8 mai, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian. Doar 45% din femeile diagnosticate trăiesc mai mult de 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate cancerele feminine.

Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian, iar 140.000 mor din pricina aceste afecţiuni.

Statisticile arată că doar 45% din femeile diagnosticate ajung să mai fie în viaţă la 5 ani dela punerea diagnosticului, iar 89% - procent aproape dublu – de paciente cu cancer mamar trăiesc aceeaşi perioadă după diagnosticare.

Cea mai mare problemă este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate de boală când afecţiunea este mult mai dificil de tratat. De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecţiuni, mai puţin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.

În plus, femeile evită consultaţiile ginecologice pentru că fie nu ştiu ce presupun, fie nu se simt confortabil. „Pacienta va fi rugată să se dezbrace de la mijloc în jos, se va aşeza pe masa ginecologică cu faţa în sus şi cu fundul cât mai aproape de marginea mesei. Este foarte important să fie relaxată. Medicul va examina, iniţial, zona externă, astfel încât să se asigure că nu există iritaţii, secreţii sau malformaţii de niciun fel. Această procedură nu doare. În continuare, medicul va inspecta pereţii vaginali şi colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici această procedură nu doare, dar se poate ca pacienta să simta disconfort. Aceste două etape ale consultului ginecologic sunt esenţiale, dar nu suficiente pentru a identifica posibilele probleme de sănătate. În continuare, medicul specialist recomandă eventualele teste suplimentare, ţinând cont şi de anamneză“, a explicat dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog la Institutul de Oncologie din Bucureşti.

Factorii de risc în cancerul ovarian

Antecedentele familiale: studiile relevă că între 10 şi 20% din femeile cu cancer ovarian au o rudă apropiată care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau ovarian.

Vârsta înaintată: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta peste 50 de ani, aflate la menopauză

Absenţa naşterilor

Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) şi instalarea tardivă a menopauzei. Cu cât femeile au mai multe cicluri menstruale, cu atât creşte riscul

Infertilitatea: femeile active sexual care nu folosesc metode contraceptive şi care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnoticate

Administrarea terapieie hormonale de substituţie sau a estrogenilor

Campanie de convingere a femeilor să meargă la medic

Pe 8 mai este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian. Ediţia 2017 a campaniei de informare se numeşte #voceaTAseaude şi are drept scop convingerea femeilor să meargă la medic pentru consultaţii periodice, pentru că aceasta este principala metodă de depistare a bolii.

„Deşi numărul de paciente care vin constant la consultaţii de rutină este într-o uşoară creşetere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu ştiu ce prespune efectiv consultaţia. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre afecţiunile care, depistate la timp, pot fi tratate“, a adăugat dr. Stănculeanu.

În România, campania este un îndemn adresat tuturor celor care ştiu cât de importantă este depistarea cancerului ovarian în stadii incipiente. Toţi aceştia sunt invitaţi să transmită mai departe informaţia, să le amintească femeilor să aibă grijă de ele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite