A fost dezvoltat un test mai precis pentru depistarea cancerului cervical | Studiu

0
Publicat:

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test mai precis pentru depistarea modificărilor celulare care pot duce la apariţia cancerului cervical, relatează miercuri The Guardian.

A fost dezvoltat un nou test pentru depistarea cancerului cervical / Foto: Arhivă
A fost dezvoltat un nou test pentru depistarea cancerului cervical / Foto: Arhivă

Testul revoluţionar este capabil să depisteze, totodată, markeri ADN ai altor tipuri comune de cancer, ceea ce înseamnă că ar putea fi utilizat în viitor ca test predictiv pentru cancerul de sân, uter, cervical (de col uterin) şi ovarian.

Oamenii de ştiinţă aflaţi în spatele acestui test au demonstrat anterior că, prin utilizarea celulelor cervicale dintr-un test de frotiu de rutină, pot să identifice cancerul ovarian şi de sân sau să prezică probabilitatea de apariţie a acestora.

De data aceasta, echipa de experţi a demonstrat că, atunci când este folosit în cazul cancerului cervical, noul test are rezultate mai bune comparativ cu metodele actuale pentru identificarea femeilor cu modificări celulare în stadiu avansat, care necesită tratament.

În cazul femeilor fără modificări celulare, dar care au avut o infecţie cu virusul papiloma uman (HPV) - responsabilă de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin - testul a detectat 55% dintre cele care aveau să prezinte modificări celulare în următorii patru ani. Rezultatele au fost publicate în jurnalul ştiinţific Genome Medicine.

„Această metodă nouă este mai specifică şi nu conduce la un tratament în exces, ceea ce reprezintă o veste bună pentru prevenirea cancerului de col uterin şi o veste excelentă pentru toate cele care trebuie testate", a declarat Athena Lamnisos, directoare executivă în cadrul organizaţiei caritabile Eve Appeal din Marea Britanie.

„Este foarte oportun să constatăm că instrumentele de screening şi testele predictive devin mai eficiente. Vrem să prevenim cancerul şi ştim, după cazul cancerului cervical, că putem interveni într-un stadiu incipient", a adăugat ea.

Circa 3.200 de cazuri noi de cancer de col uterin sunt depistate în fiecare an în Marea Britanie şi aproximativ 850 de decese. Jumătate dintre femeile diagnosticate cu această afecţiune supravieţuiesc timp de 10 ani sau mai mult.

În cel mai recent studiu al lor, experţii conduşi de Universitatea din Innsbruck, Austria şi universitatea britanică UCL şi-au concentrat atenţia asupra metilării ADN-ului, care acţionează ca un strat suplimentar de informaţii peste cele oferite de ADN.

ADN-ul conţine toate genele pe care oamenii le moştenesc de la ambii părinţi, în timp ce metilarea ADN-ului le indică celulelor ce fragmente de ADN să citească.

Factori precum fumatul, poluarea, alimentaţia necorespunzătoare şi supraponderalitatea pot modifica aceşti markeri şi pot schimba modul în care se comportă celulele. Analizând cu atenţie metilarea ADN-ului, oamenii de ştiinţă cred că pot detecta cancerul şi pot prezice riscul unei persoane de a dezvolta cancer în viitor.

Noul studiu a inclus 1.254 de date de screening cervical prelevate de la femei cu modificări celulare cu un nivel de risc de la mic la cel mai mare, femei cu HPV dar fără modificări ale celulelor cervicale şi eşantioane de la femei fără modificări iniţiale ale celulelor cervicale şi care au dezvoltat astfel de modificări cu risc ridicat în termen de patru ani.

„Vaccinarea împotriva acestui virus care provoacă cancerul cervical este în prezent implementată pe scară largă şi duce la schimbări în cantitatea şi tipurile de virus care circulă în comunitate. La rândul lor, abordările noastre privind screeningul cervical trebuie să se adapteze, astfel încât programele să ofere în continuare beneficii", a declarat profesorul Martin Widschwendter de la Departamentul de afecţiuni oncologice feminine din cadrul UCL.

„Dezvoltarea unor programe de screening noi, holistice şi de predictibilitate a riscului pe baza probelor cervicale existente şi eficiente oferă un potenţial real pentru prevenirea cancerului în viitor", a adăugat el.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite