200 de cazuri noi în România, iar la nivel naţional, în 2012, erau înregistrate în total 7.800 de cazuri. Numărul acestora ar fi însă mult mai mare, conform estimărilor făcute de Ministerul Sănătăţii.

Tocmai de aceea, în weekendul care s-a încheiat, la Bucureşti, în cadrul celei de-a  patra Conferinţe Internaţionale ABA, organizată de Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată şi Asociaţia Help Autism, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a vorbit despre importanţa depistării timpurii a bolii, care creşte cu 50 la sută şansele de recuperare a copilului. De asemenea, cu această ocazie, s-a precizat că prin contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2014-2015 a fost crescut de la 90 la 150 punctul pentru depistarea precoce şi screening-ul în tulburările din spectrul autist.

Astfel, potrivit noilor prevederi, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, punctajul aferent serviciilor de sănătate conexe actului medical care pot fi raportate de medicul de specialitate ce le-a solicitat nu poate depăşi 90 de puncte în medie pe zi, la fel ca şi în prezent, cu excepţia medicului de specialitate psihiatrie pediatrică, pentru care punctajul nu poate depăşi 150 de puncte în medie pe zi.

De asemenea, din acest an va fi decontat şi serviciul de kinetoterapie de grup pentru copiii diagnosticaţi cu autism, dar şi pe aparatele speciale pe care trebuie să lucreze. 

În sudioul Adevărul Live au fost prezente psiholog Anca Dumitrescu, preşedinte ATCA ( Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată) şi psiholog clinician Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Autism, organizatoarele şi coordonatoarele celei de-a patra ediţii a Conferinţei Internaţionale ABA, unde au discutat despre progresele făcute în domeniu, dar mai ales despre măsura în care copiii autişti din România pot beneficia de acestea.

„În loc de trei şedinţe decontate de servicii conexe, se pot deconta cinci şedinţe. Autorităţile statului au înţeles importanţa orelor de psihoterapie pentru copiii cu autism, care au nevoie de minim două ore de terapie zilnic, până la opt ore”, spune Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Autism.

„Diagnosticul se pune pe baza observării comportamentului, nu pe analize. De aceea este nevoie de o echipă întreagă de specialişti avizată să ducă la diagnosticul final pentru un copil. Este nevoie de o colaborare bună între medici psihiatri şi psihologi. Este foarte important ca cei mici să fie diagnosticaţi cât mai devreme, pentru a se începe cât mai repede terapia. În ultimii ani, se observă o scădere a vârstei la care copiii încep terapia, ceea ce este extraordinar. Acum, copiii încep terapia şi la un an şi jumătate, ceea ce înseamnă că au şanse de recuperare mult mai mari”, povesteşte Anca Dumitrescu, adăugând că în acest moment, în România, există 15 persoane specializate în terapia ABA.

Cum devii specialist ABA?

image

„Ca să devii specialist, trebuia să parcurgi o facultate de psihologie. Apoi trebuie să faci un master, dar în România nu există posibilitatea de a te specializa în ABA. Asa că poţi apela la persoane certificate”, mai spune Anca Dumitrescu (foto dreapta).

Autismul nu se vindecă

Recuperarea presupune acceptare, deschidere. În cadrul conferinţei am avut o întâlnire cu un băieţel de 11 ani, care a plecat de acolo foarte mândru, după ce toată sala l-a aplaudat. Totul depinde de acceptare.

„Şi eu sunt mama unui băieţel cu autism. Chiar dacă într-o clasă există un copil cu deficienţe, dacă cadrele didactice sunt pregătite, deschise, şi ceilalţi copii învaţă să accepte aceste deficienţe, totul este bine. În clasa băieţelului meu, copiii vorbesc despre această boală ca şi cum ar vorbi despre o răceală”, spune Daniela Bololoi.

image

Legătura dintre vaccinuri şi autism

Vaccinurile nu cauzează autismul. Nu s-a demonstrat în niciun fel că vaccinarea cauzează autismul, după descoperirile cercetătorului Sergiu Paşca.

„Medicul copilului meu mi-a spus că dacă fac vaccinul există, într-adevăr, anumite riscuri, dar există riscuri mult mai mari dacă nu îl fac”, a declarat Anca Dumitrescu, preşedinte ATCA.

„Ce este foarte important este că niciun tratament medicamentos nu este demonstrat eficient contra autismului. Faceţi terapie! ABA este singura terapie demonstrată. Anul viitor, datele conferinţei vor fi 8,9, 10 aprilie şi avem deja confirmarea lectorilor internaţionali”, a declarat Anca Dumitrescu. 

„Terapia, grupurile de socializare şi programele after-school interactiv îl vor ajuta pe copil să se integreze mult mai uşor în grupuri. Dacă nu există susţinere financiară pentru terapie, părinţii trebuie să facă ei terapie cu copiii, pentru că asta este singura şansă. Se ajunge la costuri mari pentru terapie, pentru că vorbim de 6-8 ore de terapie pe zi, timp de minimum trei ani”, a mai precizat preşedintele ATCA.

image


Anca Dumitrescu, preşedinte ATCA ( Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată) şi psiholog clinician Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Autism FOTO Eduard Enea

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite